We winkelen almaar vaker met het wijsvingertje, meldde onlangs het marketingbureau TradeDoubler. Tegen 2012 zouden die online uitgaven zelfs nog verdubbelen. Wat maakt kopen op het internet zo aanlokkelijk ? Hoe vind je je weg ? Hoe geraak je op kruissnelheid ? En ook : waar schuilen de valkuilen ? Zes gerodeerde onlineshoppers doen een boekje open.

Cathérine Ongenae

36, chef Mode Weekend Knack

Wat was je eerste koop op het net ?

De kook-dvd’s van Jamie Oliver, denk ik. Zo’n jaar of zes geleden, via Amazon.co.uk. Toen ik ze kreeg, leek het wel Sinterklaas. Net een cadeautje. Dat ik het zelf betaald had, vergat ik even voor het gemak. Maar net daar ligt de charme van het online- shoppen, als je het mij vraagt.

Welke producten koop je online ?

Kleding, design, boeken, muziek, films. Dit jaar wil ik ook de eindejaarsaankopen online doen. Ik houd van de kerstsfeer in de straten, maar niet van de drukte en de rommel in de winkels. In Brussel is er intussen ook een bloemenwinkel waar je online boeketten kunt bestellen (www.flowerattitude.be). Eén keer per maand plaats ik een gigabestelling bij Caddyhome, de website van Delhaize. Niet alles is er te vinden en ik vind het ook geen aanrader voor verse producten, maar het is een luxe om zaken als water, wijn en toiletpapier thuis geleverd te krijgen.

Slechtste ervaring ?

Mijn allereerste keer op Ebay. Ik kende de regels nog niet goed. Ik had een rood formica tafeltje met dito keukenstoelen gevonden voor een spotprijsje. Maar ik kreeg het niet goed geregeld om ze bij de verkoper op te halen. Die werd kwaad omdat het zo lang duurde en annuleerde de aankoop. Erger dan dit, heb ik nog niet meegemaakt. Hopen dat het zo blijft.

Grootste miskoop ?

Een leren jasje via Ebay. Er zat een vlek op. Toen ik de verkoper daarover mailde, reageerde ze erg bot. Ik had eigenlijk in discussie moeten gaan, maar had geen zin om er nog veel energie in te stoppen. Een belangrijke les. Twijfel ? Niet kopen !

Mooiste koop ?

Vorig jaar heb ik een nieuw overtrek voor mijn Ikeasofa gekocht via www.bemz.com, een Zweedse site die hoezen maakt voor standaard Ikeafauteuils. Kleur gekozen, besteld, betaald en na drie weken thuis afgeleverd. Fantastisch gewoon. Ook trots ben ik op mijn vaasje in opaline, gevonden op eBay. En op een jasje dat ik vorige winter kocht op de onlinestore van Marni (www.marni.com). De commerciële merken hadden het ook gezien, lijkt me, want overal zie je kopieën. Dan ben ik toch fier het origineel voor halve prijs te hebben gekocht.

Hoeveel tijd besteed je aan e-shoppen ?

Weinig. Het lijkt niet zo, maar ook voor e-shoppen moet je tijd maken. En het wordt pas echt voordelig als je bewust prijzen gaat vergelijken. Ik doe het veeleer in toevallige buien.

De grootste voordelen ?

Als je een idee-fixeshopper bent zoals ik, bespaart het veel frustratie en zoekwerk. Ik kan plots iets in mijn hoofd hebben en vreselijk gefrustreerd raken als ik het nergens vind. Op het internet is werkelijk alles te vinden. Een ander voordeel : ik koop minder impulsief. Én ik vind er tonnen inspiratie.

De grootste nadelen ?

Voor kleren moet je heel goed weten wat je staat en wat niet. Je kunt niet experimenteren en je mist de ervaring van het rondneuzen. Voor handtassen van luxemerken moet je extra goed opletten, er worden veel vervalsingen verkocht via het net. Altijd goed de kleine lettertjes lezen : als er authorized dealer bijstaat, zit je veiliger. Als het vol authentic met uitroeptekens staat, vertrouw ik het niet. Een mailtje naar de commerciële dienst van het merk in kwestie kan uitsluitsel geven.

Favoriete sites ?

Sites die ik geregeld bezoek zijn www.apple.com/itunes, www.emusic.com en www.amazon.com. Vooral E-Music, waar je veel onafhankelijke labels en klassieke muziek vindt. Nieuwe Birckenstocks koop ik via de Duitse site www.germanshoesonline.com. Ze zijn er goedkoper en ik bestel ze samen met vrienden zodat het transport iets milieuvriendelijker is. Over milieu gesproken. Op www.treehugger.com lees ik af en toe de nieuwtjes. Behalve een dagelijkse update over milieubewust leven, vind je er ook dito tips, merken en onlineshops. Nieuwe sites ontdek ik via www.springwise.com, waar trendhunters hun ontdekkingen posten. Voor fashionista’s blijven sites als www.net-a-porter.com een aanrader, maar het is een dure winkel. Merkenjagers kunnen ook terecht bij de onlinestores van de luxelabels. Van www.chloe.com en www.mulberry.com ga ik altijd watertanden. In sommige van hun discounthoekjes kun je wel eens een koopje doen.

