Ligging IN HET HARTJE VAN BRUSSEL

Sfeer MODERN IN EEN HONDERDJARIG PAND

Reistijd ENKELE MINUTEN VAN DE BRUSSELSE GROTE MARKT

Prijzen ONGEVEER CORRECT

Susan Clercq mag vele kwaliteiten bezitten, maar Nederlands spreekt ze niet. De wakkere gastvrouw van Emi Rooms runde ooit een antiekzaak, schuimde de hoofdstad af op zoek naar wat mooi en oud was en kocht tussendoor huizen die ze oplapte. En weer verder verkocht. Tot ze een smal huisje ontdekte in de hellende Paul Spaakstraat, op wandelafstand van de Louizalaan en het Kasteleinsplein, waar ze niet meteen raad mee wist. “Het idee kwam als vanzelf om er gastenverblijven in onder te brengen, en omdat ik het gewoon was om huizen in te richten, besloot ik dan maar om alles zelf te doen.”

Het werk nam zes maanden in beslag en het huis uit het begin van de vorige eeuw ligt er na haar aanpak patent bij. Een donkerbruine kleur overheerst in de trappenhal en op de benedenverdieping, maar hogerop heeft elk van de kamers dan weer een eigen kleur gekregen. Op de eerste etage vindt men de bruine kamer, één hoger slapen we zelf in het grijs, terwijl zich helemaal bovenaan nog een rode stek bevindt, met een piepklein terrasje en een douche.

De bruine en grijze kamers zijn erg klein, maar voorzien van een grote badkamer met ligbad. Alles nieuw, modern en kraaknet. Maar niet slijtvast : de steunplaat waarop de twee lavabo’s in onze badkamer zijn gemonteerd, hangt enkele maanden na de opening al een beetje uit de muur.

Beneden bevindt zich een salonnetje met enkele fauteuils. Aanpalend is er ook nog een soort moderne werkruimte met een boekenkast met veertien boeken en een klein keukentje met een espressomachine. Op de kamer is er een televisietoestel aanwezig en hebben we wifi-ontvangst. Kortom, een modern geheel zonder franje, toegesneden op maat van de moderne, trendy toerist of haastige zakenman. Die vindt er rust en zit toch centraal in de hoofdstad.

Van klassieke gastvrijheid is er echter weinig sprake. Susan Clercq is op de afspraak bij het inchecken, maar verdwijnt na een korte introductie voorgoed. Voor het ontbijt is er tijd noch ruimte : de gasten krijgen een naamkaartje in de hand gestopt dat tegelijkertijd een bon is voor een ontbijt in het Natural Café, op de hoek van de Lesbroussartstraat en de Louizalaan. Het is daar in de vroege ochtend wel aardig zitten bij een versgeperst fruitsap, een croissant en een stevige koffie, maar het beeld beantwoordt niet aan wat men van gastvrijheid verwacht. Zou een concept als Emi Rooms de modernste maar tegelijkertijd koudste vorm van gastvrijheid zijn ?

TIP

Het museum

voor moderne kunst in dezelfde straat.

Emi Rooms telt drie kamers die voor 100 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten, die elders worden geserveerd.

Emi Rooms,

Paul Spaakstraat 30, 1050 Brussel, 0475 30 30 36, www.emi-rooms.com.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content