Jeugd en Muziek Brussel zet het nieuwe jaar in met een origineel programma. Onder de titel America, America vertolkt het Brussels Youth Orchestra werk van (laat zich raden) Amerikaanse componisten: Billy the Kid van Aaron Copland; Symfonische Dansen uit West Side Story van Leonard Bernstein; het kroonstuk voor het orkest, Rhapsody in Blue van George Gershwin en de Europese creatie van Peanuts Gallery van Ellen Taaffe Zwilich, huiscomponiste van Carnegie Hall. Onder het motto “tijd voor nieuw bloed op het podium” – daar staat J&M borg voor – wordt een beroep gedaan op Joris Van Den Hauwe, toekomstige opvolger van chef-dirigent Michel Tilkin, en de Mechelse pianist/componist Derek de Blauwe. “Die Rhapsody was oorspronkelijk een stuk voor 2 piano’s maar werd door Ferde Grofé tweemaal bewerkt: eerst voor piano en jazzband en later voor piano en symfonisch orkest. Om commerciële redenen verdoezelt de tweede bewerking het oorspronkelijke, jazzy beeld van het werk. Een makkie is het zeker niet, maar tegelijk ook niet het ideale stuk om als pianist te schitteren. Het is bekend dat bepaalde passages in de solopartij relatief arm zijn op het pianistieke vlak. De structuur van de rapsodie laat me toe de solopassages van Gershwin zelf, in de cadens-vorm aan te vullen. Uit respect voor Gershwin, voor de symfonische jazz en voor de piano,” zegt Derek de Blauwe over Gershwin en diens Rhapsody in Blue.

Wij kregen de exclusieve (!) gelegenheid om de pittige inbreng van Derek de Blauwe – die nog steeds wacht op erkenning door platenfirma’s en concertorganisaties – te beluisteren: een verbazingwekkende ervaring hoe intens deze jonge man leeft met muziek in ’t algemeen en met de piano in het bijzonder. Drie keer krijg je de kans om dit veelbelovende talent te aanhoren in een concert-voor-volwassenen van Jeugd & Muziek: op 15 januari in Brussel, op 29 januari in Moeskroen en op 5 maart in Leuven, telkens om 20 uur.

Getrouw aan zijn opdracht toert J&M met America, America door heel Vlaanderen in een reeks kinderconcerten. Conferencier/pianist Marc Erkens, ooit Tenuto-laureaat, geeft tekst en uitleg bij bovenvermelde werken en brengt ook zijn visie ten gehore. Erkens is al lang geen onbekende meer en de geknipte man voor een boeiende initiatie in de muziek (Menen 9.1; Brussel 15.1; Roeselare 20.1; Kortrijk 30.1 en Maasmechelen 7.3).

De organisatie is nogal warrig en we vinden het geen goed idee de pianisten in elkaars vaarwater te brengen. Om uit te kienen wie je precies wil beluisteren, kan je bellen naar de locaties of naar Jeugd en Muziek.

Info: Jeugd en Muziek, Tel. (02) 507.83.40. CC ’t Gelandt, Menen, Tel. (056) 51.58.91; Koninklijk Conservatorium Brussel, Tel. (02) 507.82.00; CC De Spil Roeselare Tel. (051) 26.57.00; CC Marius Staquet Moeskroen Tel. (056) 86.01.60; VRT Studio Kortrijk Tel. (056) 23.98.55; Stadsschouwburg Leuven Tel. (016) 22.21.13; CC Maasmechelen Tel. (051) 26.57.00.

MILO DERDEYN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content