In Namen zijn de mensen over het algemeen content met wat ze hebben en willen ze dat zo houden. Dat zie je aan het respect voor hun architecturale en culturele verleden. Dat zie je ook in de vele eethuizen, waar men trouw blijft aan het culinaire erfgoed : vis à l’escavèche, gebakken forel, rivierkreeftjes in witte wijn, flamiche… Pieter van Doveren zocht de smaakmakers uit.

Bistronomie EEN FRISSE KIJK

Benoît Van den Branden en Cathérine Mathieu charmeren door een frisse kijk op kookkunst. Benoît studeerde aan de koksschool van Namen, de beste vakschool van Wallonië. Hij roerde in de potten in gereputeerde eethuizen waar men moderne verfijning nastreeft, zoals L’Eau Vive in Arbre en L’Air du Temps in Noville-sur-Mehaigne, waar hij tweede kok was. Cathérine onderbrak haar studies binnenhuisarchitectuur voor een plaats in de eetzaal van L’Air du Temps. Hun restaurant Cuisinémoi huist in een oude opslagplaats van een antiquair. Vanuit de eetzaal kijk je via een glazen deur in de wijnkelder, die is uitgehouwen in de rots van de citadel. Op het dak van de bovengrondse kelder is de open keuken. De kok leeft zijn creativiteit uit op de klassieke keuken en komt met speelse, lichte bereidingen, die jong en oud charmeren. Zijn spijskaart is beknopt en alle aandacht gaat naar de aantrekkelijk geprijsde menu’s.

Cuisinémoi : rue Notre-Dame 44, 5000 Namen. 081 22 91 81. www.cuisinemoi.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Gastronomie HET BESTE VAN WALLONIE

De creatieve en zuivere kookkunst van Sang Hoon Degeimbre weet de meest verwende lekkerbek te verbazen. De kok is van Koreaanse afkomst, werd in België opgevoed, wilde apotheker worden, maar geraakte in de ban van wijn. Hij ging aan de slag in de eetzalen van toprestaurants als Le Pré Mondain (Heure-en-Famenne), Le Vivier d’Oies (Spontin), Jean-Pierre Bruneau (Ganshoren), La Truffe Noire (Brussel) en L’Eau Vive (Arbre). In zijn eigen restaurant L’Air du Temps nam hij plaats aan het fornuis. In het begin vertrok hij vooral van de smaak van de wijn. Zo ontstonden boeiende combinaties, ook door de Aziatische toetsen die de kok aan zijn gerechten geeft. Centraal staan nieuwe technieken en producten uit de eigen groentetuin. L’Air du Temps is vandaag het beste en meest vernieuwende eethuis van Wallonië. In november is de verhuis gepland naar een vierkantshoeve.

L’Air du Temps : 181 Chaussée de Louvain, 5310 Noville-sur-Mehaigne. 081 81 30 48. www.airdutemps.be. Gesloten maandag en dinsdag.

MODERNE FEESTGERECHTEN

Kok Pierre Massin (zie ook p. 40) was tien jaar souschef in L’Eau Vive (Arbre). Zaalman Michaël Jacques leerde het vak in Comme chez Soi (Brussel), L’Essentiel (Temploux) en La Plage d’Amée (Jambes). De twee sloegen de handen in elkaar en openden het gastronomische restaurant Chai Gourmand. De inrichting is warm en actueel. Links van de ingang is een eetvertrek met eetbar en zicht op de keuken. Rechts is de grote eetzaal, die uitgeeft op een romantische binnentuin. De tafels zijn feestelijk gedekt. De spijskaart vermeldt moderne gerechten, mooi gepresenteerd en goed van smaak. De menu’s zijn aantrekkelijk geprijsd en dus ook populair. Chai zou Gallisch zijn voor de plaats waar wijn wordt opgeslagen. Chai Gourmand heeft dan ook een mooie wijnkaart met vriendelijk geprijsde ontdekkingen en groot geschut uit Bourgogne voor redelijke prijzen.

Chai Gourmand : Chaussée de Charleroi 74, 5030 Gembloux. 081 600 988. www.chaigourmand.be. Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

Prijsbreker EIGENZINNIGE VAKMAN

La Petite Fugue huist in een zeventiende-eeuwse pastoorswoning in het historische hart van Namen, op een boogscheut van het Félicien Rops Museum. Het eethuis staat al twintig jaar bekend voor zijn menu’s met een onverslaanbare prijs-kwaliteitsverhouding. De inrichting werd drie jaar terug opgefrist en dat was hoog tijd, want door het drukke va-et-vient was alles tot op de draad versleten. Eigenaar Pascal Pirlot is een vakman aan het fornuis, en bovendien een eigenzinnig horecaondernemer. Een combinatie die borg staat voor succes. Zijn smakelijke gerechten zijn gebaseerd op verse, lokale seizoenproducten. Men komt naar La Petite Fugue om een van de laag geprijsde menu’s te degusteren en ook om een vriendelijk geprijsd flesje te kiezen uit de indrukwekkende wijnkaart. De 600 referenties bieden een ruime keuze in alle prijsklassen. Vooral Bordeaux is goed vertegenwoordigd. Heel wat grote wijnen werden in de goede periode aangeschaft en worden in La Petite Fugue verkocht tegen redelijke prijzen.