Nog een tip ?

Via www.amazon.com vind je ook tweedehands, zo goed als nieuwe boeken voor een fractie van de prijs (vaak zijn het recensie-exemplaren). En nog een gouden tip : bij Marni koop ik de dag dat de solden in de onlineshop beginnen (dat wordt aangekondigd via e-mail als je je op de nieuwsbrief abonneert). Ik leg al wat ik wil al klaar in het winkelwagentje en blijf de pagina vernieuwen tot de solden begonnen zijn. Zodra de prijzen rood kleuren : toeslaan !

Thomas Laureyssens

31, docent aan de Media & Design Academie en mediakunstenaar

Wat was uw eerste koop op het internet ?

Computergeheugen voor mijn Macintosh Powerbook G3. Uit de Verenigde Staten. Dat was acht jaar geleden. Ik betaalde de helft van de prijs die ik hier zou hebben betaald.

Welke producten koopt u online ?

Biologische voeding, boeken, muziek (downloads dus), elektronische apparaten, hard- en software, vliegtuigtickets, designobjecten en lettertypes.

Slechtste ervaring ?

Geen.

Grootste miskoop ?

Een tweedehandse Bauer Super8-camera op Ebay uit Duitsland. Die bleek niet te werken. Mijn Duits was niet goed genoeg om door te hebben dat de verkoper eigenlijk zelf niet goed wist of hij al dan niet werkte.

Mooiste koop ?

Een camera : een Ricoh Gr Digital. Een prachtig compact apparaat. Bijna niet te krijgen in de gewone elektronicazaak. Gevonden via reviews en blogs.

Hoeveel tijd besteedt u aan e-shoppen ?

Eén uur per week ?

Grootste voordelen ?

Je kunt uitgebreid en in alle rust de prijs en de kwaliteit vergelijken, zodat je heel bewust kunt kopen. Bovendien is de internetprijs sowieso vaak goedkoper. In gespecialiseerde producten heb je op internet een heel grote verscheidenheid. Én je hoeft fysiek niet aanwezig te zijn, waardoor je tijd wint.

Grootste nadelen ?

Omruilen of laten herstellen, is nogal omslachtig. Je moet eerst contact zoeken met de leverancier om te weten waar je terecht-kunt. Al is er meestal wel een service dat toelaat om het product terug te zenden.

Favoriete sites ?

www.bleep.com voor muziek die ik niet snel in de winkel vind. www.bol.com voor boeken en games : vaak goedkoper en een uitgebreider gamma dan proxis.com. Bij www.bivolino.com kun je je eigen hemd samenstellen. Ook bij www.freitag.ch kun je de producten persoonlijk maken. Bij www.bioplanet.be doe ik online bio-inkopen : een bijzonder groot assortiment. En www.ebay.be voor design, nieuw of tweedehands. Zo heb ik een nieuwe Artemidelamp gekocht voor minder dan de helft van de prijs.

Nog een tip ?

Hou er rekening mee dat je voor gekochte producten buiten de EU import moet betalen. Dat kan de prijs wel omhooghalen.

Nele Van Driessche en Kristaan Art

Psychologen, 27 en 33

Eerste koop op het internet ?

Nele : tweedehandse kinderkledij, op Ebay.

Kristiaan : een vinylsingle, rechtstreeks uit Groot-Brittannië, bij ons niet te verkrijgen.

Welke producten koopt u online ?

Nele : kinderkleren, speelgoed en gadgets.

Kristiaan : cd’s, vinylplaten, concerttickets, kleine elektronica en gadgets.

Slechtste ervaring ?

Geen.

Grootste miskoop ?

Nele : zwangerschapskledij van het Zweedse merk BOOB (via www.bellyfashion.nl en www.mom2b.nl): de Zweedse maten vallen blijkbaar véél ruimer uit. Gelukkig heb ik vlot kunnen omruilen.

Kristiaan : een cd van Juniper. Een van de vroegere bandjes van Damien Rice. Dácht ik. Er bleek helaas ook een andere band met die naam te bestaan. In een winkel zou je zoiets natuurlijk niet overkomen, want je neemt altijd wel het cd-boekje even door.

Mooiste e-koop ?

Nele : een houten speelgoedkeuken. En een trendy travel mug, een soort meeneemkop voor koffie.

Kristiaan : de volledige Ugly Doll-collectie ! (Via www.trendyspeelgoed.nl).

Hoeveel tijd besteedt u aan e-kopen ?

Nele : één uur per week.

Kristiaan : een halfuur per week.

Grootste voordelen ?

Nele : Je kunt het tussendoor doen, je hoeft het niet te plannen. Het aanbod is bovendien groter : je vindt er dingen die niet of nog niet in België te vinden zijn. Je kunt rustig vergelijken zonder daarvoor tien winkels te moeten afschuimen. En bij de meeste onlinestores kun je ook heel vlot omruilen. Bij een veilingsite als Ebay kan dat niet. Maar klachten kun je er kwijt via een feedbacksysteem dat voor iedereen toegankelijk is. Daar lees je dus de ervaringen van andere kopers met de verkoper in kwestie en dat is toch een betrouwbare indicator.

