Sharon Stone, Joni Mitchell, Sigrid Spruyt, Pamela Anderson, Merlene Ottey en Lady Di hebben dit gemeen : ze kregen een plaats in de top-5 der mooiste vrouwen. Bruno Wyndaele, Pol Moyaert, Jan Hautekiet, Dirk Van Saene en Bart Raes deelden de punten uit.

TRUI MOERKERKE

FOTO’S : VAN PARYS E.A.

In de vorige Speciaal Mannen (Weekend Knack van 29 maart) hadden BV-vrouwen het over mooie mannen. Nu keren we de rollen om : vijf mannen geven hun top-5 van de mooiste vrouwen. Ze hebben er lang over nagedacht, getwijfeld, namen geschrapt en er opnieuw opgezet. “Morgen kan mijn lijstje er totaal anders uitzien”, vertelde Bruno Wyndaele, prezentator van Het Vrije Westen (Radio 1). Op zijn lijstje gaat het van de borsten van Pamela Anderson tot de intelligente blik van Birgit Van Mol. Een gevarieerde top-5.

Pol Moyaert, adjunkt-hoofdredakteur van dit blad, stelde een politiek korrekt lijstje samen. Alleen blonde seksbommen opnoemen, zou hem de toorn van de vrouwelijke kollega’s en we zijn met veel opgeleverd hebben. Dus koos hij voor oud en jong, dik en slank, intelligent en stom-maar-mooi. Een slimme top-5.

Jan Hautekiet, programmamaker bij Studio Brussel, zuchtte het hardst. Of dat nu echt moest ? Het moest. “Een lijstje, tot daaraan toe. Maar er dan ook nog uitleg bij geven ? Van muziek en schilderkunst kan je zeggen waarom je iets mooi vindt, van mensen is dat veel moeilijker. Voor mij heeft het te maken met intuïtie. ” Een intuïtieve top-5.

Modeontwerper Dirk Van Saene zag het zo voor zich : die vrouw in die situatie en vooral met die kleren aan. “Ik zie een vrouw nooit los van de kleren die ze draagt. ” Hij schetste een gedetailleerd beeld van zijn mooie vrouwen. Wat een fotografisch geheugen ! Een modegerichte top-5.

Bart Raes, prezentator van SuperSport (FilmNet), vond het een leuke klus. Hij was er dagen intens mee bezig. “Ik heb vrienden en kollega’s gekonsulteerd. Dat leidde tot geanimeerde diskussies over wie wel en wie niet. Ik heb er veel plezier aan beleefd. ” Bart maakte er een bijna volledig blonde top-5 van.

BRUNO WYNDAELE

1. Pamela Anderson

2. Susan Sarandon

3. Birgit Van Mol

4. Merlene Ottey

5. Winona Ryder

“Zo’n lijstje is een momentopname. Morgen zou ik misschien een totaal andere opsomming geven. Nu heb ik voor verschillende types gekozen, respektievelijk de grappige vrouw, de vrouw die geleefd heeft, de bereikbare vrouw, de gespierde vrouw en het schattige buurmeisje.

Pamela Anderson vind ik ongelooflijk, een op en top vrouw. In de serie Baywatch kan je haar zeer vrouwelijke kenmerken uitvoerig bestuderen. In Amerika ontstond er een controverse omdat ze er rond voor uitkomt dat ze haar borsten heeft laten vergroten. Maar wie kan het wat schelen ? Met of zonder hulp, het ziet er mooi uit.

Het lijkt me geen kernfysica, anders was ze toch niet met die domme rockster getrouwd. Ik zie haar dus niet meteen zitten voor een intellektuele konversatie, maar je vroeg naar mooi. Ik vind haar ook grappig, zoals ik Jean-Claude Vandamme grappig vind. Op foto’s zie je hem altijd met de benen gespreid in een of ander vechtersstandje. Karikaturaal eigenlijk. Pamela Anderson heeft ook dat karikaturale : overdreven proporties die meteen appeleren aan het primair erotische. Gelukkig bewijzen de andere vrouwen op het lijstje dat ik niet bang ben van intelligente vrouwen.

Susan Sarandon bijvoorbeeld. Ze wordt alsmaar mooier, heeft karakter. Ze heeft al geleefd. Ze is een echte vrouw-vrouw, die nog stevig in haar vel zit. Ik hou niet van jongensachtige types als Kate Moss.

