Cosmetische ingrepen met behulp van een laser worden steeds couranter. En de techniek evolueert in ijltempo. Een stand van zaken.

Een mooie huid is glad, stevig en egaal van kleur. Laserapparatuur kan daar een flinke steen toe bijdragen. De toestellen worden steeds gesofisticeerder en hun toepassingsgebied breidt uit : couperose, ouderdomsvlekken, rimpels, huidverslapping en ongewenste haargroei kunnen efficiënt aangepakt worden. Bovendien hoeven patiënten zich na de behandeling niet meer thuis te verschansen maar kunnen ze hun activiteiten meteen weer hervatten.

Couperose

Hoewel appelwangetjes wel eens geassocieerd worden met gezondheid, doen veel mensen er alles aan om ze te camoufleren. Liever nog maken ze er definitief komaf mee. “De rode kleur, die zich ook kan voordoen op neus, kin, voorhoofd en hals, is te wijten aan haarvaatjes die door de huid heen schemeren”, aldus dokter Christine Dierickx, internationaal gerenommeerd laserspecialiste. “Deze onschuldige huidafwijking, couperose genoemd, kan verscheidene vormen aannemen. Soms uit het probleem zich in zichtbaar verwijde haarvaatjes. Er kan ook sprake zijn van een algemene roodheid of flush. Die verergert meestal onder invloed van bepaalde triggers, zoals alcohol, een pikante maaltijd, een plotse verandering van de omgevings-temperatuur of stress. Bij acne rosacea heeft men te maken met een soort acne boven op de roodheid. En dan zijn er nog mengvormen van deze soorten couperose mogelijk. Voor elk van die indicaties bestaan er aangepaste vaatlasers. Het komt erop neer dat die bepaalde delen van de huid, in casu de ontsierende haarvaten, doelbewust beschadigen door korte lichtimpulsen. De bloedvaten resorberen dat licht, met als gevolg dat hun structuur wordt vernietigd. Hoewel de behandeling een onaangenaam warmtegevoel veroorzaakt, zijn de huidige apparaten voorzien van koeling die het pijnlijke gevoel enigszins neutraliseert. Ook vooraf een cold pack op de huid aanbrengen kan soelaas bieden. Bij de vorige generatie lasers had de patiënt na de behandeling vaak tijdelijk last van kleine blauwe plekjes op het gezicht. Tegenwoordig kunnen deze adertjes selectief aangepakt worden. Er kan dan vlak na de behandeling nog wat roodheid optreden, maar de volgende dag mag je alweer make-up dragen. Meestal zijn drie tot vijf behandelingen nodig.”

Wie denkt dat de laser definitief komaf maakt met couperose, komt echter bedrogen uit. Dokter Dierickx : “Na een tijdje zal de roodheid geleidelijk weer opduiken. Couperose is immers genetisch voorgeprogrammeerd. De patiënt kan wel zelf voorkomen dat het probleem opnieuw toeslaat door de uitlokkende factoren te vermijden. Er zijn ook verzorgende crèmes te koop die het proces van vaatverwijding helpen beperken.”

Ouderdomsvlekken

Ook ouderdomsvlekken kunnen succesvol met de laser aangepakt worden. Vaak gaat het om verkleuringen op het gelaat, de hals, de handen en de onderarmen, kortom de plaatsen die het vaakst worden blootgesteld aan de zon. “De vlekken zijn het gevolg van een jarenlange accumulatie van uv-beschadiging”, vertelt dokter Dierickx. “Je kunt je huid een tijdlang ‘ongestraft’ aan de zon blootstellen, maar op een zeker moment is je uv-kapitaal opgebruikt. Dat is natuurlijk groter bij mensen met een donker huidtype. Maar bij iedereen zit hoe dan ook een drempelwaarde ingebouwd. Eens die overschreden is, ontstaan huidvlekken. Pigmentlasers bieden in dit geval de oplossing. De lichtstraal dringt door de huid tot in de pigmentcellen. Daar wordt de energie opgevangen en omgezet in warmte waardoor de bruine vlekken afsterven en schilferen. Hoe donkerder de pigmentvlekken, hoe meer sessies er nodig zijn. De behandeling voelt identiek aan als de couperosebehandeling. Achteraf kunnen de vlekjes tijdelijk wat donkerder van kleur worden. Als onderdeel van het genezingsproces komt er ook een fijn korstje op. Pas na een week zie je het resultaat.”

Net als bij couperose geldt ook hier dat de behandeling niet preventief werkt. De huid heeft immers een ijzersterk geheugen en maakt voortdurend de optelsom van de uren zon waaraan ze van jongs af aan is blootgesteld. Wie na de behandeling opnieuw in de zon komt, tast zijn zonnekapitaal verder aan en zal na verloop van tijd nieuwe vlekken krijgen. Het komt er dus op aan de huid optimaal te beschermen. “Eigenlijk blijft het me verbazen dat mensen in België zo hardnekkig de zon en de zonnebank blijven opzoeken”, zegt dokter Dierickx. “Langs tal van kanalen wordt voortdurend gewaarschuwd voor de link met huidveroudering. Toch weigeren velen hun conclusies te trekken.”