Kristiaan : Je kunt muziek bij kleine platenlabels zelf bestellen, zodat je die rechtstreeks kunt steunen.

Grootste nadelen ?

De verzendkosten zijn soms hoog. Vaak is het ook niet duidelijk tot wie je je moet richten als er problemen zijn.

Favoriete sites ?

Op www.ebay.be kun je echte koopjes doen, het aanbod is heel ruim en het is best wel leuk om een product op te volgen, te bieden en dan uiteindelijk te kopen.

Nog een tip ?

Check altijd goed de omruilvoorwaarden én de verzendkosten.

Yannic Kermarrec

37, medezaakvoerder reclamebureau Mental Squint

Eerste koop op het internet ?

Een vulpen : de Pilot Capless Fountain Pen Rhodium Trim. In 1996, voor 280 euro. Capless is de eerste en enige intrekbare vulpen met gouden penpunt. Een fetisj, ja. Voor de pennenfanaten : www.cultpens.com, www.penworld.be of www.joonpens.com

Welke producten koopt u online ?

Boeken, cd’s, vliegtuigtickets, nieuws, stockbeelden, bureelmateriaal, pennen en software.

Slechtste ervaring ?

Geen.

Grootste miskoop ?

Een surfkite. Dat was van een professional en veel te moeilijk voor mij.

Mooiste e-koop ?

Een boek van Huib van Krimpen over het maken van boeken. Uitverkocht en nergens meer te vinden. Behalve in een verdwaalde virtuele uithoek dus.

Grootste voordelen ?

Het gaat supersnel (meestal toch). Bovendien is het dé oplossing voor de sundayblues of het kappersyndroom (“maandag gesloten”).

Grootste nadelen ?

Voor kleren kun je niet voelen welke materie het is en je kunt het niet passen. Ik koop kleding toch nog altijd liever met de ogen én de handen.

Favoriete sites ?

Boeken : www.amazon.com of www.amazon.fr.

Nieuwssites : www.standaard.be of www.demorgen.be: ik betaal via sms.

Nog een tip ?

Wil je echt koopjes doen, dan helpt het om veel tijd te stoppen in Ebay en de producten op de voet te volgen. Ook de koopjes van de grote onlineshops zoals www.fnac.be of www.amazon.com zijn vaak de moeite. Het loont om even de tijd te nemen om je in te schrijven op hun mailinglist. Probeer dat wel zo gedetailleerd en gepersonaliseerd mogelijk te doen, dan krijg je enkel superkoopjes in je mailbox én alleen van de items die jou interesseren.

Kaat Van den Hende

34, zelfstandig graficusWat was uw eerste koop op het internet ?

Lettertypes. Vreemd misschien, maar ik ben dan ook graficus.

Welke producten koopt u online ?

Hard- en software, lettertypes, kleding en schoenen, boeken en dvd’s. Ik ben ook een fervente verzamelaar van Sanrio (Hello Kitty) en San-X-spulletjes, die je via Ebay heel goedkoop in China en Japan kunt kopen.

Slechtste ervaring ?

Geen. Ik koop enkel op beveiligde en bekende websites en tegenwoordig maak ik voor buitenlandse internetaankopen nog uitsluitend gebruik van het online betalingssysteem PayPal (www.paypal.com). Dat wordt door de meeste erkende websites aangeboden (ook door Ebay, dat trouwens eigenaar is van het systeem). Het is een veilig en handig systeem.

Grootste miskoop ?

Geen. Ik heb in al mijn verstrooidheid wel al eens iets dubbel gekocht.

Hoeveel tijd besteed je aan e-kopen ?

Ik kijk dagelijks wel eens op Ebay. Voor mijn werk koop ik toch zeker één keer per week.

Grootste voordelen ?

Dat je alles snel hebt : zeker professioneel een voordeel. Bovendien kun je wereldwijd shoppen, én op de momenten dat de winkels dicht zijn.

Grootste nadelen ?

De omrekening van bijvoorbeeld dollar naar euro is door de permanent veranderende koersen niet makkelijk. Er is bovendien die 10 euro taksen als je producten uit de VS koopt. Misschien koop je soms ook te snél, omdat het nu eenmaal zo gemakkelijk is.

Favoriete sites ?

Voor het werk : www.apple.be, www.adobe.com, www.myfonts.com.

Privé : www.ebay.be, www.kleinezebra.com (kinderspulletjes), www.azur.be (boeken en dvd’s).

Een tip ?

Een Ebay-tip. Als een item per opbod verkocht wordt, ‘volg’ je het zonder een bod te doen. Pas op het allerlaatste moment, wanneer de tijd bijna afloopt, geef je een bod in. Zo heb je het over het algemeen goedkoper.

Door Guinevere Claeys I Illustratie Gilles Vranckx / matita.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content