Twee jaar geleden verscheen bij “BusinessAge” voor het eerst een “Rich List” van topmodellen en wat ze zoal verdienen. Een lijst met in meer dan één opzicht verrassende cijfers.

E lle Macpherson, op de allereerste lijst poenschepper nummer één met een vermogen van 23 miljoen pond (bijna 1,6 miljard frank), bewees dat twee mythes totaal uit de lucht gegrepen zijn. Ten eerste is de carrière van een topmodel niet noodzakelijk voorbij zodra ze dertig wordt (Macpherson was toen al 34). Ten tweede verkwanselen die wandelende kapstokken, die doorgaan voor humeurige ijdeltuiten, niet elke cent meteen aan cocaïne, champagne, de verkeerde vriendjes en peperdure villa’s in Malibu.

Elle en de andere supesCindy Crawford (dit jaar naar nummer één opgeklommen), Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell en Kate Moss – bewijzen dat topmodellen slimme meiden zijn. Ze verdienden niet alleen fortuinen, ze gaan er ook verstandig mee om. Macpherson investeerde miljoenen in een lingeriebedrijf met een omzet van 1,38 miljard frank. Andere modellen creëerden merknamen rond hun persoontje, probeerden boeken te (laten) schrijven of werden filmactrice.

In september 1997 verscheen voor het eerst in de geschiedenis van de Amerikaanse Vogue iemand op de cover die geen topmodel was: Renée Zellweger, de vrouwelijke hoofdrolspeelster in Jerry Maguire. In Groot-Brittannië prijkten “echte” vrouwen als Helena Bonham Carter en Gwyneth Paltrow op de frontpagina’s. Daarbij vergeleken zien de amazones met ingevallen wangen uit de jaren tachtig eruit als drag queens.

Eén jaar lang waren actrices de nieuwe supermodellen. Sommigen onder hen begonnen aan een nieuwe carrière en vulden daarmee de leemte die Cindy, Naomi en consoorten achtergelaten hadden. Elizabeth Hurley, die begon als actrice, sleepte een langlopend contract in de wacht als gezicht van Estée Lauder. Ze verdiende 145 miljoen frank nog voor haar carrière als actrice een hoge vlucht nam en haar salaris meer dan verdubbelde tot 317 miljoen frank. Maar op een of andere wijze bleven de supermodellen overeind. Toen de Latijns-Amerikaanse actrice Jennifer Lopez in 1998 een deal afsloot met L’Oréal, slaagde Kate Moss erin met diezelfde multinational een contract op wereldschaal te ondertekenen.

Ongeveer gelijktijdig ontstond een nieuwe generatie modellen. Ze zagen eruit als superslanke feeën, met een bleke teint. Stella Tennant, Honor Fraser, Erin O’Connor en Karen Elson waren de nieuwe darlings van modekoningen en uitgevers.

Waren die graatmagere, niet echt vrouwelijke creaturen de nieuwe topmodellen? Net toen political correctness beter deed verkopen dan sex-appeal, veranderde ook de perceptie van schoonheid. Je kreeg mollige modellen, modellen met een of andere misvorming, gitzwarte en Japanse modellen.

Het modellenbureau Storm bevestigt dat Devon Aoki en Liberty Ross elk een paar honderd miljoen waard zijn. Sophie Dahl (99-75-99) bewijst dat er in de modewereld ook plaats is voor modellen die niet graatmager zijn. In juli sleepte ze contracten in de wacht voor Opium, Versace Jeans Couture en Alexander McQueen, waardoor haar inkomen in de buurt van dat van topmodellen komt. Met een potentieel van een klein miljoen frank per show, klimt de “mollige” kleindochter van romanschrijver Roald Dahl allicht in de Rich List van het jaar 2001. Maar uit de huidige lijst blijkt toch dat maar weinig supermodellen uit 1998 opzij geschoven zijn.

