Over het artikel van Wim Denolf in Weekend Knack nr. 26 van 25 juni over het mogelijke vertrek van de Navo uit Brussel. Ik betreur dat u de invloed daarvan minimaliseert en zeer zeker wat de hotels in Brussel betreft. Ik wil Brussel bewust niet vergelijken met andere Europese hoofdsteden, ook al heeft Brussel de ambitie de hoofdstad van Europa te zijn. Een kleine verbetering van de toeristische overnachtingen maskeert amper de enorme terugval van de zakelijke overnachtingen sinds de economische crisis van 2001. Het zijn net die overnachtingen die de meeste toegevoegde waarde aan de stad geven. Komt daarbij de sluiting van het Congrespaleis en het ontoereikende toeristische beleid van zowel regio als stad, dan begrijpt u misschien mijn verwondering over uw artikel.

Brussel, waar de gemiddelde bezettingsgraad van hotels nog geen 60 procent bedraagt en de gemiddelde kamerprijs in de vijfsterrenhotels om en bij de honderd euro ligt, scoort bijzonder laag. Komt daarbij dat wij ongeveer de hoogste verblijfstaksen van Europa torsen, dat de sociale lasten bij de hoogste zijn en dat de btw in Belgiƫ voor de horeca veruit het hoogst is. Geen wonder dat een vijfsterrenhotel in Londen veel meer service levert, ook al door de gemiddeld drie keer hogere kamerprijs.

Een eventueel vertrek van de Navo betekent voor de ganse sector een regelrechte catastrofe, niet alleen voor sommige luxehotels, zoals u ze pleegt te noemen. In Brussel zorgt de Navo jaarlijks voor 27.500 overnachtingen. Die kunnen onmogelijk vervangen worden. Als daarbij nog rekening wordt gehouden met de onrechtstreekse overnachtingen (lobbybedrijven, bedrijven gerelateerd aan defensie, planningbedrijven, consultancy-bedrijven), dan komen er nog een goede 12.500 overnachtingen bij. Maar ook grote multinationals zijn aanwezig in Brussel, omwille van het internationale karakter. Als hieraan geraakt wordt, trekken misschien nog veel meer bedrijven weg.

De beslissing om de Navo te laten vertrekken is genomen, alleen weten we nog niet of het een verhuizing betreft naar de andere kant van de straat of naar een ander land. Geen enkele andere natie zal Belgiƫ steunen bij een mogelijk vertrek. Integendeel : landen zoals Polen, Spanje of Hongarije hebben er veel voor over om die zetel binnen te halen. En als laatste moet in overweging worden genomen dat een vertrek van de Navo het vertrek kan betekenen van de Shape.

Pierre Verbeke, Algemeen Directeur Hotel Metropole, Ondervoorzitter van de afdeling Hotels binnen de horeca Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content