Natuurpunt, Kard. Mercierplein 1, 2800 Mechelen, 015 29 72 20.

Website : www.natuurpunt.be

gids

Arboretum Kalmthout, 03 666 67 41.

Website : www.arboretumkalmthout.be

Traditiegetrouw organiseert Natuurpunt zomeractiviteiten waarbij onze onmiddellijke omgeving centraal staat. Op het programma dit jaar : twee zoektochten en een hele reeks wandelingen.

Wie het stalen ros uit de kast wil halen, kan op verkenning in de omgeving van Herentals, Kasterlee en Turnhout. De fietszoektocht, die nog loopt tot 7 september, voert de peddelaar langs twee unieke natuurgebieden. De Snepkensvijver (foto) is 20 ha groot en ligt in een grote landduinformatie en is een gebied van zowel natte als droge heide. In de Tikkebroeken, 40 ha groot en gelegen langs de oevers van de Rode Loop (tussen Oud-Turnhout en Kasterlee), tref je verschillende vegetatietypes, van rietmoeras tot droge heide. De beschrijving kun je aankopen bij de plaatselijke VVV-kantoren. De zoektocht zelf wordt afgesloten met een happening op 14 september.

Toch liever te voet ? Tot 30 september kun je op ontdekking in het Buggenhoutbos, waar ook een speciale kinderzoektocht is uitgestippeld. Je kunt alle dagen inschrijven in een van de horecazaken in de Kasteelstraat in het Buggenhoutbos. Deelnemen kost 8 euro (niet-leden).

Alle info en een programmabrochure met o.m. natuurwandelingen aan de kust kun je raadplegen op het net of aanvragen op onderstaand adres.

In de gidsen-reeks van uitgeverij Ludion verscheen onlangs het boekje De parken van Gaasbeek en Groenenberg. Beide kasteelparken grenzen aan elkaar en zijn cultuurhistorische pareltjes, zowel de gebouwen als de tuinen hebben hun verhaal. Al krijgen de laatste in dit boekje de meeste aandacht. De auteurs – Paul Geerts m.m.v . Marcel Vossen en Herman Vandormael – belichten zowat alle hoekjes en kantjes ervan. Uiteraard wordt er iets gezegd over het kasteel van Gaasbeek, maar het is vooral de museumtuin die de volle aandacht krijgt : zijn collectie pruimen, peren en appelen ; de bijzondere snoeivormen, de dahlia’s en de groenten… Voor Groenenberg wordt het accent gelegd op natuurlijk bosbeheer, de Gentse azalea’s en de boshyacinten. Het is een zeer mooi en vooral ook handzaam boekje, dat dankzij zijn formaat (16×21 cm) makkelijk mee te nemen is op een wandeling in de streek van Breughel. Voor de prijs (10 euro) hoef je het ook niet te laten.

arboretum bij valavond

Het avondlicht tovert een romantische en sprookjesachtige sfeer in de tuin. Kleuren spelen ’s avonds veel minder een rol, geuren des te meer. Reden genoeg voor het Arboretum van Kalmthout om deze zomer tweemaal een wandeling te houden : op 13 juli en 10 augustus (telkens om 19 uur) kun je de tuin verkennen bij ondergaande zon. Groepswandelingen op andere avonden volgens afspraak.

J.-P. GABRIEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content