Birgit Van Mol is de bereikbare, Vlaamse dame. Ik kan het u vertellen : in het echt is ze nog mooier dan op televisie. Pamela mag dan een karikatuur zijn, de schoonheid van Birgit is van een andere orde : ze is een levend wezen met biezondere ogen en een intelligente blik. Om een modewoord te gebruiken : ze heeft uitstraling.

Merlene Ottey is een mooie sportvrouw. Niet evident, want ik heb het niet begrepen op supergespierde vrouwen. Maar Ottey is een uitzondering : ondanks de vele spieren heeft ze lange benen en een vrouwelijk figuur. En ze is de snelste vrouw ter wereld. Leuk toch, als je dat als eigenschap kan opnoemen.

Winona Ryder is lief, mooi, intelligent. Ze zou mijn schattig buurmeisje kunnen zijn. “

JAN HAUTEKIET

1. Het meisje van de dag

2. Joni Mitchell

3. Caroline van Monaco

4. Liv Ullmann

5. Astrid Joosten

“Dit is eigenlijk mijn niet-fysiek lijstje geworden. Voor mij heeft schoonheid veel, zo niet alles met persoonlijkheid te maken. Anders kom je in de sektor fijne vleeswaren terecht, en voor je het weet, praat je als een macho. Fysieke schoonheid is gewoon een toevalligheid. Leuk om te zien, meer niet.

Met het meisje van de dag bedoel ik de dagelijkse ontmoetingen. Elke dag zie je wel ergens op straat of om het even waar, onverwacht en heel kort, een vrouw die je niet kent maar die je intrigeert. Niet omwille van de fysiek, maar om andere ondefinieerbare redenen. Als ik bedenk hoeveel dagen er in een jaar zijn, al die jaren lang, dan heb ik een mooie verzameling meisjes van de dag.

Joni Mitchell staat op de lijst omdat ik van haar muziek hou. Dat helpt. Je kan haar bezwaarlijk een klassieke schoonheid noemen, maar ze heeft karakter. Om het met een cliché te zeggen : haar ziel schijnt door in wat ze doet. Het is een dame met pit. Ze vormt het levende bewijs dat je voor schoonheid niet op puur fysieke normen en konventies moet afgaan.

Als je een foto van Joni Mitchel naast een van Caroline van Monaco zou leggen, zie je meteen het verschil : Caroline is wel een klassieke schoonheid. Op het gevaar af dat ik gedoodverfd word als iemand met een Oedipuscomplex, vind ik Caroline ook aantrekkelijk omdat ze iets moederlijks over zich heeft.

Liv Ullmann zag ik lang geleden in enkele films. Ze straalt een zekere melancholie uit, generositeit ook. Daar hou ik van. Ze is duidelijk een vrouw met karakter, niet in de zin van een doordrijver, maar iemand die zich niet anders voordoet dan ze is. Vandaar waarschijnlijk dat melancholische trekje.

Toen ik Astrid Joosten voor de eerste keer zag, had ik het idee : alles klopt hier. Gewoon een aantrekkelijke vrouw die weet waar ze staat. “

DIRK VAN SAENE

1. Catherine Deneuve in Belle de Jour

2. Vanessa Redgrave in Blow Up

3. Linda Evangelista, met donker haar

4. Ghislaine Nuytten, in

Dirk Van Saene

5. Anne Bancroft in The Graduate en

Debbie Harry in Stephen Sprouse.

“Vrouwelijke schoonheid heeft voor mij niets met seksuele aantrekkingskracht te maken (lachje). Ik bekijk het anders, een beetje beroepsmisvormd. Ik zie een vrouw nooit los van de kleren die ze draagt. En van de manier waarop ze die draagt.

Catherine Deneuve gaat in Belle de Jour gekleed in Yves Saint Laurent. Ik vind het een mooie mengeling van zuiverheid, onschuld en provocatie. Een zwart ciré jasje, een zwarte fluwelen jurk met een wit kraagje : het is tegelijk burgerlijk en provocerend.