La Petite Fugue : Place Chanoine Descamps 5, 5000 Namen. 081 23 13 20. www.lapetitefugue.be. Dagelijks open 12-14 en 18.30-22 u.

Bistro EERLIJKE KEUKEN

Eric Lekeu is een rot in het vak. De kok komt van de Naamse Ecole Hôtellerie de la Citadelle en kookte in Waalse sterrenrestaurants als Clos Saint-Michel in Saint-Hubert en in Grand Corroy. In Parfums de Cuisine presenteert hij eerlijke, tradi-tionele gerechten voor verteerbare prijzen. Het Menu Parfums et Saveurs is het visitekaartje. Het intieme eethuisje met bescheiden inrichting ligt in het historische hart van de stad. Het restaurant opende vier jaar geleden en bouwde in korte tijd een stevige reputatie op. Aan de basis van dit algemeen vertrouwen ligt het verleden van chef-kok Eric Lekeu. De man maakte carrière in grote huizen, doch gooit het deze keer over een andere boeg. Hij nam een klein eethuis over, verfriste de inrichting en ging aan de slag met een minimum aan personeel. De spijskaart vermeldt een tiental gerechten en wordt gesteund door een Frans georiënteerde wijnkaart met zorgvuldig gekozen flesjes voor redelijke prijzen.

Restaurant Parfums de Cuisine : Rue du Bailly 10, 5000 Namen. 081 22 70 10. www.parfumsdecuisine.be. Zondag en maandag gesloten.

Panoramisch zicht AAN DE MAAS

Restaurant La Plage d’Amée is te vinden aan het strandje, waar de inwoners van Namen begin vorige eeuw kwamen zwemmen. Op deze riant gelegen plek aan de Maas was lang een taverne, die bijna tien jaar terug door de ondernemende kok Benoît Gersdorff werd overgenomen en werd verbouwd tot een modern restaurant. Gersdorff is niet de eerste de beste. Hij lanceerde L’Essentiel in Temploux en herhaalt in La Plage d’Amée zijn succesformule : feestelijke gastronomie tegen bodemprijzen. Als ondernemer zoekt hij naar getalenteerde jonge mensen, die hij weet te motiveren. De eetzaal is opgebouwd uit hout, aluminium en glas. Vanuit de met rood leder beklede stoelen heb je een riant uitzicht over Namen en de citadel. ’s Zomers is het terras boven de Maas een uitverkoren plek om buiten te eten. La Plage d’Amée wordt druk bezocht en de meeste gasten komen voor een van de aantrekkelijk geprijsde menu’s. De inventieve gerechten weten te verrassen en te behagen.

Restaurant La Plage d’Amée : Rue des Peupliers 2, 5100 Jambes. 081 30 93 39. www.laplagedamee.be. Zondagavond en maandag gesloten.

Terroir-keuken AUTHENTIEK DORPSRESTAURANT

De Waalse dichter-klompenmaker Joseph Collot opende in 1850 in Crupet L’Auberge dol Besace. In de herberg kwamen arbeiders van de nabijgelegen steengroeve drinken, eten en slapen. Het huis werd in 1990 gekocht door beenhouwer Georges Rome, die de geest van Collot wist te bewaren. Boven de ingang hangt een tekst van de dichter-klompenmaker en binnen doet men zich tegoed aan royale terroir-gerechten. In de nostalgisch-knusse eetzaal passen culinaire evergreens als : mergpijp met grof zout, kroketten van varkenspoot met gribichesaus, fricassee van varkensoren, in boter gebakken forel, les incontournables boulettes, bereid naar het recept van madame Libertiaux met ui en tomaat en vergezeld van ambachtelijke frieten en mayonaise, hammetje met mosterd en vlees van jonge inlandse koeien bereid op de grill. In het najaar is wild troef. Het traditionele eetrepertoire krijgt ondersteuning van een traditioneel wijnrepertoire, aangevuld met coup-de-coeur-wijnen.

La Besace : Rue Haute 11, 5532 Crupet. 083 69 90 41. www.restaurantlabesace.be. Dinsdag gesloten. In het weekend is reserveren aan te raden.

