Galliano omschreef de styling van zijn defilé als ?Siouxsie Sioux meets Elizabeth Taylor in Cleopatra.? Met een opgepoetste en artistieke versie van Gothic make-up. Maar ook in het straatbeeld verschijnen ze weer : de Goth-gezichten.

Trui Moerkerke

Zeer zwart haar, zeer zwarte ogen, een zeer wit gezicht en naar keuze bloedrode of zwarte lippen en dat allemaal zowel voor hem als voor haar : het zijn de trefwoorden voor een Gothic make-up. De look ontstond begin de jaren ’80 en bracht de nihilistische erfenis van punk samen met een snuifje Boy-George-romantiek en het ?mannen dragen make-up?-principe uit de seventies travestie-glamour van David Bowie. De extreme en harde Goth-look werd geacht een trend als een ander te zijn, van voorbijgaande aard dus. Het draaide anders uit. Zelfs voor de huidige revival kon af en toe nog een Robert Smith-achtig type gesignaleerd worden, meestal aan de arm van een Siouxsie-meisje.

In ?Street Style, from sidewalk to catwalk? geeft auteur Ted Polhemus een mogelijke verklaring voor de overlevingskracht van Gothic. ?De stijl is voor een meerderheid van mensen afschrikwekkkend. Dat redde Gothic van recuperatie en imitatie. Skaters bijvoorbeeld, moesten hun stijl constant bijsturen om hun imitatoren voor te blijven. De Goths hadden de luxe van tijdloosheid.?

Maar de Gothic-stijl is nu meer dan ooit terug. Extreem en uitgesproken op de catwalk, in kleinere dosissen op straat. Inge Grognard creëerde voor het defilé van Van Saene (zie ?Backstage? pag. 108) ijzigwitte gezichten en donkere ogen. Voor Jurgi Persoons lijkt het oog dichtgeschilderd met zwarte verf en vanuit de buitenste ooghoek vertrekt een brede zwarte lijn tot achter het oor. ?Die trend hing al een tijdje in de lucht. Zwart komt altijd terug. Nu is het een reactie tegen alle natuurlijke nineties make-ups,? zegt Inge Grognard. Het lijkt erop dat make-up-artists en cosmeticafirma’s zich opnieuw willen uitleven. Even genoeg hebben van de duizend soorten beige en andere make-up-understatements. Dat is al te merken in het aanbod : de make-up-collecties zijn gedurfder dan afgelopen jaren. Maar voor een echte Goth-look zijn de traditionele merken niet aangewezen. ?Ik werk vaak met theatermake-up, anders krijg je de ogen nooit zo zwart?, aldus Inge Grognard. ?Je kan ook echte Indiase kohl gebruiken. Maar als je niet oplet, wordt dat een enorm geklieder.?

Alternatieve cosmeticalijnen als bijvoorbeeld M.A.C. en Urban Decay het succes van deze merken schudde overigens de hele sector wakker hebben wel de nodige producten voor Goth-doe-het-zelvers. Zoals zwarte lippenstiften en nagellakken en bleke foundations. Maar voorlopig vindt u deze hippe lijnen niet in België, u moet ervoor naar Londen of Parijs. Maar daar kan geen aspirant-Goth zich door laten afschrikken.

Historische inspiratie- bronnen : Elizabeth Taylor in Cleopatra en Louise Brooks.

Gezien op de defilés : bleke gezichten en zwaar opgemaakte ogen. Bij Sonia Rykiel (1), John Galliano (2), Hussein Chalayan (3), Dirk Van Saene (4) en Comme des Garçons (5).

Duistere visie, donkere ogen van Jurgi Persoons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content