In de cultfilm Blow Up draagt Vanessa Redgrave een geruit hemd en een sjaaltje. Ik hou van die Engelse stijfheid, die onderkoelde sjiek en de traditie van ruiten. Het geheel is zeer cool. Ik verkies trouwens koele vrouwen boven wulpse, rondborstige dames.

Van topmodel Linda Evangelista bewonder ik de gave om er telkens weer anders uit te zien. Zoals ze onlangs op de cover van Harpers Bazaar en Vogue stond met donker, sluik haar, zie ik haar het liefst. Als je haar dan nog kleren van Helmut Lang sober en puur aantrekt, is het beeld perfekt.

Ghislaine Nuytten vind ik natuurlijk het mooist in mijn eigen kleding. Ze heeft klasse, elegantie en een prachtige lach. Ze is de enige op m’n lijstje die ik persoonlijk ken. Ik spreek dus uit ervaring als ik zeg dat haar zacht karakter haar schoonheid nog benadrukt.

Voor mijn nummer vijf kon ik niet kiezen. Ik heb er een ex aequo van gemaakt : Anne Bancroft en Debbie Harry. Anne Bancroft in The Graduate, in de scène waarin ze een smalle kokerrok en een zwarte beha draagt. Wat een allure. Alleen al de manier waarop ze een sigaret rookt. Ze speelt de feeks, maar die trekjes kan ik wel appreciëren.

Ergens in de jaren ’70 heb ik Debbie Harry zien optreden in Amsterdam. Ze droeg een mini-jurk van Stephen Sprouse. Zeer mooi. En ze is een mooie vrouw gebleven. Als je oude foto’s van haar bekijkt, moet je vaststellen dat het beeld nog steeds aktueel is. Hoe zij Stephen Sprouse droeg, is een inspiratiebron voor veel modeontwerpers van vandaag. Ook voor anderen trouwens. Vanwaar dacht je dat Courtney Love haar stijl haalt ? “

POL MOYAERT

1. Claire Bretécher

2. Motte Claus

3. Charlotte Gainsbourg

4. Sigrid Spruyt

5. Andie MacDowell

“Er zijn vrouwen die je domweg mooi vindt als je een bouwvakker was, zou je ernaar fluiten en er zijn vrouwen die je mooi vindt ook door wat ze doen, door wat je ervan weet. Leeftijd speelt dan geen grote rol. Een Simone Signoret of een Simone de Beauvoir hadden prachtige verweerde koppen.

Claire Bretécher, ook niet meer van de jongsten, zet ik op de eerste plaats. Haar wekelijkse Agrippine in Le Nouvel Observateur is een grappig stripverhaal, maar Les Frustrés was nog veel geestiger. Hoe ze daarin de spot dreef met al wat trendy progressief is ! Haar La vie passionnée de Thérèse d’Avila is een echt meesterwerkje. Mooi aan haar vind ik dat afgeleefde, laat ons zeggen haar Marianne-Faithfull-gehalte en Faithfull is een vrouw die ook op dit lijstje had kunnen staan. Je ziet wat het leven heeft aangericht, maar de jeugd is niet uit haar kop verdwenen.

Motte Claus achter de toog in de Gentse Hotsy Totsy, dat is ook heel mooi. Hoe zij daar zit op haar barkruk als een waardige dikke kat, met zo’n heldere vranke ogen en met dat zilveren gemillimeterde haar. Een unieke madame.

Niet dat ik alleen op oudere vrouwen val. Zo’n jongensachtig meisje als Charlotte Gainsbourg mag er ook zijn. Dat is het leuke aan mijn leeftijd : je kan zowel de dochter als de moeder op het lijstje zetten. Jane Birkin had hier dus kunnen staan, maar haar dochter Charlotte heeft het voordeel dat er ook wat Serge Gainsbourg inzit een schitterende lelijkaard. Om een soortgelijke reden had ik Chiari Mastroianni kunnen noemen. De koude schoonheid van haar moeder, Catherine Deneuve, vermenselijkt door de trek om de mond en de warme blik van Marcello.

Sigrid Spruyt, onze eigenste Isabelle Adjani, vind ik heel sexy. Hoe droever de tijdingen die zij ons brengt, hoe zondiger mijn gedachten. ’t Is een beetje een kwelling te weten dat half mannelijk Vlaanderen met dezelfde troebele gevoelens naar het journaal zit te kijken.

