Dagelijks krijgen gemiddeld 26 vrouwen in ons land de diagnose borstkanker, bijna tienduizend per jaar. Om hun leed enigszins te verzachten, biedt de Stichting tegen Kanker gratis verzorgingssessies aan, gesponsord door Nivea en Eucerin. Nadia Lens begeleidt de deelnemende schoonheidsconsulenten.

Welke effecten kan borstkanker hebben op de huid ?

Vooral de combinatie van chemotherapie en bestraling heeft drastische gevolgen. De huid droogt er enorm van uit, en bovendien komen vrouwen die voor hun vijftigste met de ziekte worden geconfronteerd, vroegtijdig in de menopauze, waardoor hun huid sneller veroudert. Verder maakt cortisone de huid heel broos en dun, waardoor die minder weerstand biedt en dus heel vatbaar is voor infecties. Ook overtollige donsbeharing kan een gevolg zijn van cortisone. Veel vrouwen hebben daarnaast last van pigmentvlekken, vooral rond de ogen, wat een heel vermoeide uitstraling geeft. Maar de grootste vrees is haarverlies. Niet alleen hoofdhaar, maar ook wenkbrauwen, wimpers en neushaar vallen uit. Daardoor verdwijnt de geurbarrière, en worden de ogen niet meer beschermd tegen stofdeeltjes, wat ook weer voor infecties kan zorgen.

Kan de patiënt zichzelf beschermen ?

Tijdens de behandeling is het heel belangrijk om niet te lang te baden in warm water, en geen echte zeep, maar badolie te gebruiken. Hydrateer je hele lichaam en besteed extra aandacht aan je gezicht : grondig reinigen en hydrateren met dag- en nachtcrème, en het liefst ook een serum. Beperk het gebruik van make-up, want ook dat kan de huid uitdrogen.

Hoe verlopen de sessies van de Stichting tegen Kanker ?

Patiënten hebben recht op zes gratis verzorgingen per jaar, in het ziekenhuis. Een sessie begint met een reiniging, die helpt tegen de typische grauwe teint. We vermijden beslist een scrub, want daarvoor is de huid veel te gevoelig. Dan volgt een intense massage van twintig minuten, waarbij de patiënt volledig kan ontspannen. Daarna brengen we een lippenbalsem aan, die samen met een masker een kwartiertje kan inwerken, ondertussen geniet de patiënt van een handmassage. Ten slotte volgen een tonic en een dagcrème. Na de verzorging geven we ook nog wat make-uptips die ervoor zorgen dat de patiënt met een minimum aan inspanning weer een positief zelfbeeld krijgt. Heel belangrijk daarbij zijn de wenkbrauwen, die we leren bij te werken met een potlood. Normaal gezien blijft er na de behandeling altijd een donzige beharing staan, waardoor de wenkbrauw op een natuurlijke manier kan worden bijgetekend.

Hoe komen patiënten bij de consulenten terecht ?

De consulenten stellen de Stichting in ziekenhuizen voor aan patiënten, en wie geïnteresseerd is, krijgt een verzorging. Die kan tijdens of na de behandeling vallen, en een aangenaam rustpunt zijn. Maar mensen kunnen ook zelf contact met ons opnemen.

Op de website www.kanker.be van de Stichting tegen Kanker kunt u gratis de brochure ‘Goed verzorgd, beter gevoel’ bestellen, met waardevolle schoonheidstips en adressen van pruikenhandels.

Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content