Hoe beïnvloedt moeders garderobe de kledingkeuze van haar kinderen ? Vier stijlvolle mama’s doken in de kleerkast van hun kroost en vertellen over prinsesjes, principes en – wat had u verwacht – schoenen.

TIANY KIRILOFF (34), PRESENTATRICE EN MEDEOPRICHTSTER VAN BELMODO.TV, EN HAAR DOCHTERS YÉLÉNA (5) EN ELOISE (BIJNA 4)

?Girly met een hoek af, zo zou ik de stijl van mijn meisjes omschrijven. Ze mogen van mij een roos tutuutje aantrekken, maar dan het liefst gecombineerd met een leuke sweater of stoere bottines. Anne Kurris is een van mijn favoriete designers, je kunt haar kleren zowel meisjesachtig als stoer dragen. Meestal ga ik alleen winkelen, want shoppen met mijn dochters gaat er chaotisch aan toe. Met Eloise aan mijn arm achter Yéléna aanlopen die alles vastpakt wat roze is, ik probeer het te vermijden. Ik heb mijn vaste adresjes en probeer ook zo veel mogelijk stockverkopen bij te wonen.”

?Zolang het lukt, wil ik hun outfits op elkaar afstemmen. Voorlopig vinden ze dat zelf ook fijn, maar dat zal wel snel veranderen. Eloise heeft het vaakst de neiging om een beetje tegendraads te doen. Er is zelfs een periode geweest dat ze midden in de nacht haar tenue voor de volgende dag klaarlegde : een zomerrokje in het midden van de winter.”

?Ik heb mijn kledingstijl niet aangepast sinds ik kinderen heb. Ik ben de mama op hakken en in zijden jurkjes. Kleren zijn er om gewassen te worden, hé. Tijdens de modeweken laat ik mijn meisjes thuis. Het zou te vermoeiend zijn. Je ziet ze wel steeds meer : mama’s met een job in de mode die hun kinderen meenemen naar een show. Natuurlijk lijken die recht uit een modemagazine te komen. Als ik de modeshows zou kunnen volgen zonder het dringen en haasten, zou ik Yéléna en Eloise weleens meenemen !”

ANNEKE PAUWELS (42), FOTOPRODUCER EN AGENT VOOR INITIALS L.A., EN HAAR DOCHTERS MIRA (13) EN NONA (8).

?Mijn dochters zijn geen prinsesjes. Af en toe kan ik hun een rokje of een jurk met een leuke print aansmeren, maar dan moeten daar wel stoere all stars of een hip T-shirt bij. Ze hebben nu al hun eigen willetje. De oudste iets meer dan de jongste. Nona draagt nog wat ik voor haar uitkies. Mira’s stijl is stoerder dan de mijne. Ze houdt van hiphop en draagt graag skinny jeans met toffe airmaxen of sneakers. Gaan winkelen doet ze vooral met haar vriendinnen, maar nu en dan mag de mama ook mee op stap. Binnenkort gaan we naar Parijs en ze is al leuke boetieks aan het opzoeken. Mira is daar net als ik echt mee bezig.”

?Dankzij mijn huidige job, en ook toen ik nog als model en sales-manager voor AF Vandevorst werkte, is mode een belangrijk deel van mijn leven geworden. Niet dat wij fashion victims zijn, hoor. Mira bewaart mijn oude modeboekjes en knipt daar mooie dingen uit voor collages. Nu en dan maken we er ook een spelletje van. Dan kies ik op een pagina uit een magazine de look uit die ik het mooist vind en moeten mijn dochters raden welke dat is. Meestal hebben ze het juist. Truitjes die mij niet meer passen, geef ik door aan Mira en daar is ze altijd blij mee. Wie weet hebben we ooit alle drie dezelfde schoenmaat en kunnen we ook schoenen uitwisselen. Mijn dochters verschillen vijf jaar, best veel. Maar het is mooi om te zien hoe Mira Nona soms helpt met kleren uitkiezen.”