1 Cindy Crawford

Ze was een van de eerste topmodellen die ook aan de toekomst dachten en met succes stappen deden in andere lucratieve activiteiten. In het begin van de jaren negentig presenteerde ze House of Style – een modeprogramma op MTV – en in 1997 ondertekende ze een contract met ABC-televisie. In januari van dit jaar werd zij het gezicht en het slanke lichaam voor de promotie van Kellogg’s Special K cornflakes (voor een nog onbekend bedrag). Forbes schat haar jaarlijks inkomen op 345 miljoen frank. Sommige insiders beweren dat ze ongeveer 2 miljard weegt. Ze studeerde voor scheikundig ingenieur aan de Northwestern University, werd model in Chicago, maar brak definitief door toen ze in 1982 de Elite Look of the Year Award won. Ze liep niet alleen defilés, maar sloot intussen ook langlopende contracten af met Omega, Revlon en Pepsi. In 1991 trouwde ze met acteur Richard Gere. Die relatie vertroebelde, geregeld haalde het paar de krantenkoppen. Uiteindelijk kochtten ze paginagrote advertentieruimte om de geruchtenmolen over hun seksuele geaardheid te laten stoppen. Na vier jaar ging het stel uiteen en in mei 1998 trouwde Cindy met Rande Gerber (eigenaar van de Skybar in Los Angeles) op een strand in de Bahamas, in aanwezigheid van Richard Gere. In juli 1999 kreeg ze een zoon, Presley. Na diens geboorte produceerde Cindy fitnessvideo’s voor jonge moeders.

2 Elle Macpherson

Zoals vele collega’s heeft Macpherson haar carrière als springplank gebruikt voor andere professionele belangen. De 1,83 m lange Australische, bekend als The Body, was als 18-jarige met vakantie in Aspen (Colorado) toen een talentscout haar opmerkte. Zes jaar lang prijkte ze in elke editie van Elle én in talrijke badpakkenspecials van Sports Illustrated. Daarna werd ze actrice en kreeg een rol in Sirens (1994). Haar bedrijf, Elle Macpherson Intimates, met een omzet van 1,38 miljard frank, brengt door Elle zelf ontworpen lingerie op de markt. Zij produceert ook fitnessvideo’s en stampte samen met Christy Turlington, Naomi Campbell en Claudia Schiffer de geflopte Fashion Café-keten uit de grond. In februari 1999 kreeg Elle van de Australische regering een boete van 27,6 miljoen frank aangesmeerd, wegens belastingontduiking. Maar later op het jaar kreeg ze opnieuw geloofwaardigheid – en vooral veel geld – met haar optreden in zes afleveringen van de Amerikaanse sitcom Friends. Ze kreeg er de rol van Janine, een Australische danseres die antwoordt op Joey’s zoekertje voor een nieuwe, opwindende kamergenote. Ze woont samen met zakenman Arpade Busson, met wie ze een zoontje heeft, Arpade Flynn, geboren in april 1998.

3 Claudia Schiffer

Haar broodje was meteen gebakken toen ze in 1992 een exclusieve, wereldwijde deal afsloot met Revlon voor een slordige 276 miljoen frank per jaar. De jongste jaren verdiende ze nog een aardige duit met reclame voor Pepsi en in 1998 ging ze volledig uit de kleren – hoewel je dat niet echt kon zien – voor de Citroën Xsara campagne, waarin ze haar slipje uit het open raam van de auto slingerde. Aanzienlijke bedragen verdiende ze ook met de uitgave van onder meer een zwartwit fotoboek van Karl Lagerfeld, fitnessvideo’s, films en een badpakkenkalender, jaarlijks goed voor 22,7 miljoen frank. Volgens Forbes ving la Schiffer 483 miljoen in 1998 en 414 miljoen in 1999, anderen schatten haar jaarlijks inkomen op 620 miljoen frank. Claudia Schiffer werd in 1987 ontdekt in een nightclub in Düsseldorf door het modellenbureau Metropolitan. Ze werd beroemd met een glossy reclamecampagne voor Guess Jeans. Modeshows voor Versace, Dolce & Gabbana en Jil Sander volgden, samen met 500 voorpagina’s van magazines. In 1999, nadat ze Paris Match voor het gerecht had gedaagd omdat het blad beweerde dat hun verhouding een reclamestunt was, maakte ze toch een eind aan haar zes jaar oude relatie met David Copperfield. Later koos ze voor de Britse miljonair Tim Jefferies.

4 Linda Evangelista

Hoewel Linda Evangelista de catwalk vaarwel zei, nadat ze in 1998 verliefd was geworden op de Franse nationale doelman Fabien Barthez, blijft ze aardig verdienen aan het fortuin dat ze daarmee in vijftien jaar carrière heeft vergaard. Ze was ook de knappe verschijning op campagnes van Versace, Chanel, Dolce & Gabbana en Chloé en verscheen in twee muziekvideo’s voor George Michael. Samen met Naomi Campbell en Christy Turlington vormde zij The Trinity, de officieuze “vakbond” die in de jaren tachtig de gages van topmodellen de hoogte injoeg. Het was Evangelista die in 1991 zei dat ze voor minder dan 10.000 dollar niet meer uit bed kwam.

