Hotel des Dunes, Leopoldplein 5, 8420 De Haan, 059 23 31 46.

Het Hotel des Dunes in De Haan is een eeuweling die zijn naam niet gestolen heeft. Op een foto uit de belle époque die in de hal hangt, ligt het hotel nog beschermd achter een forse duinenrij die inmiddels verdwenen is, ten prooi gevallen aan de bouwwoede. Het hotel groeide in de loop der tijden ook zelf met twee etages en kreeg een puntdak, maar het geheel misstaat allerminst in een stadje waar nog menige villa uit florissanter tijden overeind is gebleven. Binnenin onderging het hotel verscheidene transformaties, waarbij het eerst van 49 naar 27 kamers werd verbouwd, later teruggebracht op twintig. In 1976 streek de familie Defever er neer, negen jaar later nam zoon Luc het roer over. Samen met zijn vrouw Véronique runt hij het familiehotel, dat een uitgebreide Duitse cliënteel aantrekt, vaak gepensioneerden. Niet verwonderlijk eigenlijk, want het kuststadje krijgt sinds onheuglijke tijden heel wat Duitsers over de vloer, zelfs Albert Einstein verbleef er zes maanden in de villa LaSavoiarde alvorens door te reizen naar het Amerikaanse Princeton. Volgens de overlevering bracht hij zelfs menige avond in het restaurant van het hotel door, waar hij graag achter de piano zat.

De sfeer van weleer is binnenin grotendeels verdwenen : het interieur werd op de benedenverdieping met oude materialen verbouwd en vooral de bar met de houten panelen en de lounge zien er erg fraai uit. Hogerop is de sfeer wat onpersoonlijker en in kamer veertien, waar we de nacht doorbrengen, heerst een eigentijdse, wat al te neutrale toon. De kamer is groot, bezit een badkamer met ligbad en kijkt uit op een stukje zee. Vanaf de tweede verdieping wordt dat zeezicht iets rianter, twaalf van de twintig kamers genieten ervan.

Ook het restaurant is er nog steeds, zij het met enkele beperkingen : er kan alleen worden gegeten door gasten die op voorhand reserveren en de kaart is niet uitgebreid. Wie tevreden is met een tomaat met garnalen, een kwart kip met sla of appelmoes, of boerenbrood met kaas, hesp of paté zit er prinsheerlijk. Daarna kunnen de gasten ook nog de avond in de bar doorbrengen, waar een open haard op gas in de winter de kilte verjaagt. Helaas kijken ze er wel uit op het rommelige pleintje voor het hotel.

Het ontbijt is een vermelding waard en wordt aan tafel geserveerd, een zeldzaam geworden service die door de gasten zeer wordt gewaardeerd. Het is niet enkel uitgebreid, naast brood en kaas of charcuterie wordt er ook een zacht- gekookt ei voorzien en platte kaas. Maar wie versgeperst fruitsap wil, betaalt drie euro extra. Voor een omelet met hesp en spek wordt vier euro extra aangerekend.

Hotel des Dunes telt twintig kamers waarvoor, afhankelijk van ligging en grootte, 75 tot 112,50 euro wordt aangerekend, inclusief ontbijt.

In deze reeks wordt enkel ruimte

gemaakt voor kleine hotels in een

historisch kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid vooropstaat. De hotelletjes liggen op

maximaal drie uur reizen van Brussel.

Precies goed voor een charmant

weekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content