Landelijke verfijning FAMILIALE TRADITIE

Voor mensen die op zoek zijn naar een rustig en pretentieloos verwenplekje is er L’Auberge des Crêtes en het Hotel les Cretias. De drie anderhalve eeuw oude boerenhuisjes zijn gelegen op een heuvelkam van het landelijke dorpje Falmignoul. Aan het hoofd van dit sympathieke familiepension staan Alain Stiers en zijn vrouw Patricia. De voormalige elektricien installeerde zich in 1985 in de keuken van het pension en zette daarmee de familiale tradities voort : op dezelfde plaats kookten overgrootmoeder, grootmoeder en moeder. De autodidact wist zich te vervolmaken en is vandaag een gewaardeerd kok, die met zijn klassiek geïnspireerde en modern gepresenteerde, smakelijke en royale bereidingen faam wist op te bouwen tot in Vlaanderen. De menu’s bieden een gunstige verhouding prijs-kwaliteit. De inrichting van dit hôtel de charme werd recentelijk vernieuwd. De kamers zijn eenvoudig en proper.

L’Auberge des Crêtes en Hotel les Cretias : rue du Crétia 99, 5500 Falmignoul. 082 744211. www.aubergedescretes.be. Maandag en dinsdag gesloten.

Twee jaar terug werd de eetzaal van La Broche in het nieuw gestoken. De nieuwe inrichting is elegant en heeft allure. Lekkerbekken komen hier voor de verzorgde gerechten, tegen prijzen die je in Vlaanderen niet meer tegenkomt. Vooral de menu’s zijn een koopje ! Aan het fornuis staat eigenaar Eric Fieuw. Zijn ouders hadden het bekende gastronomische restaurant Les Ramiers in Crupet. Echtgenote Joseline Lefèvre verdeelt haar tijd tussen keuken en zaal en is ook verantwoordelijk voor de wijnen. Als je de prijzen laag wilt houden, doe je het liefst zo veel mogelijk zelf ! De spijskaart bestaat uit smakelijke gerechten en het lezen alleen al brengt het water in de mond. In het seizoen zijn wildbereidingen specialiteit. Op de wijnkaart is Frankrijk (vooral Côtes du Rhône) goed vertegenwoordigd. De prijzen zijn redelijk. La Broche afficheert twee menu’s : het Menu de Saison met drie gangen en keuze (28 euro !) en het Menu Gourmand, met vier gangen (39 euro !).

La Broche : Rue Grande 22, 5500 Dinant. 082 22 82 81. www.labroche.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

Onder Vlamingen SEIZOENPRODUCTEN

Aan de poort van de Ardennen en vlakbij het koninklijk kasteel van Ciergnon, ligt hotel Beau Séjour met restaurant Du Four à la Table. De zaak werd in 1926 geopend als garage met dorpscafé. In 1999 namen de Vlamingen Laurent Van de Vijver en Bénédicte De Witte het oude hotel over. Laurent kreeg een koksopleiding en roerde even in de potten in Scholteshof en ’t Oud Konijn-tje. Hij was vijf jaar hoteldirecteur bij de groep Accor. De eetzaal is landelijk ingericht en geeft uit op een terras en een siertuin met op de achtergrond het kasteel van Villers-sur-Lesse. Om de stille momenten op te vangen en zo vers mogelijk te kokkerellen, werd de spijskaart afgeschaft. Wat overblijft is een menu van de maand, in kleine of uitgebreide versie. Beau Séjour wordt vooral bezocht door Vlamingen. In de buurt kan worden gejaagd, gewandeld, gefietst, paardgereden, gegolfd. Je kunt ook per Vespa de vallei van de Lesse ontdekken.

Restaurant Du Four à la Table : 16 rue des Platanes, 5580 Villers-sur-Lesse. 084 377 499. www.beausejour.be. Gesloten ’s middags op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. ’s Avonds op maandag en dinsdag.

Familiaal AAN DE LESSE

Het eenvoudige hotel-restaurant Auberge de la Lesse ligt op een plek met bossen, op vijftig meter van de Lesse. Ook het station van Gendron is niet ver weg. De streek nodigt uit om te wandelen, eropuit te trekken met de fiets, paard of kano of om te vissen. Dinant en Chiney liggen op tien minuten rijden. De Auberge wordt vooral bezocht door Vlamingen. Er zijn veertien bescheiden hotelkamers, een restaurant en een taverne. De inrichting van de eetzaal is rustiek en er brandt een houtvuur. Het repertoire op de tweetalige spijskaart is ouderwets en de prijzen zijn van een bescheiden niveau. Bestsellers zijn de bereidingen met forel en rundvlees, en in het seizoen de wildbereidingen.

