Een kast vol make-upspullen, maar je weet niet wat je ermee moet aanvangen ? Of gewoon niet tevreden over het resultaat ? Tijd voor professionele hulp. Computer, make-upateliers, doe-het-zelfboeken, imago- en andere consulenten staan klaar.

De imagoconsulent

Imagoconsulenten zijn er tegenwoordig te kust en te keur, maar het kaf van het koren scheiden is niet evident : er bestaat geen beroepsvereniging die minimale kwaliteitseisen oplegt. Een vakbekwame consulent is nochtans belangrijk : een verkeerde restyling zaait vertwijfeling in plaats van uw zelfvertrouwen te vergroten. Gerd Campaert, een van de bekendste consultants in persoonlijk en bedrijfsimago, geeft enkele richtlijnen :

Waarom zou iemand een imagoconsulent inschakelen ?

Een imagoconsulent geeft een neutrale, professionele input over iemands uiterlijk. Mensen die hun look willen veranderen of bijschaven, stuiten daarbij soms op weerstand in hun nabije omgeving. Een consulent is niet gehinderd door een emotionele binding met de klant en kan dus objectief advies verlenen.

Wat kan een imagoconsulent voor je doen ?

Die geeft niet alleen advies over geschikte kleuren, maar ook over stoffen, stijlen, accessoires, kapsels en make-up. Veel mensen zijn geneigd zichzelf in stukken op te delen. Ze kopen schoenen die passen bij hun voeten of meten zich een bril aan die past bij hun gelaat. Vaak hebben ze geen oog voor het totaalbeeld. Ervoor zorgen dat het plaatje klopt, is moeilijker dan het lijkt. Een imagoconsulent helpt u visualiseren wat bij u past en hoe u alles op elkaar afstemt. Ook shoppingbegeleiding behoort tot de mogelijkheden. De consulent adviseert u dan bij de aankoop van een modieuze garderobe die u op het lijf geschreven is.

Waaraan herken je een goede imagoconsulent ?

*Referenties zijn een goede wegwijzer. Luister en kijk om u heen.

*Een goede imagoconsulent is niet alleen bezig met de façade, maar neemt ook de moeite om te achterhalen wie u echt bent. Van die basis kan verder worden gebouwd aan een imago dat past bij uw persoonlijkheid. De imagoconsulent brengt u creativiteit bij en toont wat u in de verf moet zetten.

*Up to date blijven is in dit beroep een must. Vroeger werden mensen ingedeeld in ‘seizoenstypes’, maar tegenwoordig maakt men vooral een onderscheid tussen warme, koele, heldere of gedempte types. Ook de manier waarop men kleuren combineert en afstemt op de omstandigheden is belangrijk.

a

Info : www.gerdcampaert.be,

www.madou-consulting.be, www.facett.be

Lees u mooi

Voor wie geïnteresseerd is in praktische stijltips, maar een persoonlijke doorlichting een stap te ver vindt, zijn er in de boekhandel verscheidene handleidingen :

De Britse fashion bitches Trinny en Susannah leggen in hun nieuwe stijlbijbel de link tussen kleding en psychologie. Wie goed gekleed is, voelt zich goed en gedraagt zich daar ook naar. Met een vleugje humor presenteren ze veertien archetypes, gaande van de vrouw die zich te jong kleedt tot de vrouw die lak heeft aan kleren.

a

Toon me je garderobe en ik zeg je wie je bent, Trinny Woodall en Susannah Constantine, Archipel, 29,95 euro, ISBN 90-6305-246-4.

Volgens styliste Anna Beeftink is een mooie uitstraling onlosmakelijk verbonden met een positief zelfbeeld. Haar praktische tips zijn niet alleen bedoeld om een eigen stijl te ontdekken en te vervolmaken, maar ook om het zelfvertrouwen te verhogen.

a

In Stijl. Presentatie, zelfbeeld en kleding, Anna Beeftink, Forte, 19,95 euro, ISBN 90-5877-607-7.

In haar modegids geeft de New Yorkse topstyliste Kendall Farr de lezeres tips om zichzelf uit te drukken met passende kleren. Er wordt onder meer aandacht besteed aan een goede basisgarderobe, winkelen en passen, merken, accessoires, lingerie en make-up.

a

De pocketstylist. Je eigen modemanual, Kendall Farr, Tirion, 14,95 euro, ISNB 90-4390-858-4.

