Aanbod

Het familiesaunacomplex Kristalbad noemt zichzelf een paradijs op aarde, met in dit geval drie sauna’s, Turks stoombad, whirlpool, binnen- en buitenzwembad, relaxzaal en “uitluchtweiden”. Tussendoor kan u gebruikmaken van de zithoek met bar en kleine eetkaart. Zaakvoerders Bea De Pauw en Guy Colpaert openden het Kristalbad in oktober ’95 en beloven u een warm onthaal, onberispelijke accommodatie en onbekommerd genieten in een serene sfeer: “Na een sauna bent u als herboren.”

Onze bevindingen

We werden naar het bejubelde Kristalbad gelokt door een alles behalve positieve lezersbrief, waarin gewag wordt gemaakt van een vernederend en klantonvriendelijk onthaal. Niets daarvan bij ons (uiteraard anonieme) bezoek. Na het omkleden in de wat krappe kleedruimte met wat nare voetmatjes, geeft de charmante Bea ons een verhelderende rondleiding. Wie niet vertrouwd is met sauna’s en aanverwanten, kan haar alles vragen. Jonge nieuwelingen als we zijn, drukt ze ons op het hart de badjas aan te houden in de bruin getegelde eet- en drinkhoek – naakt mag alleen op de grijze tegels. En we moeten “uit de buurt blijven van de vrouwen”. Herhaaldelijk stoten we trouwens op waarschuwingen dat er over de goede zeden en privacy wordt gewaakt. We schrikken van zoveel onwennigheid, maar het Kristalbad wil dan ook een rustige zaak zijn met een dito publiek. Zo zijn kinderen alleen in het weekend en vanaf 13 jaar welkom. Druk is het in dit toch wel omvangrijke complex trouwens zelden, zodat je je maximaal kunt ontspannen.

Wij beginnen met een frisse “duik” in het verwarmde binnenzwembad, 12,5 meter lang. Het wat gedateerde decor bevat plastic planten en bloemen, en is opgefleurd met miniatuurhertjes en ander wild. Dan gaat het richting sauna’s, met een elektrische sauna aan een constante temperatuur van 95° C en een gewone sauna aan 90° C. Beide zijn berekend op zo’n 18 mensen en zijn netjes uitgerust. De bizarre biosauna, die qua temperatuur heel wat zachter is, is voorzien van een kleurenspel dat op je gemoed inwerkt. Rood, groen, geel en blauw gaan echter letterlijk en figuurlijk aan ons voorbij. Maar na drie saunabeurten, enkele ijskoude douches en een verkwikkend Turks stoombad, zijn we toch behoorlijk in onze nopjes. We lopen nu al op wolkjes, dus laten we het berekoude dompelbad maar aan moedigere gasten. Die kunnen ook het pad naar het helaas niet verwarmde buitenzwembad nemen, maar ook dat zien we niet zitten. De minimalistisch uitgeruste relaxzaal met haardvuur en leeslampjes is helemaal verlaten en slaan we dus over. Liever een driedubbele sessie in de forse whirlpool. Door elkaar geschud maar – het moet gezegd – als herboren stappen we er weer uit. Nog even een vers citroen- en pompelmoessapje aan de bar, en onze gezondheidskuur zit erop. We bemerken nog dat er eigenlijk te weinig warme douches zijn, maar na zoveel verwennerij kan dat ons niet meer deren. Neem wel een badjas, een grote en een kleine badhanddoek mee. Zo niet moet je die huren.

Prijs

600 fr. per persoon, alles inbegrepen, exlcusief huur materiaal. De tweede keer krijgt u meteen 100 fr. korting. Zonnebanken kost 160 fr per beurt en kan alleen na afspraak.

Kristalbad, Damvalleistraat 31, 9070 Destelbergen, Tel. 09/228.17.11. Open: dagelijks van 15 tot 23 uur, woensdag gesloten.

David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content