Rimpels

“Rimpels ontstaan door de afname van collageen en elastinevezels in de lederhuid”, gaat dokter Dierickx voort. “Tot voor kort werden rimpels aangepakt met een CO2- en erbiumlaser. Dat zijn schaaflasers die op een gecontroleerde manier een oppervlakkige brandwonde over de hele huid veroorzaken. Als reactie op deze beschadiging gaat het lichaam vervolgens nieuw huidweefsel aanmaken. De methode heeft als groot nadeel dat de patiënt twee weken lang een verband rond het gezicht dient te dragen. Gedurende die tijd is hij dus sociaal en professioneel uitgeschakeld. De nood drong zich op aan een techniek waarbij geen zichtbare huidbeschadiging optreedt. Die bestaat inmiddels en wordt fractionele resurfacing genoemd. Hierbij penetreert de laser door de bovenste huidlaag, zoals licht gaat door glas. De werking van de straal situeert zich dus ter hoogte van de lederhuid. Op dat niveau brengt de arts aan de hand van een robotscanner microscopisch kleine verwondingen aan, te vergelijken met kleine kolommetjes. Per sessie wordt twintig procent van de huid behandeld zodat het omliggende, intacte weefsel kan instaan voor de wondheling door de aanmaak van nieuw collageen. Aan het oppervlak is van dit alles niets te merken, zodat de patiënt gewoon voort kan blijven functioneren. Na vijf behandelingen is alles aan bod gekomen en oogt de huid merkelijk gladder.”

Weefselverslapping

Niet alleen lijntjes en groeven zijn tekenen dat de huid haar jeugdigheid verliest. Een op het eerste gezicht minder duidelijk maar des te geniepiger verouderingsproces is huidverslapping, te wijten aan een afname van spier- en vetweefsel. Zelfs wie gespaard is gebleven van rimpels ziet in de spiegel de gevolgen van de tand des tijds : wegzakkende mondhoeken, vervaging van de gelaatscontouren, een doorhangende kin, verslapping van de armen en de buikwand en meer van dat onfraais. Christine Dierickx : “Om beginnend verlies van spankracht tegen te gaan kunnen technieken als radiofrequentie en infrarood licht ingezet worden. Terwijl laserstralen aan de oppervlakte van de huid werken, hebben radiofrequente en infrarode golven een dieper bereik. Hun energie wordt in de onderliggende huidlagen omgezet in warmte zodat de temperatuur stijgt zonder echter een onaangenaam gevoel te bezorgen. De diepere structuren trekken samen, met een natuurlijk liftend en strak makend effect als gevolg. Van een echte lifting is evenwel geen sprake. Daarvoor is deze techniek niet ingrijpend genoeg. Wie radicaal komaf wil maken met overtollig huidweefsel, zal heil moeten zoeken langs de chirurgische weg.”

Permanente laserontharing

Bij medische laserontharing wordt de energie van de straal door het pigment in het haar opgenomen en langs de schacht tot de wortel geleid. Het haarzakje wordt vernietigd en het haar valt ogenblikkelijk uit. De techniek wordt vaak toegepast ter hoogte van de bovenlip, de oksels, de benen en de bikinilijn. Bij mannen gaat het vaak om de rug of de borst. Na vier tot zeven behandelingen is een glad velletje een feit. Haartjes op het onderbeen zijn het makkelijkst te verwijderen. Dat komt omdat de huid daar vrij dun is en de haarzakjes dus dicht bij het huidoppervlak gelegen zijn. Op de bovenlip is de huid een flink stuk dikker, zodat de haartjes op die plaats hardnekkiger blijven zitten. De behandeling zelf voelt aan alsof er kleine prikjes gegeven worden. Nu de techniek goed op punt staat, mag men zonder schroom spreken van definitieve ontharing. Er is slechts één beperking : bij grijs en wit haar is de behandeling niet mogelijk. Vermits laserontharing het pigment in het haar als doelwit heeft, blijven de pigmentloze witte en grijze haartjes er immuun voor. Ze kleuren heeft geen zin want in dat geval dringen de pigmenten niet door tot in de haarwortel. Bij postmenopauzale vrouwen staan er soms een beperkt aantal witte, stekelige haartjes op de kin. Die kunnen verwijderd worden dankzij elektrische epilatie. Er wordt dan een stroomstootje gegeven dat de haarwortel vernietigt.

Christine Dierickx : “Een toekomstige trend worden ongetwijfeld de laser razors, scheerapparaten die een beperkte hoeveelheid laserlicht uitzenden. Als je ermee over de huid gaat, verdwijnen de haartjes gedurende zes weken. Bovendien is de techniek pijnloos. Laser razors zullen hoogstwaarschijnlijk over een tweetal jaar in de handel verkrijgbaar zijn voor het grote publiek. De toepassingsmogelijkheden ervan nemen trouwens voortdurend toe. Momenteel doet men bijvoorbeeld volop onderzoek naar het gebruik van lasertechnieken om komaf te maken met cellulitis en striemen.”

Door Anne Roggen – Foto Annick Geenen – Illustraties Sarah Van Belle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content