En ja, Andie MacDowell is iemand die ik domweg mooi vind een griet om naar te fluiten , terwijl ik een sterk vermoeden heb dat het een geit is. Omwille van haar heb ik al vijf keer naar een niemendalletje als Green Card gekeken. Die hulpeloze blik in kombinatie met de tientonners-charme van Depardieu… Kitsch, maar schoon ! “

BART RAES

1. Sharon Stone

2. Josie Bissett

3. Lady Di

4. Merlene Ottey

5. Mary Pierce

“Ik geef toe : veel mannen zouden hetzelfde gedaan hebben, SharonStone op nummer één. Ik heb ze uit m’n lijstje proberen te weren. Ondanks die pogingen ging ze toch met de hoofdprijs lopen. Ik kan er gewoon niet buiten, miss Stone is te mooi.

Josie Bissett is inderdaad dat blondje van Melrose Place : ze speelt Jane. Ik heb een gloeiende hekel aan de serie, maar ik woon samen met een hele grote fan. Zo gebeurt het dat ik er toevallig naar kijk. Ik vind het de enige verdienste van de makers dat ze zoveel mooi volk rond dat zwembad krijgen. In de serie heeft Josie een brave, om niet te zeggen tuttige rol. Op foto’s heb ik haar stoere ik kunnen smaken. Zeer aantrekkelijk. En wat een lijf.

Lady Di zal als een vreemde keuze overkomen. Maar ik heb verschillende redenen. Ze is tamelijk aantrekkelijk. Vooral door de manier waarop ze zich gedraagt. Ze heeft die idioot met zijn te grote oren buitengegooid en wordt nu gesignaleerd met allerlei stoere mannen. Ze zou een relatie gehad hebben met de kapitein van de Engelse nationale rugbyploeg. Die vent is een buffel. Van Charles naar zo’n macho vind ik een mooi kontrast.

Ik heb ook een biezondere herinnering aan haar. Toen ik op de redaktie van Morgen Maandag werkte, hebben we een nieuwsbeeld van haar leuk gemanipuleerd. Di was op bezoek in België en zat aan tafel naast Freddy Willockx. Heel even keek ze verlegen opzij naar Willockx. Als je dat beeld maximaal vertraagde, leek het alsof ze hem zeer uitdagend bekeek. Dat fragment is velen bijgebleven. Ik vond het een goed moment in het programma. En er is nog een reden om Lady Di in de top-5 te zetten. Ik ben voor mijn job veel in Engeland geweest en verslond daar de tabloids. Je hebt er geen idee van hoe ze daar op beroemdheden jagen. Ik vind dat Di te midden van die heisa goed standhoudt. Stijlvol en sierlijk. Op de redaktie hebben we nu een abonnement op The Sun : ik kan haar dus blijven volgen.

Merlene Ottey staat op het lijstje omdat ik er absoluut een zwarte vrouw bij wilde. Ze zijn vaak mooi, groot en sierlijk. Ottey is dan ook nog slank en gespierd.

Mary Pierce, nog een sportvrouw, om niet in het rijtje van alleen maar fotomodellen te stranden. Akkoord, Claudia Schiffer zal wel knapper zijn, maar dat is zo voor de hand liggend. Pierce is ook niet onknap en bovendien gedraagt ze zich hautain. Lekker cool. En ze heeft de mooiste benen van het vrouwentennis. “

Met de wijzers van de klok mee : Pamela Anderson, Birgit Van Mol, Winona Ryder en Susan Sarandon.

Merlene Ottey : op het lijstje van Bruno Wyndaele en Bart Raes.

Van boven naar onder : Lady Di, Sharon Stone, Mary Pierce en Josie Bissett.

Boven : Astrid Joosten. Daaronder : Liv Ullmann en Caroline van Monaco. Grote foto : Joni Mitchell.

Van links naar rechts, van boven naar onder : Anne Bancroft, Vanessa Redgrave (in Blow Up), Debbie Harry, CatherineDeneuve (in Belle de Jour), Linda Evangelista en Ghislaine Nuytten (in een ontwerp van Dirk Van Saene).

Van boven naar onder, van links naar rechts : Motte Claus, Claire Bretécher, Andie MacDowell, Sigrid Spruyt, Charlotte Gainsbourg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content