Een draaiend kookplatform, een tafel met ingebouwde kookplaten, apparaten die na gebruik uit het zicht verdwijnen : jonge ontwerpers tekenen de keuken van de 21ste eeuw.

:: Meer over de wedstrijd vind je op de website : www.designboom.com

De laatste decennia is design een begrip geworden dat tot in alle geledingen van de maatschappij is doorgedrongen. Alles is design, zelfs de wc-pot. Meer dan ooit hebben bedrijven het belang van doordachte vormgeving ontdekt. Of het nu gaat om stoelen, kranen of sapcentrifuges : functionaliteit, hoewel ontzettend belangrijk, is lang niet voldoende. “Je zit beter op een stoel in je lievelingskleur”, zei de Deense ontwerper Verner Panton ooit. Producten die naast functioneel en bruikbaar ook nog eens mooi zijn, worden meer gekocht én gebruikt. Zeker fabrikanten van keukenapparatuur zijn zich daar terdege van bewust. Denk maar aan Alessi’s zilveren tafelobjecten en het complete gamma keukenhulpjes in een humoristisch en dikwijls kleurrijk kleedje. Of aan de klassieke stofzuigers met moderne look in de Art.by Miele-reeks enkele jaren geleden. Of aan de hypermoderne koelkasten met retrodesign van Smeg.

Wel nieuw is dat grote firma’s steeds vaker scholen, studenten en beginnende ontwerpers aantrekken op zoek naar nieuwe, frisse ideeën. Siemens startte bijvoorbeeld enkele jaren geleden een project waarvoor een tiental studenten van over de hele wereld bijeengebracht werd om te denken over communicatie. En vorig jaar presenteerde Electrolux de resultaten van het Design Laboratory 2004. Zij nodigden studenten uit om producten te ontwikkelen “voor een gedurfde maar niet te ver ver-wijderde toekomst, namelijk voor het jaar 2015”. Achterliggend idee is dat ze zich, in tegenstelling tot het eigen designlab, nog niet hoeven bezig te houden met de haalbaarheid van hun ideeën en dus wel eens met verfrissende nieuwigheden voor de dag kunnen komen. Want waarom moet een afwasmachine per se rechthoekig zijn ? En moet de afwas met water gebeuren ? Kan de tafel een kookfornuis zijn ? Kan de keukenrobot de afwas doen ? Het winnende ontwerp werd de Rockpool, een vaatwasser die een erg verfijnde waterloze reinigingstechnologie combineert met puur bedieningsgemak.

In januari van dit jaar werden op de beurs Imm Cologne in Keulen ook al de resultaten getoond van een wedstrijd : Kitchen is the heart of the home, een samenwerking van de beurs en het e-zine De-signboom, nodigde jonge ontwerpers uit om het concept ‘keuken’ onder de loep te nemen. Uit de 2899 deelnemers uit 90 landen werden een kleine 50 ontwerpen geselecteerd in vier categorieën : ambient (nieuwe inbouwkeukens voor alternatieve ruimten), detail (ideeën voor keukenapparatuur), product (ideeën voor keukenhulpjes) en idea (grappige en nuttige accessoires). Bleven sommigen nog dicht aanleunen bij de keuken zoals wij die nu kennen, dan fantaseerden anderen erop los. Dit zijn onze favorieten.

1. Fridgy ( Yonatan Sadowsky û Israël), een speelse variant op de klassieke koelbox : zacht, klein, licht, opvouwbaar en draagbaar. Tussen twee lagen stof zit een isolatie van polyesterfibers en het is voorzien van een koelsysteem op basis van thermo-elektrische technologie.

2. Cook@home ( Roman Wratschko, Georg Wanker û Oostenrijk), of de tafel als kookfornuis. Geen gedoe meer met fondu- of gourmetstellen, nee, met dit systeem kook je rechtstreeks op de tafel, waarin drie inductieplaten verwerkt zitten. Onder een glazen blad, zodat het ook voor kinderen veilig is.

3. Botijo fridge ( Hester van Dijk û Nederland), ook een koelsysteem, maar dan geïnspireerd op de klassieke Spaanse botijo. Het is gemaakt van ongeglazuurde ceramiek en heeft een dubbele wand gevuld met water, dat langzaam verdampt en zo de inhoud koel houdt. Het kan overal worden opgehangen en is geschikt voor het bewaren van groenten en fruit.

4. Cutting Cakes (Sandra Bautista – Spanje) is bedoeld om ronde etenswaren, genre pizza en taart, in vier tot tien gelijke delen te verdelen. “Hij heeft een groter stuk !” Dat soort kreten is met dit instrumentje voorgoed verleden tijd.

5. Redesigned dishwasher ( Fei Ma – Nieuw-Zeeland) is compleet geïntegreerd in de werktafel en verbonden met de afwasbak. Hij wordt van bovenaf geladen en opent met een schuifsysteem. Dat maakt het gemakkelijk om vuile borden, potten en pannen meteen in de vaatwasser te doen. Resultaat : een kraaknet werkblad.

6. Lift ( Michel Cornu, Jean-Pierre Schoch, Mattia Brianza, Andrea Guarisco – Zwitserland) is een ingenieus systeem voor een studio. De kasten kunnen op en neer bewogen worden, waardoor je de keukenunit na gebruik perfect kunt afsluiten. Kleine mensen zullen dit systeem appreciëren : het wordt zoveel gemakkelijker om iets uit die hoge hangkasten te halen

7.Round Island ( Liu Guang Kui, He Cheng, Zhou Dong – China) is een compleet keukenconcept : rond en van alle kanten bereikbaar, zodat je de vreugde van het koken gemakkelijk kunt delen met vrienden en familie zonder dat je ze af en toe de rug moet toekeren. De bovenste cirkel draait rond een as (tot 180°) en heeft drie werkplekken voor het voorbereiden, het koken en het afwassen.

Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content