Nike Desmecht, make-up artist bij Estée Lauder, heeft al heel wat vrouwen gemaquilleerd en professioneel make-upadvies gegeven. In binnen- en buitenland. Ze beantwoordt de tien haar meest gestelde vragen. De antwoorden vormen een boeiende cursus in make-up.

Trui Moerkerke

We krijgen zoveel telefoontjes. Of we geen beautylessen kunnen organiseren ?? Cathy Daumerie, public relations manager van Estée Lauder België, heeft een wachtlijst met geïnteresseerden. ?Daarom hebben we besloten zo’n cursus nu een keer per maand te organiseren.?

Nike Desmecht, make-up artist bij Lauder, is daar de gedroomde lesgeefster voor : een jarenlange ervaring en een groot enthousiasme. In een Brussels ziekenhuis geeft ze ook make-uplessen aan kankerpatiënten.

In de loop der jaren stelde Nike vast dat veel vrouwen met dezelfde vragen zitten in verband met hun make-up. Met de antwoorden op de tien haar meest gestelde vragen zijn al heel wat problemen opgelost. En reikt Nike nieuwe mogelijkheden aan.

1. Moet je met je leeftijd rekening houden bij de keuze van make-up ?

Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Ja, je moet er inderdaad rekening mee houden. Tussen je twintigste en je veertigste draag je het makkelijkst make-up. Na je veertigste ongeveer, het hangt natuurlijk van persoon tot persoon af moet je afbouwen en accenten verleggen. De lippenstift bijvoorbeeld wordt belangrijker. Niet dat fellere kleuren dan plots moeten, maar het accent verschuift van de ogen naar de lippen. Omwille van de lijntjes en rimpels kan te veel oogschaduw echt niet meer. Ook een te donkere fond de teint en een bruine blush staan een rijpere dame vaak niet. Roze tinten daarentegen flatteren haar wel.

2. Kan je je elke modelook aanmeten ?

Cosmeticamerken stellen ieder seizoen hun look voor. Mooi, maar meestal niet voor iedereen weggelegd. Daarom werkt Estée Lauder nu met ColorAffinity, een systeem gebaseerd op de klassieke kleurentypes. Dit systeem vertrekt van de vaststelling dat vrouwen met een koele huidskleur (met roze of violette tinten) beter zullen staan met koelere kleuren. Bij iemand met gele, koperen of perzikkleurige tinten in de huid, zullen warmere kleuren natuurlijker overkomen. In ColorAffinity worden vier make-uptypes (van natuurlijk tot zeer gesofisticeerd) uitgewerkt. Bij elk type hoort zowel een warm als een koel kleurenpalet, zodat elke vrouw er ?haar? kleuren in kan vinden. Toch kan je niemand iets opdringen. Er spelen zoveel factoren een rol. Een sportieve vrouw moet je geen gesofisticeerde make-up willen aanpraten. En als een koel kleurtype nu per se een warme kleur van blush wil dragen, kan dat best, als ze maar consequent is. Want een oranje blush zal niet mooi zijn met een koele, roze lippenstift.

3. Is het een ramp om ’s avonds niet ontschminkt in bed te rollen ?

Eigenlijk wel. Een dagelijkse reiniging van de huid vormt de basis van de verzorging. En een goed verzorgde huid is een conditio sine qua non voor een mooie make-up. Natuurlijk, iedereen laat die avondlijke taak wel eens achterwege… Dat is begrijpelijk, maar af te raden. Want gaan slapen met make-up op is echt nefast voor de huid. Naast gereinigd, moet de huid ook goed beschermd (tegen zon, pollutie…) en gevoed worden. Dagcrème mag wel niet te rijk zijn, op een vette ondergrond lukt een maquillage nooit. Ik raad aan een half uur te laten tussen de verzorging en het aanbrengen van de make-up. Ontbijt eerst en maak je dan verder op.

4. Hoe kies je de kleur van de fond de teint ?

De regel dat je de kleur het best uitprobeert aan de binnenkant van je pols de kleur van de fond de teint moet de huidskleur daar zo dicht mogelijk benaderen klopt. Nog zekerder is het de foundation uit te proberen langs de kaaklijn. Met foundation maak je de huid egaal. Het is een misvatting dat je er het gezicht kleur moet mee geven. Alleen in de zomer kan je eventueel een fond de teint dragen die een halve tint donkerder is dan de huidskleur. Dan krijgt het gezicht een gezondere uitdrukking.

