Ligging OP HET LIMBURGSE PLATTELAND

sfeer MODERN IN GERESTAUREERDE HOEVE

reistijd EEN UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

prijs / kwaliteit CORRECT

Dorine is een doener die sinds drie jaar op het Limburgse platteland, in een zee van groen, een nieuwe roeping heeft gevonden. De neuropsychologe met een passie voor talen werkte zeventien jaar lang met patiënten, maar ervoer gaandeweg een behoefte om ook haar creativiteit aan bod te laten komen. “Tien jaar geleden ging ik aan het Henry van de Velde-instituut binnenhuisarchitectuur studeren, maar vond het zeer theoretisch. Via Syntra werkte ik dan de opleiding af en kreeg steeds meer zin in mijn tweede loopbaan, die van binnenhuisinrichter.”

Toen de gastvrouw enkele jaren geleden een negentiende-eeuwse vakwerkhoeve in Heusden-Zolder met vier hectare grond ontdekte, greep ze die aankoop aan om haar kennis in de praktijk om te zetten, ook al betekende dat een serieuze verbouwing én investering. “Ik nam hout als basisgegeven, en wilde gelijk het omliggende landschap naar binnen halen. Verder koos ik voor natuurlijke materialen, van hout over natuursteen tot kalkverf en linnen. En in dat kader vond ik voor televisietoestellen geen plaats.”

De gastvrouw hielp waar ze kon, liet 10.000 dakpannen door haar handen passeren (“afhalen, spoelen, klinken…”) en werkte met ervaren vaklui. Het resultaat is verbluffend in zijn eenvoud, met kleuren die aan Giorgio Morandi’s werk herinneren, met sterke contrasten tussen licht en schaduw. Houten vloeren, een haard in de gemeenschappelijke ruimte, en badkamers van een uiterste eenvoud vervolledigen het plaatje. Op de slaapkamer onder de dakhelling heerst eenzelfde soberheid. Het beddengoed ademt kwaliteit, het toilet is in een houten zitmeubel verborgen.

Overal rondom kijkt men uit over groen en gras, met twee eigen runderen, enkele kippen, een moestuin. Rustgevend en verfrissend tegelijkertijd. De langwerpige hoeve, met een gevel van 35 meter, kreeg op deze manier een tweede leven, en Dorine gaat steeds meer op in haar jongste passies. ’s Morgens brengt ze een superontbijt met vers geperst appelsap van eigen teelt, natuurbrood en croissants, yoghurt en granen, zelf gemaakte confituren, een eitje dat we overslaan en vers geplukte aardbeien uit de tuin. Wat wileen mens nog meer ?

Moka & Vanille telt vier kamers (waarvan eentje met badkamer / toilet op de gang) die tegen 125 euro per kamer worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Moka & Vanille, Ubbersel 23, 3550 Heusden-Zolder, 0478 500 216, www.moka-vanille.com.

TIP

Een bezoek aan het Mijnmuseum in Beringen, wandelingen en fietsroutes langs de Mangelbeek.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content