Naar de sauna in Gent Wim Denolf / Foto’s Jan VerlindeAanbod

Voor saunaliefhebbers is Aqua Azul in het Gentse Patershol geen onbekende. In 1995 renoveerden Ignace Lecluyse en Kristel D’Hondt het art-nouveaupand uit 1911, dat al in de jaren ’80 tot sauna was verbouwd. Oorspronkelijk was het de woonst en handelszaak van textielbaron Juliaan van Dam, later een hippiekeet en een studentenhuis. Tegenwoordig worden bezoekers er ondergedompeld in de klassieke badcultuur.

Onze bevindingen

In de hal komen we meteen onder de indruk van het prachtige pand. En van de waarschuwingen omtrent hygiëne, stilte en rust. We ontvangen een badjas, handdoek en badslippers en kleden ons om in de wat krappe en ongelukkig verlichte kleedkamers (haardrogers aanwezig). Nadat we het kastsleuteltje in bewaring geven aan de bar in de salon, dalen we de trap af naar de badruimte. Daar bevinden zich een warm voetbad, een vochtige en een droge sauna, een eucalyptus-stoombad, een bubbelbad en een koud plonsbad. De doucheruimte bevat drie warme en drie koude douches en er is douchegel en shampoo aanwezig. Opwarmend in het voetbad (om de transpiratie te bevorderen), lezen we de uitleg over het saunaritueel. Meteen wordt duidelijk waarom zo op rust gehamerd wordt: saunaën wordt hier serieus genomen. En hoe aanstekelijk de intieme en haast sacrale sfeer ook is, die is erg broos. Na een eerste saunabeurt, getimed met een van de zandlopers, spoelen we het zweet af en nemen we een luchtbad op de binnenplaats. De koude lucht koelt de longen af en langs de geopende poriën kan het lichaam zuurstof opnemen. Het is frisjes buiten, maar we kunnen de verleiding niet weerstaan om even de ligstoelen te gebruiken. Het ijskoude dompelbad en de douche-met-emmer laten we echter voor wat ze zijn, het koude plonsbad binnen volstaat. Daarna komen we weer op temperatuur in het voetbad. Het kost geen enkele moeite om tot rust te komen. Het door binnenhuisarchitect Jan Vandendorpe ontworpen interieur, de sfeervolle verlichting en de hygiënisch onberispelijke faciliteiten creëren een cocon die ons van de buitenwereld afsluit. Zeker in het kleine, duistere stoombad. Een overdaad eucalyptus prikkelt de ogen, maar is bijzonder weldoend. Alleen vervelend dat we geen steek zien. Na een tiental minuten in het sfeervolle bubbelbad (het kamertje dat ooit het bureau van baron van Dam vormde, heeft iets van een grot) en een vers pompelmoessapje in de goed verwarmde en gezellige salon, is het tijd voor een massage.

Een professionele osteopate bewerkt rug, hals en gezicht met een combinatie van shiatsu- en traditionele massagetechnieken. Op de achtergrond speelt esotherische muziek. De ruimte wordt alleen afgesloten door een gordijn, zodat voorbijgangers op de houten vloer voor enig gedreun zorgen. Eerlijk is eerlijk, als we ons later in een leren fauteuil in de huiskamerachtige relaxruimte installeren, zijn we wel heerlijk gemasseerd. Voor wie wil, staat een bibliotheek klaar. Nog dit: Aqua Azul is een kwaliteitssauna in een prachtig kader, maar wars van enig elitarisme. Jong, oud, auto- en allochtoon delen er hetzelfde respect voor het badritueel.

Prijs

Eén beurt 565 fr., 10-beurtenkaart 5042 fr., relaxerende massage (30 min.) 685 fr., zonnebank 140 fr. Leden (1 jaar: 1210 fr.) betalen per saunabeurt 403 fr.

Aqua Azul, Drongenhof 2, 9000 Gent, Tel. 09-225 09 57. Oktober-april: van 15 tot 23 uur (alle dagen), mei-september: van 17 tot 23 uur (zondag gesloten). Voor massages is reserveren noodzakelijk.

Wim Denolf / Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content