Amerikanen blijven uitstekende misdaadromans produceren. Over de meest verschillende onderwerpen en periodes. Het verborgen Washington nu en in de jaren tachtig, Freud die op bezoek in New York geconfronteerd wordt met een moord, of de speurtocht naar een verdwenen heroïnehoertje in de Big Apple vijftig jaar geleden. Een paar thrillers om niet te missen.

Psycho in New York

Eén keer is Freud naar Amerika getrokken, dat was in 1908. De toen nog vrij onbekende psychoanalyticus kreeg in New York een eredoctoraat en mocht er een paar beroemd geworden lezingen geven. Moordduiding is een historische thriller over dit bezoek, waarin psycholoog en jurist Jed Rubenfeld boeiend en knap fictie en realiteit met elkaar vermengt. Eerlijk ook, want hij vertelt ons fijntjes wat allemaal waar is en wat verzonnen. Het verhaal steunt min of meer op een praktijkgeval van Freud dat hij uitvoerig beschreef : de hysterische Dora. Maar van moord, zoals in de thriller, is nooit sprake. Als de Weense arts in Amerika arriveert, wordt in haar luxueuze flat een vrouw gemarteld en omgebracht. Er volgt een tweede geval, maar dit keer overleeft het slachtoffer de gruwel. Ze lijdt wel aan geheugenverlies. Freud vraagt een jonge Amerikaanse psychiater of hij haar wil behandelen. Wat volgt, is een fascinerend beeld van New York, de vrees van Amerika voor de psychoanalyse, en een spannend moordverhaal met tientallen subplots.

Moordduiding, Jed Rubenfeld, Sijthoff, 19,95 euro, ISBN 97 8902 455 475 1.

Somber groentetuintje

Voor de meeste toeristen is Washington de plek waar veel limousines rijden, het Witte Huis staat en politici op hoog niveau konkelfoezen. Minder bekend is dat in de Amerikaanse hoofdstad mensen op straat liggen te sterven, de meerderheid van chocolate city zwart is, velen in getto’s leven. Het is dit Washington dat George Pelecanos, zelf van Griekse origine, ons thriller na thriller portretteert. Tuinier van de nacht begint in 1985, als een doorgewinterd politieman in een volkstuintje het lijk van een vermoord meisje vindt. Cook belooft zichzelf dat hij de moordenaar van Eve zal vinden. Twee jongere collega’s, Ramone en Holiday, kijken toe. Iemand merkt op dat Eve de derde vermoorde tiener op een paar maanden is, na Otto en Ava. Allemaal hebben ze namen die van achteren naar voren kunnen worden gelezen, zodat men meteen spreekt van de palindroommoorden. Als twintig jaar later bij hetzelfde tuintje het lijk van Asa gevonden wordt, is Cook al lang met pensioen, en runt Holiday een taxibedrijfje. Alleen Ramone is nog bij de politie. Willens nillens zullen de mannen opnieuw moeten samenwerken, elk met hun verleden en frustraties. Van alledrie, vooral van de oude Cook, krijgen we een mooi, soms ontroerend portret. En opnieuw toont Pelecanos zich een uitstekend kroniekschrijver van het verborgen Washington, met zijn onderhuids racisme, zijn armoe, zijn hypocrisie. Een beetje moraliseren met de wat oude familiewaarden is hem niet vreemd. Hij lijkt overtuigd van hun kracht.

Tuinier van de nacht, George Pelecanos, Anthos, 19,95 euro, ISBN 97 8904 140 964 5.

En ook nog…

De nieuwe thriller van de Amerikaanse Sara Gran, Dope (Anthos, 19,95 euro, ISBN 97 8904 141 035 1), is een beklemmende afdaling in het inferno van heroïneverslaafden. En de boodschap van Gran is duidelijk : ze heeft nog nooit een verslaafde ontmoet die uit een aardig gezin komt. Josephine zat zelf jaren aan de drugs en belandde in de prostitutie. Maar nu is ze clean. Tot de ouders van Nadine haar vragen hun dochter op te sporen in het sombere New York van de jaren vijftig.

Geweld, sarcastische dialogen en meditatie wisselen elkaar af in Eens beloofd (De Boekerij, 18,95 euro, ISBN 97 8902 254 465 5) van Harlan Coben. Gewezen basketballer Bolitar, harde bolster, gouden hart, is privédetective. Hij moet de zaak van twee verdwenen meisjes oplossen en wordt zelf een van de belangrijkste verdachten. Een menagerie van knotsgekke figuren en de vaart van een achtbaan.

Vlaming Patrick Bernauw is al jaren geboeid door De Rechtvaardige rechters, het paneel van Het Lam Gods dat midden de jaren dertig uit de Gentse Sint-Baafskathedraal werd gestolen en nooit is teruggevonden. Met Het bloed van het lam (Manteau, 19,95 euro, ISBN 97 8902 231 950 5) stapt hij in het spoor van Dan Brown. Een spannend verhaal over een vrouw die het geheim van het paneel kent en met de dood wordt bedreigd.

door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content