Dit oude landhuis werd met zachte hand opgeknapt en rijkelijk gestoffeerd met oudheden, hier en daar verrijkt met een moderne toets, wat resulteert in een hoogst persoonlijk en ongewoon decor.

Dit prachtige pand staat achter een achttiende-eeuws landhuis aan de rand van Brugge. Dat goed staat bekend als het kasteel Rooigem en was vóór de Franse Revolutie een bisschoppelijke residentie. Maar dit gebouw, op de rand van het domein, is ouder. “Misschien is dit wel het oudste gedeelte”, legt antiquair Jean-Philippe Demeyer uit, die het pand samen met zijn vennoten Frank Ver Elst en Jean-Paul De Wever heeft opgeknapt.

“Het is ook meer dan een poortgebouw, maar deed vanaf de achttiende eeuw dienst als boerderij. Misschien was dit wel het eerste landgoed van Rooigem. Feit is dat het gebouw minstens zestiende-eeuws is en opgetrokken werd in de typisch Brugse baksteenarchitectuur”, aldus Jean-Philippe. Het gebouw ligt op een pittoreske plek, langs een oude weg die naar Damme en Moerkerke leidt, een hoekje dat ontelbare malen door landschapsschilders op doek werd vereeuwigd.

Het is zelfs niet onmogelijk dat deze site nog ouder is, want hier vertoef je op de natuurlijke grens tussen de laag gelegen polders en iets hogere zandgronden. In de dertiende eeuw, toen er hier vermoedelijk al iets stond, was dit een schorre op een steenworp van het Zwin. De restaurateurs van het gebouw hebben daarom ook het gevoel van die eeuwenoude geschiedenis willen bewaren. Het pand werd zorgvuldig en zacht hersteld, dus zonder architect. Aan de structuur werd er niets veranderd en veel bouwmaterialen werden hergebruikt.

Trompe-l’oeil

De vloer van het inkomvertrek is een allegaartje van ter plaatse gevonden plavuizen. Het pand heeft trouwens een eenvoudige opbouw met een paar grote vertrekken, voorzien van open haarden en een opkamer. Jean-Philippe, Frank en Jean-Paul zijn actief als antiquair, maar decoreren ook interieurs. Voor de beschildering van de grote kamer, met geometrische motieven, inspireerden ze zich op een oude keuken in een Dams herenhuis. In het Brugse Sint-Janshospitaal is er trouwens ook zo’n kamer met een trompe-l’oeildecor. Niet alles werd even grondig opgeknapt, precies om het patina te respecteren. Zo werd de oude oranjerie een zomerkamer, zonder dat de vensters werden vervangen of de muren bepleisterd. Deze antiquairs hebben een eclectische, Angelsaksische smaak en combineren eeuwenoude objecten met vondsten van recente makelij. In de keuken staan zelfs een paar vintage meubelen uit de jaren zeventig. Dit maakt het interieur extra aantrekkelijk, levendig en op een hedendaagse wijze ‘antiek’.

Vanaf 15 mei kun je iedere donderdag, vrijdag en zaterdag het koetshuis van Rooigem bezoeken. Info : www.rooigem.com

Winkel: Sparrendreef 98, Knokke. Elk weekend open.

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content