Moeder natuur

Monki, het jonge zusje van H&M, lanceert een circulaire collectie, gemaakt met de nieuwe Green Machine. Opnieuw een stapje dichter bij het doel om tegen 2030 alleen nog te werken met gerecycleerde of andere duurzame materialen, vertelt Jenny Fagerlyn, Monki’s globale duurzaamheidsmanager.

Wat mogen we verstaan onder de Green Machine?

“Deze machine biedt een nieuwe methode om te recycleren. In 2016 sloegen de H&M Foundation en het onderzoeksinstituut HKRITA de handen in elkaar om het onderzoek naar textielrecyclage te versnellen. We zijn supertrots om als eerste aan de slag te kunnen met deze innovatie. We doopten de minicollectie Respect your mother (nature).”

Wat maakt deze machine zo vernieuwend?

“Het is een hydrothermische machine die een vezelmix van katoen en polyester kan scheiden tot nieuwe polyestervezels en katoenpoeder. Het scheiden van vezelmixen werd tot nu toe nog niet op grote schaal gedaan. Daarnaast is het ook een erg zacht proces, waarvoor enkel water, warmte en groene chemicaliën nodig zijn. Er gaat bovendien niks verloren, want het is een closed loop-proces. Dankzij deze techniek behouden de vezels hun kwaliteit en hoeven we dus geen nieuw textiel toe te voegen om een hoogwaardig product te bekomen. Het komende jaar gaan we volop experimenteren met onze nieuwe machine.”

Recycleren is natuurlijk goed, maar circulaire mode zou verder moeten gaan dan dat.

“Hoe fantastisch het ook is dat we oude kleding kunnen omtoveren tot nieuwe, we moeten ook beter zorg leren dragen voor de kleding die we al hebben. Als bedrijf is het noodzakelijk om naar de toekomst te kijken, te luisteren naar experts en ons aan te passen. Ik besef dat het ook onze taak is om overconsumptie tegen te gaan. Dat jonge vrouwen die bij ons shoppen graag een nieuwe jurk dragen tijdens een feestje snap ik. Dat wil ik hun ook niet ontnemen. Maar nieuw kan ook tweedehands betekenen, of ruilen met vriendinnen. Ik hoop hier in de toekomst meer rond te kunnen werken.”

De grijze tracksuit zal in beperkte oplage online te koop zijn, monki.com

Moeder natuur
© GF/ monki

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content