Volgende week is het zover : dan kennen we de winnaar van de televisiereeks ‘De designers’. Nu trekken de drie finalisten zich terug om thuis een volledige collectie te maken. Even polsen hoe zij ervoor staan.

Marjan De Cock : “De druk ligt nu heel hoog : zeker omdat het gewone leven weer begint. Voor mij betekent dat de combinatie met een deeltijdse job en de zorg voor mijn kindjes. In dat opzicht was het programma een geweldige ervaring : een maand lang puur voor mezelf en het ontwerpen ! Voor de finale heb ik me laten inspireren door het vierkant, een thema waarmee ik ook al eens een collectie heb gemaakt, nadat ik was afgestudeerd als juweelontwerpster. En uiteraard kan ik daar veel van mezelf in kwijt, maar dat kon tijdens de vorige opdrachten ook al. Ik weet niet of meer tijd sowieso meer kwaliteit betekent. Want in die korte periodes was de uitdaging telkens zeer groot : snel beslissen en ontwerpen, wat vaak voor unieke stukken zorgt. Bij veel tijd ga je de dingen soms óverdenken. Maar onderschat die tijdsdruk niet : in vijf weken moesten we een hele collectie maken, zo’n 15 stuks.”

Lindsey Pauwels : “Voor de finalecollectie heb ik me vooral laten inspireren door muziek, jazzy nummertjes uit de jaren vijftig, en door oude pastelfoto’s. Die sfeer wil ik oproepen, maar dan met een persoonlijke inslag. Maar volledig mijn eigen stijl volgen, bijvoorbeeld stoffen verven, zoals ik normaal doe, gaat helaas niet. Het liefst gebruik ik ruwe materialen, zoals leder en hout, maar nu moeten we werken met de stoffen van bepaalde leveranciers. Daardoor wordt mijn collectie iets te braaf, een beetje seuterig. Misschien was ik beter wat wilder tekeergegaan, want nu ontbreken er eigenlijk te veel elementen van mezelf. Maar bang voor de jury ? Nee, dat niet, ik heb er intussen al zo vaak voor gestaan.”

An Buermans : “Tot op de laatste seconde van de vorige aflevering, dacht ik dat ik zou afvallen. Toen ik dan toch naar de finale mocht, heb ik eerst eventjes afgewacht en héél veel stoffen besteld. Veel nagedacht ook, eigenlijk veel te veel. Al beschouw ik dat niet als verloren tijd, het is gewoon typisch voor mij. Maar zodra ik weet wat ik wil, gaat het veel vlotter. Voor deze collectie heb ik inspiratie gevonden in de funk- en soulmuziek : ik hou heel erg van drukke motieven en kleuren, op niet te moeilijke silhouetten. Maar of jullie nu de echte An gaan zien ? Nee, dat nog niet, want ik heb behoorlijk commercieel gewerkt. Niet té, maar toch : iedereen moet het kunnen dragen, en niet iedereen houdt van heel druk. Ik wilde het dus iets rustiger houden, hoewel ik zelf het liefst een soort kakofonie zie.”

De designers, elke dinsdag om 20.35 uur op Vtm.

Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content