5. Wanneer breng je concealer aan ? Voor of na de fond de teint ?

Ik breng altijd eerst een fond de teint aan. Want dat is een basislaag, waarop dan correcties kunnen uitgevoerd worden. Zoals met een concealer de donkere kringen onder de ogen verdoezelen, de oneffenheden in het gezicht camoufleren en de schaduwen vervagen. Concealer kies je altijd een tint lichter dan de huidskleur. En je mag hem alleen gebruiken waar er schaduwen zijn in het gezicht : onder de ogen, in de binnenhoeken van het oog, rond de neusvleugels en over de lachrimpeltjes. Als je goed doseert wat beter gaat als de fond de teint al aangebracht is , haal je een mooi en natuurlijk resultaat.

6.Kan je poeder aanbrengen zonder rimpels te accentueren ?

Zeker. Maar je moet het inderdaad goed aanbrengen. Iemand met rimpels kan poeder gebruiken op de T-zone in plaats van op het hele gezicht. Voorts geldt algemeen dat een poeder lichter moet zijn dan de fond de teint. Je mag het niet zien, de bedoeling ervan is de make-up te matteren en een fluwelen toets te geven. Ik vind poeder onmisbaar voor een perfecte make-up. Er bestaan trouwens heel wat trucjes mee. Als je het met een wattenstokje aanbrengt voor de oogschaduw en erna, zal de make-up de hele dag of avond blijven zitten. En ook het potloodlijntje onder de ogen zal niet uitlopen. Een beetje poeder rond de lippen zorgt ervoor dat het lippenpotlood en de lippenstift beter houden.

7. Hoe kan je de ogen groter laten lijken ?

In het algemeen door ze vooral aan de buitenkant te maquilleren, zo open je iemands blik. Concreet betekent het dat de donkerste kleur aan de buitenhoek van het oog komt en dat er nooit te dicht bij de binnenhoek mag gewerkt worden. Een lijntje boven de wimpers maakt de ogen in de meeste gevallen ook groter. Als je eyeliner te hard vindt, kan je met een oogpotlood werken. Of de eyeliner verzachten door daarna oogschaduw op het ooglid aan te brengen.

8. Mag de vorm van de wenkbrauwen gemanipuleerd worden ?

De vorm is onderhevig aan modes. In de jaren tachtig mochten wenkbrauwen nogal dik en borstelig zijn, mannelijk zelfs. Nu zijn ze opnieuw geëpileerd en vrouwelijk. Als je epileert, moet je wel een gulden regel in acht nemen : nooit, echt nooit haartjes verwijderen aan de bovenkant van de wenkbrauwlijn. Deze kleine haartjes verzachten die lijn. Bovendien maak je er de wenkbrauwen lager, en de ogen dus kleiner en de blik ouder mee. De wenkbrauwen met een potlood bijtekenen verjongt en geeft een gezicht karakter.

9. Is blush een verplicht nummer ?

Ik vind blush belangrijk. Blush, en niet de fond de teint, geeft een gezicht een gezonde blos. Je hoeft daarom niet veel aan te brengen. Wie een felle lippenstift draagt, heeft minder blush nodig. De kleur ervan moet aangepast zijn aan je huidskleur, en moet ook passen bij de lippenstift. Voor ’s avonds raad ik iedereen een blush aan in de rozige tinten, want roze komt goed uit bij artificiële verlichting. En wat roze bij de ogen bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je er minder moe uitziet. Blush mag je nooit te dicht bij de neus aanbrengen (reken minstens twee vingers afstand).

10. Hoe vermijd je dat lippenstift uitloopt ?

Bij deze vraag stel ik onze lippencontourcrème Lipzone voor. Maar er bestaan ook algemene hulpmiddeltjes. Een lippenpotlood helpt zeker. De kleur van het potlood heeft de kleur van de lippen ofwel van de lippenstift. Een donkere potloodlijn gecombineerd met een lichtere kleur van lippenstift is niet meer van deze tijd. Vooraf foundation en poeder op de lippen aanbrengen, zorgt er ook voor dat de lippenstift langer en mooier blijft zitten.

Als u de beautylessen van Estée Lauder wil volgen, lees dan pagina 111.

Liz Hurley, het gezicht van Estée Lauder, illustreert de natuurlijke look uit het ColorAffinity-systeem.

Type nummer twee : geaccentueerd.

Nummer drie : rijke kleuren.

Nummer vier : levendig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content