De personal trainer

Dat sporten het lichaam in vorm houdt, betwist niemand. Vaak gaapt er echter een kloof tussen weten en doen. Een personal trainer kan net dié push geven die nodig is om in actie te komen en gemotiveerd te blijven. Sporten onder begeleiding van een individuele coach levert bovendien snelle resultaten. De instructeur kan immers een oefen- en voedingsprogramma opstellen dat tegemoetkomt aan uw niveau en uw ambities. Of u nu wilt afslanken, uw spiermassa opbouwen of u voorbereiden op een marathon, u krijgt een actieplan op maat dat ook nog eens afgestemd is op uw beschikbare tijd. Sommige personal trainers komen aan huis, anderen geven begeleiding in een sportclub. Veel hangt natuurlijk ook af van de sport die uw voorkeur wegdraagt. Bent u op zoek naar een personal trainer, dan neemt u het best contact op met een sportclub in uw buurt. U kunt ook een kijkje nemen op een van de volgende websites : www.passage.be ; www.fitnergo.be ; www.sva-center.be ; www.bodydesign.be

Jouw personal health coach geeft praktisch advies bij het opstellen van een persoonlijk langetermijnplan voor een gezonde leefstijl. Sleutelwoorden zijn beweging, gezonde voeding en motivatie.

a

Jouw personal health coach, Yneke Vocking, Kosmos, 17,50 euro, ISBN 90-2158-122-1.

Computer coaches

Verscheidene merken hebben computerprogramma’s en diagnosetoestellen die de huid onder de loep nemen om te kijken hoe het gesteld staat met het vocht- en sebumgehalte, zonneschade en stevigheid van de huid. Op basis van de scores worden de prioriteiten bepaald en aangepaste producten aanbevolen. Lancôme heeft naast huidverzorging ook een computerprogramma voor make-up : eerst wordt een foto gemaakt, op basis waarvan de computer je exacte huidtint berekent. Op basis van je huidtype en textuurvoorkeur worden enkele nuances gesuggereerd voor de teint, ogen en lippen en kun je het effect van de verschillende voorstellen bekijken op de computer.

Waar ? Dermalogica in het schoonheidsinstituut, Lancôme, Estée Lauder en Shiseido in de parfumerie, Vichy in de apotheek.

De beautyadviseur

Vrouwen die plastische chirurgie overwegen, kunnen niet zelden met een aangepaste huidverzorging en uitgekiende make-uptrucs al een ware metamorfose bewerkstelligen. Meestal komt het er gewoon op neer vastgeroeste gewoonten te doorbreken en de make-upstijl te laten meegroeien met de leeftijd.

De grote cosmeticamerken sturen geregeld hun consulenten naar de parfumerieën om klanten een gratis make-up en gepersonaliseerd advies aan te bieden. Check in uw parfumerie wanneer uw favoriete merken langskomen. Sommige parfumerieën en schoonheidinstituten organiseren ook workshops en infoavonden waar je in enkele uren leert wat je precies nodig hebt om er op je best uit te zien. Professionele visagisten als Paul Hilleware en Yung hebben een eigen make-upstudio waar ze make-upateliers organiseren : www.vavavoom.be

a

Meer info : www.bodycentrum.be ; www.parfuma.be ; www.yaoké.be ; www.lamaisonpure.be ; www.parfumeriepeeters.be ; www.parfumerie-pascale.be

Dat een aangepaste make-up een wereld van verschil kan maken, wordt overvloedig geïllustreerd in Make-up Make-overs van topvisagist Robert Jones. Jones deelt tal van vakgeheimen met de lezer en toont hoe een perfecte maquillage moet worden aangebracht.

a

Make-up Make-overs, Robert Jones, Elmar, 19,50 euro, ISBN 90-3891-679-5.

Jong geleerd is oud gedaan. Make-up voor meiden bevat een overzicht van beautytools, een verzorgingsstappenplan, make-up basics en do’s en don’ts.

a

Make-up voor meiden, Ingeborg Kloezeman, Forte, 9,95 euro, ISBN 90-5877-678-6.

Diana Moran is het prototype van de vrouw die op een mooie en stijlvolle manier ouder is geworden. In haar boek geeft ze tal van verzorgings- en make-uptips om het verouderingsproces tegen te gaan.

a

Fresh Face. Zo lijk je 10 jaar jonger, Diana Moran, Elmar, 15 euro, ISBN 90-3891-667-1.

De Nederlandse glamourvisagist Leco van Zadelhoff behandelt in zijn derde beautyboek alle basisbegrippen voor uiterlijke en innerlijke schoonheid.

a

Mooi ! Leco van Zadelhoff, Unieboek, 19,95 euro, ISBN 90-5855-166-0.

Parfums kiezen

De keuze in de parfumerie is overweldigend. En toch wordt het almaar moeilijker om een parfum te vinden dat echt bij u past. Maar ook hier is professionele hulp beschikbaar : Dimitri Weber is een onafhankelijke parfumconsultant die u met kennis van zaken op de goede weg kan zetten in verschillende parfumateliers. En de Antwerpse parfumerie In Fine doet u eerst een persoonlijkheidstest om zeker te zijn dat u een geurtje kiest dat bij u past. Ook zij organiseert regelmatig workshops.

a

Info : www.dimitriweber.com; In Fine, Grote Markt 19, 2000 Antwerpen. 03 288 53 88

Door Anne Roggen en Sofie Albrecht | Illustraties Arpaïs Du Bois

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content