Ligging : in een park buiten de stad I Sfeer : Victor Horta met oude meubels I Reistijd : 40 minuten rijden van Brussel I Prijzen : niet goedkoop.

Daniël Deprez is dol op planten en kruiden, pionierde als leraar bloemenschikken, en had een eigen bloemenzaak in Gent. Ook zijn andere grote liefde, die voor de art nouveau, zit een beetje in dezelfde richting. Toch werd zijn leven pas in een definitieve plooi gelegd toen hij drie jaar geleden ter gelegenheid van Monumentendag Victor Hor- ta’s Villa Carpentier in Ronse ontdekte. “Als woning was de villa uitgesloten, wegens te onderhoudsintensief en te kostelijk, maar als B&B zag ik meteen de mogelijkheden”, herinnert de jonge man zich.

We zitten met een koffie in de veranda aan de zuidkant, waar een vroege lentezon enthou- siast binnenpiept. Er is een aanvang gemaakt met het wegnemen van de verflagen die de onderliggende sgraffito bedekken, en enkele van de taferelen zijn reeds vrijgekomen. De villa, die tussen 1899 en 1904 voor de textielbaron Valère Carpentier werd gebouwd, staat er schitterend bij, al heeft de tand des tijds her en der toegeslagen. Wie de tijd neemt om het gebouw te bezoeken, ontdekt overal prachtige, zwierige ornamenten, zoals de schoorsteentjes op het dak. De volledige restauratie is een werk van lange adem, maar Daniël en zijn moeder schrikken daar niet voor terug. De enthousiaste vrouw heeft zich inmiddels al energiek op het herstel van de tuin geworpen.

Binnenin blijkt dat een groot deel van het meubilair door vorige eigenaars verkocht werd, maar toch treffen we er een authentieke zitbank aan, en de gezelligheid van de salonne-tjes van toen, aangevuld met veel planten. Ook het drie hectare grote park met de twee beukendreven die naar de ingang leiden, is meer dan de moeite. Zeldzame bomen als de honderdjarige Ginkgo biloba en de Virginische tulpenboom, wisselen af met magnolia’s.

In de villa zijn drie kamers beschikbaar : op de tweede verdieping een kleine kamer en een suite met drie plaatsen, en op de eerste etage de hoekkamer waar we ons meteen thuis voelen. Ook al kloppen de oude meubels niet helemaal met de periode. Het ontbijt wordt in een alleraardigst salonnetje opgediend, waar boeken over art nouveau en over Victor Horta de toon zetten. Er komt een genereus glas vers geperst sinaasappelsap op tafel, naast brood en croissants, kaas en charcuterie. En er is de glimlach van de gastvrouw, die enthousiast over de renaissance van Horta’s meesterwerk vertelt.

TIP

De art-decoroute in het stadscentrum van Ronse.

Info

Villa Carpentier telt drie kamers in de woning zelf, die tegen 120, 150 en 180 euro worden verhuurd, en nog eens twee kamers in de conciërgewoning voor 75 euro.

Villa Carpentier, Doorniksesteenweg 11, 9600 Ronse, 055 456 256, www.villacarpentier.com

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content