Op het hoogtepunt van haar carrière stapte ze in het bootje met Gerald Marie, president van Elite Europe. De man kwam verleden jaar in opspraak door een BBC-documentaire. Er liep een verborgen camera toen hij 20.000 frank bood voor seks met een reporter, vermomd als 15-jarig model. Het huwelijk liep op de klippen. Evangelista werd ook ooit gekoppeld aan Kyle McLachlan, een acteur uit Twin Peaks. Als tiener werkte ze al voor een modellenbureau in Toronto en ze werd als achttienjarige ontdekt door een talentscout van Elite op de Niagara Miss Teen Beauty-verkiezing.

5 Kate Moss

De graatmagere Kate Moss, geboren in Croydon, werd beroemd toen ze amper 14 was. Sarah Doukas, die het bureau Storm oprichtte, ontdekte haar toen ze naast haar vader in de JFK-luchthaven op een vlucht stond te wachten. Na fotosessies voor tienermagazines verscheen haar snoetje ook in Harper’s Bazaar en was ze meteen een ster. Ze werd het gezicht van Calvin Klein. Op een Britse lijst van vrouwelijke topverdieners (oktober 1999) staat Moss op 18, met een inkomen van 207 miljoen frank in 1998. Forbes bevestigt dat bedrag. In november van hetzelfde jaar werd Kate Moss met uitputtingsverschijnselen opgenomen in het Londense Priory-ziekenhuis, dagprijs: 19.000 frank. Helemaal opgeknapt verklaarde ze achteraf dat ze de jongste tien jaar meestal dronken had gedefileerd. In The Face vertelde ze doodkalm: ” Zo gaat dat. Je drinkt champagne voor elke show. Altijd. Ook om tien uur ’s morgens.” Kate Moss blijft niettemin het best betaalde Britse topmodel, ook zonder het contract met Calvin Klein, dat haar in 1999 werd afgesnoept door collega Briton Lisa Ratliffe.

6 Naomi Campbell

De temperamentvolste van de “supes” werd geboren in Streatham (Zuid-Londen) en volgde acteerlessen. Ze werd ontdekt door een talentscout toen ze langs de etalages van Covent Garden slenterde. In 1986 verscheen ze op de cover van Elle en haalde twee jaar later, als eerste zwarte vrouw, de voorpagina van het Franse Vogue. Campagnes voor Versace, Ralph Lauren, Lee Jeans, Olympus en Jazz volgden. In haar relaties had Naomi minder geluk (met onder anderen Mike Tyson, Robert de Niro, Sylvester Stallone en Joaquín Cortes), net als met haar middelmatige roman Swan en haar houterige verschijningen als actrice. In 1993 had Elite genoeg van de legendarische woedeuitbarstingen van dit “manipulerende, intrigerende, brutale en onhandelbare dametje”. Niettemin werd voor la Campbell in 1998 een ereloon van pakweg 138 miljoen frank neergeteld. Zelf beweerde ze dat het 345 miljoen was en dat dit twee keer zo veel zou zijn geweest als ze blank was. In 1999 ontving ze een nog onbekend bedrag om naakt te poseren voor het januarinummer 2000 van Playboy. Tussendoor is ze actief met fondsenwerving voor Unesco om kinderdagverblijven te bouwen in arme landen. In januari dit jaar ontsnapte ze op het nippertje aan een gevangenisstraf, toen ze – zo wordt althans beweerd – een telefoon naar haar assistente gooide, haar bijna wurgde en een paar flinke meppen gaf. In februari liet ze horen dat ze de catwalk vaarwel zou zeggen wegens te veel stress.

