“Na de maaltijd begon iedereen mee af te ruimen”

© LAURA LAJH PRIJATELJ

Noma, ’s werelds beste restaurant, sluit na veertien jaar de deuren. In 2018 heropent chef René Redzepi zijn Deense zaak met een nieuw concept.

Jacques Colemont (71), chef en eigenaar van restaurant Figaro in Hasselt was – voor zover hij weet – als enige Belg uitgenodigd voor de laatste service.

“Het was een zeer aangrijpende gebeurtenis. Ik ben een gevoelsmens, maar ik was zeker niet de enige die toen een traantje heeft gelaten. Om halfelf ’s ochtends stapte ik in Brussel op het vliegtuig naar Kopenhagen en ’s avonds stond ik al terug in mijn restaurant. Mij krijg je niet gemakkelijk uit mijn kooi, maar voor zo’n gebeurtenis moest alles wijken. Ik was al zeventien keer in Noma gaan eten en raakte bevriend met René Redzepi. Ik was vereerd dat hij me vroeg voor de laatste maaltijd die hij in Noma zou serveren, met vrienden, collega’s en werknemers. Dat heeft me echt aangegrepen.

Alles verliep heel informeel. Bij aankomst kregen we een glas wijn in de hand gedrukt en dan ging René boven op een rotstuintje staan. Hij vroeg ons om in een lange rij te gaan staan – ik schat dat we met zo’n 300 waren – en elkaar één voor één de hand te geven, zoals op het voetbal. Daarna volgden we hem op een wandeling – het was miezerig weer en we werden nat, ik was er niet op voorzien – naar de locatie waar het nieuwe Noma 2.0 in 2018 zal verrijzen. We zagen enkel een verlaten plek, aan de rand van de vrijstaat Christiana, met een soort bunker vol graffiti. Na de wandeling was er barbecue met speenvarken aan ’t spit, gigantische langoustines, scheermessen, allemaal heel eenvoudig, maar topproducten natuurlijk. Bij de toespraken, onder meer van zijn rechterhand Lau Richter, moest iedereen slikken. Niet dat het triest was, want er volgt een nieuw avontuur, maar er wordt toch een periode afgesloten. Ik zat aan tafel met Renés familie en enkele mensen van de bediening, en na de maaltijd stond iedereen op en begon zelf af te ruimen. René is zo’n bijzondere kerel; ik kreeg van hem een ets met de tekst Don’t lose your sparkle. Dat typeert hem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content