MOOI ZONDER MEER

© ALLE FOTO'S : GF / JEROME DE PERLINGHI

DEZE WEEK OPENT IN ANTWERPEN ‘IMPERFECTIE’ : EEN PLEIDOOI VOOR EERLIJKE EN REALISTISCHE SCHOONHEIDS-IDEALEN VAN DE BELGISCHE TOP-KAPPER LUC GEENS EN FOTOGRAAF JEROME DE PERLINGHI.

De artiesten van Rock Werchter, de dansers van Madonna en een reeks bekende Belgische koppen : sterkapper Luc Geens is van geen kleintje vervaard. Maar een boek en een tentoonstelling met onbewerkte portretten van gewone mensen ? Dat vraagt om meer uitleg.

“Ik zit nu twintig jaar in het vak”, zegt Geens in zijn salon in Haacht. “In die tijd heb ik de druk van schoonheidsidealen alleen maar zien toenemen. Ik krijg voortdurend mensen over de vloer die diëten en ernstig plastische chirurgie overwegen om toch maar te voldoen aan een of ander onrealistisch beeld. Zelfs jonge kinderen maken zich zorgen om hun figuur. Dat is toch wraakroepend ?”

Bladenmakers, de reclamesector en ontwerpers onderkennen het probleem al jaren, zucht Geens, maar uiteindelijk verandert er niets. “Integendeel, de mogelijkheden om foto’s te bewerken zijn alleen maar toe- genomen. Onze ganse maatschappij staart zich blind op het uiterlijk en onbereikbare schoonheidsidealen.”

Zelf stelt Geens een andere kijk op het thema voor met Imperfectie : een boek en een tentoonstelling waarvoor hij samenwerkte met Jerome De Perlin-ghi, een Brusselse fotograaf die inmiddels in Chicago woont. “Jerome fotografeert vaak Hollywoodsterren, maar blijft trouw aan zijn rauwe, eerlijke stijl”, zegt Geens. “Zo’n portret dat een William Dafoe in al zijn ouderdom toont, dat vind ik prachtig. Jerome was dus de geknipte man voor wat ik in gedachten had : onbewerkte portretten die niet beantwoorden aan de heersende schoonheidsidealen of glamourfotografie, maar toch kracht uitstralen.”

Geens en De Perlinghi trokken hun idealistische uitgangspunt door in het ganse project, dat uiteindelijk drie jaar vergde. Zo werkte het duo niet met professionele modellen, maar met in totaal een negentigtal klanten van het kapsalon. Ook make-up werd bewust teruggeschroefd. “We zorgden voor een passend kapsel en de juiste belichting, maar hebben niet geprobeerd om onvolmaaktheden te verhullen”, benadrukt Geens, die in het boek ook zijn voornaamste inspiratiebronnen toelicht. “Modellen zijn ook imperfect, maar ik werkte liever met het publiek waarvoor we het boek maakten. Voor mij is het project geslaagd als we gewone mensen kunnen prikkelen om na te denken over schoonheidsidealen en tevreden te zijn met zichzelf.”

Tentoonstelling tot 15 april in Designcentrum De Winkelhaak, Lange Winkelstraat 26, 2060 Antwerpen, en van 3 tot 17 mei in de CGH-Galerie, Dokter Willemsstraat 9, 3500 Hasselt.

Info : 03 727 10 30, www.winkelhaak.be en 0476 52 85 37, www.cgh-galerie.be. Het boek (eigen beheer, 39,99 euro) is telkens ter plaatse beschikbaar.

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content