7 Christy Turlington

Ze was 14 en droeg nog beugeltjes toen een plaatselijke fotograaf haar opmerkte in het sportcentrum vlak bij haar woning in Walnut Creek, Californië. Met 17 was ze onder contract bij het modellenbureau Ford. Intussen heeft ze miljoenen verdiend met reclame voor Camay zeep, Kellogg’s Special K en Maybelline – dit laatste wordt geschat op 124 miljoen frank voor 12 dagen werk per jaar. Turlington is een gewiekste zakenvrouw, zo veel is duidelijk. Zij investeerde in het restaurant dat haar zus exploiteert in San Francisco en lag mee aan de basis van de Fashion Café-keten. In mei 1999 – na een postgraduaat aan de New York University – lanceerde zij haar eigen gamma huidverzorgingsproducten. In januari dit jaar sloot ze een deal af met sportkledinggigant Puma om onder het merk Nuala haar eigen yogakledinglijn te produceren. Forbes schat dat Christy in 1999 een slordige 317,4 miljoen frank opstreek (69 miljoen meer dan het jaar ervoor). Ze is nog altijd het gezicht op de reclame voor de Calvin Klein parfums Eternity en Contradiction. Ze heeft wat heet “eeuwige” schoonheid. Het Metropolitan Museum of Modern Art in New York bestelde alvast 120 mannequins met haar trekken.

8Stephanie Seymour

Als 14-jarige werd Stephanie Seymour ontdekt toen ze deelnam aan de Elite’s Look of the Year Contest. Seymour is een origineel supermodel, een van de uitverkorenen van Versace. Halverwege de jaren tachtig had ze als 16-jarige een affaire met John Casablancas, directeur van Elite. Haar imago brokkelde verder af toen ze een relatie begon met rockster Axl Rose van Guns’n’Roses. Die liep op de klippen na een opzienbarende rechtszaak die Seymour had aangespannen wegens verkrachting. Seymour won die zaak overigens. In 1995 werd ze door Paris Match uitgeroepen tot de “op één na mooiste vrouw ter wereld” (Claudia Schiffer was dé mooiste). Seymour heeft nog altijd lucratieve contracten met Versace, Chanel, L’Oréal en Guess Jeans. Ze poseerde voor Playboy en leende haar stem als Cynna Stone, de explosievenexperte in het cd-rom-spel Hell.

9Vendela Kirsebom

Hoewel relatief onbekend aan deze kant van de Atlantische Oceaan, is Vendela Kirsebom een vertrouwde naam (vooral gezicht) in de Verenigde Staten. Samen met Naomi Campbell trad ze op in de alles behalve verfijnde reclamefilmpjes voor Baked Lay’s chips. De campagnes voor Elisabeth Arden, Barbour en Diesel Jeans waren wel topklasse. Kirsebom pleegde ook redactiewerk voor Sports Illustrated. Eileen Ford, van het gelijknamige modellenbureau, ontdekte Kirsebom in een restaurant in Stockholm. Het kind was amper 13. Later liep Vendela over naar IMG Models, waarrond nogal wat controverse ontstond (zie ook Gisele Bundchen, hieronder). Daarna maakte ze haar debuut als actrice, als het vriendinnetje van Arnold Schwarzenegger in Batman. Toen we bij IMG informeerden naar haar huidige contracten, werd meegedeeld dat Kirsebom niet meer op hun lijst voorkomt. Vreemd genoeg wist het bureau niet waar zij op dit ogenblik wel ingeschreven staat.

10 Karen Mulder

Zoals collega Stephanie Seymour werd Karen Mulder meteen beroemd toen ze als 17-jarige deelnam aan de Elite Look of the Year Contest. Zestien jaar later is deze Germaanse schoonheid nog altijd actief. De immense bedragen die zij in haar topjaren verdiend heeft bij prestigieuze namen als Yves Saint Laurent, Chanel, Versace, Valentino, Ralph Lauren, Nivea, Guess Jeans, Calvin Klein en Armani werden intussen intelligent belegd.

11 Helena Christensen

Ze begon in Kopenhagen als 9-jarig kind, maar haar carrière nam pas een hoge vlucht toen ze 20 was en in Parijs poseerde voor fotograaf Peter Lindbergh. Als internationaal topmodel wilde ze haar horizon verbreden en acteerde in Inferno (1992), Pret-à-porter van Robert Altman (1994) en There’s Something About Mary (1998) met Cameron Diaz. Versace vond ooit dat zij “het mooiste lichaam ter wereld” had. Toch slaagde deze vroegere Miss Denemarken er niet in door te dringen tot de top van de Miss Universe-competitie. Ze kreeg opdrachten voor Versace, Karl Lagerfeld, Gucci, Chanel en Playtex en haalde krantenkoppen door haar relatie met Michael Hutchence, de intussen overleden frontman van de rockgroep INXS. Toen de twee uit elkaar gingen, verscheen Christensen op de cover van GQ met als titel: “Wie wil Helena Christensen ruilen voor Paula Yates?” Die laatste kon er niet om lachen.