ANOEK LUYTEN (43), MEDE-EIGENAAR EN FOTOGRAFE VAN HET LABEL ATELIER ASSEMBLÉ, EN HAAR DOCHTER SIEN (11) EN ZOON MAURICE (4)

?We zijn er ons vandaag niet meer van bewust hoeveel tijd en moeite het kost voor een kledingstuk in de winkel hangt. Waarom zou je honderd euro aan een jeans geven als je – schijnbaar – hetzelfde stuk bij een keten voor minder dan de helft kunt krijgen ? Uit principe probeer ik toch zulke winkels te mijden. Sinds ik in de textielsector ben gerold, besef ik hoe belangrijk het is dat kleding geproduceerd wordt met respect voor mens en milieu. Onze kinderen inspireren onze collecties. We gaan daar niet volledig in mee, maar het geeft wel een idee van wat kinderen van die leeftijden willen dragen. Zelf probeer ik mijn kinderen zo veel mogelijk in Assemblé te kleden. Maar hoe ouder ze worden, hoe meer ze hun eigen stijl willen ontwikkelen. Maurice kan ik vaak nog een schattig hemdje aantrekken, al is wat ik ’s ochtends voor hem klaarleg ook niet altijd goed ! Sien kleedt zich veeleer sober en combineert vaak stukken van Assemblé die ze mooi vindt met jeans. Onder invloed van haar klasgenootjes zal ze mij weleens meesleuren naar de Meir. Meisjes van die leeftijd willen gewoon niet altijd uit de band springen. Ik probeer haar een beetje te sturen, maar veel minder dan pakweg vijf jaar geleden. Ze is nu oud genoeg om zelf te beslissen hoe ze eruit wil zien. Voor basisstukken gaan we ook kijken bij de kinderboetieks waar ook ons label wordt verkocht. Sien en Maurice dragen dagdagelijks Assemblé, maar om echt te ravotten op bosklas kopen we ook weleens een sportieve anorak.”

NATHALIE VANDENAMEELE (46), DIRECTIELID VAN VTI KORTRIJK, EN HAAR DOCHTERS LAURA (22), HÉLÈNE (18) EN RACHEL (10) EN ZONEN LOUIS (20) EN RÉMY (11)

?Een groot deel van ons gezinsbudget gaat naar kleren, dat geef ik zonder blozen toe. Mijn eigen moeder heeft altijd het belang van een verzorgd voorkomen onderstreept. Ik kan mij ’s morgens wel tien keer omkleden tot ik de juiste outfit van de dag vind. Kleding is immers de spiegel van je gemoed. Precies om die reden liet ik mijn kinderen vrij in het zoeken van hun eigen stijl. Bij mijn twee oudste dochters leverde dat verrassende verschillen op. Laura bijt zich elk seizoen vast in nieuwe trends, terwijl Hélène liever in tweedehandswinkeltjes neust. Ook de stijl van Rachel verandert : het moeten niet alleen meer paarse jurkjes en paardjes zijn. Ik betrapte haar zelfs op het passen van een hoodie van haar broer !”

?Rémy houdt van breakdance en probeert zich als zijn idolen te kleden. Thuis laat ik hem begaan, maar als hij naar school moet, grijp ik nu en dan in. Louis heeft een klassiekere stijl. Als student industrieel ontwerp wilde hij er onlangs meer als een designer uitzien, dus stuurde hij ons naar de winkel voor nieuwe kleren. Shoppen is mijn ontspanning. Ik heb de buitenschoolse activiteiten van mijn kinderen zo gepland dat ik tussendoor de winkelstraten kan afschuimen. Mijn oudste dochters en ik hebben dezelfde schoenmaat en zo durft er al eens een paar schoenen uit mijn kast verdwijnen. Ik zocht onlangs een paar dat mijn oudste blijkbaar naar Leuven had meegesmokkeld. Uitkijken naar nieuwe modemagazines of op zaterdagmorgen de etalages bewonderen, dat hebben mijn meisjes met de papfles meegekregen. Onze liefde voor mooie kleren bindt ons.”

DOOR LAURA MUYLLE EN ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content