De wijnbouw warmt op Opnieuw verscheen een wetenschappelijke studie die waarschuwt voor de dramatische gevolgen van de opwarming van de aarde voor de wijnbouw. Tijdens de 3ème Conférence Internationale sur le Commerce et le Marketing du Vin in Montpellier formuleerde de auteur van de studie, Gregory Jones, het zo : “Het is niet zozeer de gemiddelde stijging van de temperatuur die kopzorgen baart, maar wel de frequentie waarmee extreme temperaturen (zullen) optreden. Het zijn deze extremen die immers de kwaliteit van de trossen – en dus de uiteindelijke wijn – negatief beïnvloeden.” Gregory ziet bewijzen genoeg dat deze overgang al bezig is. In Napa Valley bijvoorbeeld worden steeds meer wijnen gedeeltelijk gedesalcoholiseerd omdat ze echte alcoholbommen blijken, terwijl chaptaliseren (toevoegen van suiker aan de wijn-in-wording om hem extra alcoholbody te geven) in veel regio’s nauwelijks nog nodig is. Ook de almaar uniformere rijping van de trossen is volgens hem een parameter van deze gevaarlijke opwarming. Een opwarming die mondiaal voor de volgende vijftig jaar op zeker 2°C wordt berekend, met de minste effecten in Zuid-Afrika, maar de meeste impact in een land als Portugal. Vanzelfsprekend zal de lokale wijnbouw daar fel onder lijden, zo concludeerde Jones, en veel appellaties zullen zich structureel moeten aanpassen, door onder meer een efficiënter water/irrigatiebeheer of zelfs een drastisch andere keuze van de druivenvariëteiten. Wanneer we gewoon de kat uit de boom kijken, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Zo voorspellen de onderzoekers dat tegen het einde van de eeuw de zones waar nu in Californië kwaliteitswijn wordt geproduceerd met 81 procent zullen verminderen. Game, set & wine Op het voorbije tennistoernooi van Wimbledon was er ditmaal niet alleen actie op de velden, maar vooral in de wijnkelder. Een groep sluwe, als leveranciers verklede dieven ging er immers aan de haal met zo’n driehonderd kartons Lansonchampagne, het officiële merk voor Wimbledon 2006. Een sprankelende buit in meerdere opzichten, want de waarde wordt geschat op zo’n 90.000 Britse pond (ca. 132.000 euro). Champagneprotectionisme Als er één appellation is die, althans in de westerse wereld, 200 procent waterdicht beschermd wordt, is het wel die van champagne. Wie zondigt tegen dit principe of zelfs maar de termen méthode champenoise wil gebruiken, heeft gegarandeerd een rechtszaak aan zijn broek. De laatste tijd focust het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) echter meer en meer op Azië, waar natuurlijk een potentieel enorme afzetmarkt schuilt, die momenteel al aan een hoog tempo groeit. Het CIVC boekte onlangs zijn eerste succesje : Thailand heeft nu ook officieel de appellation d’origine contrôlée Champagne geregistreerd. Deze registratie met certificaat wil men nu ook gaan toepassen in andere derdewereldlanden die het concept ‘champagne’ nog naar hartenlust kleven op elk product dat mousseert, ongeacht de kwaliteit of herkomst. Het symbolische belang van deze eerste erkenning bleek ook uit de tralala bij de officiële ceremonie in Bangkok. Het certificaat werd er plechtig overhandigd aan de directeur van het CIVC in aanwezigheid van de Thaise autoriteiten, de ambassadeur van Frankrijk en zelfs een vertegenwoordiger van de Europese Unie.

Door Frank Van der Auwera /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content