Categorie modern eethuisje

Keuken 6,5 Decor 7

Comfort 7 Service 7

Prijs/kwaliteit 6,5

Kok Christof Van den Bossche verbouwde eigenhandig frituur Dikke Willy tot het modern ogend eethuisje R1979.

De naam van het restaurant verwijst naar het geboortejaar van Christof. De exploitatie gebeurt samen met maître d’hôtel en sommelier Dirk Goossens en met vriendin Ilse Verbruggen, die overdag operator is in een petrochemisch bedrijf en ’s avonds de boekhouding verzorgt. R1979 is ondertussen ruim een jaar open en wordt voornamelijk bezocht door dertigers en veertigers.

Wij kwamen op een rustige avond, parkeerden de auto voor de deur van het bescheiden rijtjeshuis en werden binnen verwelkomd door een onaangename afvoergeur (de loodgieter zou dit euvel inmiddels verholpen hebben). R1979 heeft een hedendaagse inrichting met bruin en oranje als terugkomende tinten. Oranje licht-armaturen en flakkerende kaarsen zorgen voor wat sfeer. De zaalmeester gaat gemaniëreerd te werk en neemt zijn tijd om de gerechten uit te leggen. Als je niet goed luistert, krijg je straf ! Vanuit de eetzaal ziet men de chef-kok in zijn keukenlab bezig met spuitflessen, mixers en slangetjes. De wijnkaart verzamelt trouvailles onder de 45 euro. Wij nipten van een Les Jamelles Sauvignon Blanc uit de Pays d’Oc als hongerscherpend aperitief (3,60 euro het glas, 17,50 euro de fles) en lieten de kurk ploppen van een Spaanse La Planta, een aangename rode wijn gemaakt van de tempranillodruif met veel rijp rood fruit en eik (30 euro).

Op de spijskaart staan een vijftiental bereidingen, naast het Tastemenu (38 euro, met wijn 50 euro), het Delightmenu (54 euro, met wijn 70 euro) en het Classicmenu (38 euro, met wijn 50 euro). Op weekdagen is er een lunchmenu voor 25 euro.

Wij aten à la carte en bestelden twee verschillende voorgerechten. Plakjes gerookte paardenfilet waren gewikkeld rond een blaadje sla en kwamen als sushi op het bord met zalf van gekonfijte tomaat en sojatextuur (14,50 euro). Zacht gebakken scampi’s werden geserveerd met schuim van parmezaan, een sausje van kokosmelk en fijngesneden groenten (15 euro). Wij vonden dit gerecht niet echt smakelijk. Er kwamen ook twee verschillende hoofdgerechten. Paling in ’t groen, die kracht en zuurheid miste, verscheen in weckpot en kreeg fijne frieten als gezelschap. Nootjes van zeewolf werden opgediend in wittewijnsaus met room en boter en het parfum van citroengras. Als garnituur kreeg de vis te ver doorgekookte asperges, aardappel en shiitakes.

Wij hadden de indruk dat de chef een beetje boven zijn kunnen kookt. Zin in een nagerecht ( crème brûlée of dame blanche) was er niet meer en wij vroegen de rekening, die aan tafel kwam met een moleculair bereid belletje van Pasoa met knettersuiker.

RESTAURANT 1979

Hingenesteenweg 48

2880 Bornem, 03 889 19 79.

Woensdag en donderdag gesloten.

info@R1979.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content