Vorig jaar hield Christensen het modellenbestaan voor bekeken en werd fotografe. In april 1999 werd ze creatief directeur voor Nylon, een lichtvoetig blad over mode en style.

12 Nadja Auermann

Hoewel de naam en faam van Nadja Auermann niet zo goed standhoudt als die van andere toppers, is haar lichaam wel nog in optima forma. Ze is nog altijd de uitverkorene van Karl Lagerfeld die haar lange benen beschrijft als “the best in business”. Na haar entree in 1991 bij Elite werd ze gefotografeerd voor campagnes van Gaultier, Dolce & Gabbana, Yves Saint Laurent en Prada, door topfotografen als Helmut Newton en Richard Avedon. Haar centjes worden goed belegd, iets wat ze wellicht bij haar familie heeft geleerd. Dat zijn invloedrijke bankiers.

13 Eva Herzigova

Het geblondeerde haar en de weelderige vormen van Eva Herzigova doen denken aan Marilyn Monroe. Met haar ietwat vollere figuurtje heeft ze de weg geopend voor vrouwen met borsten als Sophie Dahl. Herzigova was het meisje voor de memorabele Triumph wonderbra-campagne. De affiche bracht menig automobilist in de war en veroorzaakte hier en daar blikschade. Ook voor Christian Dior en Guess Jeans werd een beroep gedaan op Herzigova. In 1996 trouwde ze met Tico Torres, een muzikant van Bon Jovi. Haar imago als rockgriet wordt onderstreept door haar passie voor Harley Davidson-motoren.

14 Shalom Harlow

Als dochter van hippieouders (haar Hebreeuwse naam betekent vrede zij met u), werd Shalom Harlow een van de topfiguren in de mager-magerder-magerst-trend, die begonnen was met Kate Moss. Ze werd ontdekt toen ze 17 was, tijdens een concert van The Cure in haar geboorteland Canada. Dat was in 1991, op het hoogtepunt van de topmodellenkoorts. In 1995 werd Harlow verkozen tot Model of the Year van VH-1’s jaarlijkse modecompetitie. Dat had zij te danken aan haar prominente campagnes voor Versace, Jil Sander, Dolce & Gabbana, Max Mara en Chanel. In 1996 presenteerde ze kort House of Style op MTV. In 1997 kreeg ze een bijrolletje in de film In and Out.

15 Tyra Banks

Zij is het ultieme voorbeeld van het supermodel uit de late jaren negentig: zwart, intelligent, knap en sociaal bewust. Als eerste Afro-Amerikaanse haalde zij de cover van een badpakkenspecial van Sports Illustrated. Zij trok zelf naar Costa Rica om de aandacht te trekken op het bedreigde ecosysteem door de ontginning van het regenwoud. Haar werk als model (voor Ralph Lauren, Chanel, Yves Saint Laurent en Oscar de la Renta) combineerde ze altijd met ander werk. Zij trad op in campagnes voor Pepsi en Nike, in popvideo’s voor George Michael ( Too Sexy) en Michael Jackson ( Black or White) en ten slotte ook in films: The Fresh Prince of Bel-Air (1994) en Higher Learning (1995). Volgens de Celebrity 100 van Forbes verdiende ze vorig jaar 293 miljoen frank.

16 Amber Valletta

Net zoals Cindy Crawford was Valletta – ook wel de nieuwe Twiggy genoemd – anchorwoman voor House of Style van MTV (samen met haar beste vriendin Shalom Harlow). Uiteindelijk ging de job naar collega Daisy Fuentes. Valletta behoort tot hetzelfde groepje als Kate Moss en Linda Evangelista, maar weigert voor zichzelf het label supermodel. “Geef me een cape, dan vlieg ik wel naar mijn werk”, zou ze ooit gezegd hebben. Het meisje uit Arizona is het snoetje voor Elisabeth Arden, ze verdient bovendien aardig wat dollars met haar werk als mannequin. Vorig jaar besloot ze parttime acteerlessen te volgen. In 1998 trok ze naar India om er vrijwilligerswerk te verrichten in het Tibetaanse Kinderdorp. Hoewel ze een romantische verhouding zou hebben met Leonardo di Caprio, is haar ware held de Dalai Lama.