Auberge de la Lesse : Gare de Gendron 1, 5561 Celles. 082 66 73 02. www.aubergedelalesse.be. Maandag en dinsdag gesloten.

Kindvriendelijk PANORAMA OP DE MAAS

Voor een van de mooiste panoramische uitzichten over de Maasvallei is er hotel, brasserie en tearoom Les 7 Meuses. Hier kun je op adem komen en vanuit de eetzaal van het moderne gebouw of vanaf het heerlijke terras genieten van het weidse zicht. Als de zon doorbreekt, waan je je soms in Toscane. In het restaurant serveert men klassiekers uit de brasseriekeuken, zoals kalfszwezerik grand-mère, gehaktballen in tomatensaus, spareribs, paella maisonretour de vacances‘, en vis en vlees van de grill. Voor de kinderen is er een speelpark. Overnachten in een van de modern ingerichte kamers of in een doorzichtige sferische bol met zicht op de sterren is mogelijk.

Restaurant, tearoom en hotel Les 7 Meuses : Sart à Soile 27, 5170 Rivière. 081 220505. www.7meuses.be. De hele dag open gedurende het hele jaar.

Lekkere winkels BESTE KAASMEESTER

De mooiste kaas- en delicatessenwinkel van de provincie is La Petite Ferme. Damien en Sophie Avalosse-Rostenne staan achter de toog. Zij rijpen overwegend rauwmelkse Franse kazen van eerste kwaliteit. De kaasmeester gaat zelf op zoek naar de beste producenten. Hij behaalde in 2006 de eerste prijs in de wedstrijd Beste Kaasmeester van België en werd in 2007 tweede in het kampioenschap voor Wereldkaasmeester. Hij toont trots een comté van 34 kg met indringende smaak die 22 maanden rijping achter de rug heeft. Ook de roquefort du vieux berger, gemaakt door de kleinste roquefortproducent uit de streek, heeft een onvergetelijke smaak. Het visitekaartje is een saint-félicien uit de Savoie ; de kaas is zo romig dat hij zich met een lepeltje laat eten. De brillat à la truffe valt dan weer in de smaak bij veeleisende fijnproevers. In La Petite Ferme ben je ook op het goede adres voor bijzondere vleeswaren.

Kaashandel La Petite Ferme : Chaussée de Marche 431, 5101 Erpent. 081 30 87 90. www.la-petiteferme.be. Zondag en maandag gesloten.

VOOR ZOETEKAUWEN De bekende patisserie La Maison des Desserts is gehuisvest in een zeventiende-eeuws burgerpaleisje in de autovrije wijk Saint-Loup in Namen. In deze grote banketbakkerij met degustatiesalon, tearoom en overdekt terras, wacht een ruime keuze aan gebak en pralines. Om mee naar huis te nemen, zijn er ballotins met pralines, dozen met makarons of zachte Biétrumésnoepjes. Deze Naamse specialiteit is gemaakt van fondantchocolade, boter en nootjes (mensen met vullingen in de mond kunnen er beter afblijven) en genoemd naar de befaamde Naamse farceur, Biétrumé Picar. In het chique, klassiek ingerichte degustatiesalon kun je ook terecht voor ontbijt of lunch met hartige bereidingen, zoals toast cannibale met ganzenlever en naar wens opgediend met een glaasje champagne. De vormchocolade en de Biétrumés worden ook verkocht in de Chocolaterie de Hucorne Fronville in de rue de Fer 5, die toebehoort aan dezelfde familie.

La Maison des Desserts : rue Haute Marcelle 17, 5000 Namen. 081 22 74 51.

www.maison-des-desserts.be.

Maandag gesloten.

KOEKENBAKKERS

De firma Collard dateert uit 1774 en is de oudste bakker van de fameuze couque de Dinant (concurrent Thonon is actief sinds 1865). De productie ging ruim twee eeuwen lang over van vader op zoon. In de winkel vertelt men dat de koek geïnspireerd is op de placenta, een platte koek uit de Romeinse tijd. Het deeg van de Dinantse koek wordt op 300 °C gebakken in ijzeren vormen, en verandert dan in karamel, die bij afkoelen zeer hard wordt. Op een brok koek van Dinant kauw je niet, maar zuig je ! Zo blijven je tanden heel en heb je langer plezier. Couques Collard heeft zijn werkplaatsen in de Rue En Rhée, een van de achterliggende straten. Daar, in de schemerige vertrekken, rolt de bakker het deeg met de hand uit, waarna hij het in vorm drukt en bakt. Het is er alsof de tijd is blijven stilstaan.

Couques Collard : Boulevard Churchill 26, 5500 Dinant. 082 22 70 54.

www.couquesdedinant.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content