17 Niki Taylor

Werkt voor haar eigen bedrijf, Niki Inc. Taylor met, volgens de schattingen van Forbes, een jaarinkomen van 207 miljoen frank. Als 15-jarige prijkte ze op de cover van Vogue, meteen de jongste covergirl in de geschiedenis van het blad. Ze brak nog een ander record toen ze, amper 17, een miljoenencontract in de wacht sleepte voor Cover Girl-cosmetica. Het zou haar uiteindelijk 407 miljoen frank opbrengen. Taylor verscheen intussen op meer dan 200 covers. Op een mooie dag liep een fotosessie voor Vogue vertraging op omdat Niki op school betrapt werd met kauwgom in de mond en ze één uur moest nablijven. Naast haar werk als model heeft ze nog lucratieve contracten met Liz Clairborne en Nokia. Op de website van haar bedrijf vind je ook reclame voor Nike, Sony en Xerox. Ze heeft twee kinderen, de tweeling Jake en Hunter.

18 Carla Bruni

Haar carrière begon in Parijs toen ze 19 was. Ze liep over de catwalk voor Yves Saint Laurent, Valentino, Christian Dior en Karl Lagerfeld. Zij wordt nog altijd gevraagd als model en werd in 1998 gekozen voor de parfumcampagne van Versace. Mannen kunnen haar niet weerstaan, wordt beweerd. Door haar affaires met rocksterren Mick Jagger en Eric Clapton en met tycoon Donald Trump verscheen haar naam met grote regelmaat in roddelbladen over de hele wereld. Zij maakte ook zijsprongetjes. In 1995 trad ze op in Catwalk, een documentaire van Robert Leacock over de modellenindustrie.

19 Laetitia Casta

Als 15-jarige lag Laetitia te zonnebaden op een strand in Corsica. Meer was niet nodig om ontdekt te worden. De jongste drie jaar is la Casta doorgedrongen tot de top. De frisse verschijning uit Normandië verscheen in reclame voor Guess, Ralph Lauren, Chanel, Givenchy, Armani, Pantène (shampoo) en Victoria’s Secret Lingerie en op de cover van 60 magazines. Alvast één manier om geld te sparen, is bij haar ouders in Parijs blijven wonen.

20 Gisele Bundchen

Toen de verschrikkelijk sexy Gisele vorig jaar op de cover van bijna elk magazine verscheen, werd het supermodellendom nieuw leven ingeblazen. Voor sommigen was zij de reïncarnatie van het Pirelli-kalendermeisje uit de jaren zeventig. De schoonheid uit Horizontina werd door een talentscout ontdekt in een winkelcentrum van Sao Paulo en kreeg intussen opdrachten voor Ralph Lauren, Dolce & Gabbana en Dior ter waarde van ruim 200 miljoen per jaar. Zij weerstond de verleiding om, net zoals veel andere modellen, ook actrice te worden en weigerde een rol in de filmversie van Charlie’s Angels. Maar ze wordt niet door iedereen op handen gedragen. Toen ze eind vorig jaar overstapte van Elite naar IMG in New York was dit aanleiding voor een gerechtelijke vervolging ten belope van bijna 655 miljoen frank. John Casablancas, president van Elite, noemde haar een monster van egoïsme, ondankbaarheid en schraapzucht. Casablancas heeft al meer dan één model de huid volgescholden. In februari jongstleden sprak hij over “onuitstaanbare shits omringd door bloedzuigers”.

Het miljardairssprookje van de supermodellen blijft duren. Andrew Purvis houdt de budgetten van de toppers al jaren in het oog. Met de inkomsten van 1999 meegerekend, levert dat deze top 20 op.

1. Cindy Crawford

2. Elle Macpherson

3. Claudia Schiffer

4. Linda Evangelista

5. Kate Moss

6. Naomi Campbell

7. Christy Turlington

8. Stephanie Seymour

9. Vendela Kirsebom

10. Karen Mulder

11. Helena Christensen

12. Nadja Auermann

13. Eva Herzigova

14. Shalom Harlow

15. Tyra Banks

16. Amber Valletta

17. Niki Taylor

18. Carla Bruni

19. Laetitia Casta

20. Gisele Bundchen

Andrew Purvis / IFA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content