Keuken : 7 – Decor : 7 – Comfort : 7 – Service : 7 – Prijs/kwaliteit geproefde menu : 7

Je moet meegaan met de tijd”, zegt Dino Calianno en dat is bewonderenswaardig voor iemand van zijn leeftijd, die al heel wat jaartjes meegaat en niets meer te bewijzen heeft. Dino Calianno werd geboren in Houthalen. Grootvader en vader verbouwden wijn in Puglia. Om geld te verdienen kwam vader naar hier om in de mijn te werken. Hij overleed op 47-jarige leeftijd, een jaar voor zijn pensioen en zijn geplande terugkeer naar zijn wijngaard. Dino Calianno voelde zich als jongetje aangetrokken tot de horeca en leerde door zijn ogen de kost te geven. Hij was amper 25 toen hij, als pionier in de buurt, met Al Piccolo Mondo uitpakte. Om met de tijd mee te gaan, werd Al Piccolo Mondo vorig jaar omgedoopt tot BAR tre. Het nieuwe, grootstedelijke concept werd ontworpen samen met architect Vittorio Simoni, die ook Al Piccolo Mondo uittekende.

BAR tre straalt een trendy loungeambiance uit, met geprojecteerde taferelen uit de natuur op de muur en een tv-scherm boven de bar. De jongeman die ons secuur bediende had een lange schort voorgebonden uit dezelfde muisgrijze stof als onze tafelloper. Zijn haar was met wat vet in vorm geduwd.

Met de spijskaart kan je alle kanten op. Heel wat pasta wordt in huis gemaakt : ravioli, orecchiette, cannelloni, lasagne, tagliatelle enz. Wij kwamen op uitnodiging en hadden niets te vertellen : Dino ging zijn gang en er kwam bruschetta met tomaat en bottarga. Zoals bij elke Italiaanse maaltijd begonnen we met antipasti : vleeswaren, olijven, twee soorten Italiaanse tomaten, artisjok en goede olijfolie. Het glas werd gevuld met een Vendemmia 2004, Salgalaluna Grillo, als Siciliaanse karakterwijn, die zich slokje per slokje vrijgaf (25 euro). Dan volgden al dente bereide orecchiette met gestoofde Siciliaanse Pachinokerstomaatjes en ricotta : het was verwonderlijk hoe smakelijk dit eenvoudige gerecht was (15 euro).

Als hoofdgerecht verscheen costolette d’agnello of mals lamsvlees, opgediend met bitterraap, aardappelmousse en tomaat uit de oven (20 euro), in het glas begeleid door een Terre di Sandro 2002, als temperamentvolle Rosso Toscano met geconcentreerde smaken, gemaakt door de broer van de blinde zanger Andrea Bocelli (30 euro).

Een bord met nagerechten (8 euro) met tiramisu, mousse van witte en bruine chocolade en vanille-ijs met chocoladesaus sloot deze smakelijke en verzorgde Italiaans-Belgische maaltijd af.

FRIETEN UIT OLIJFOLIE

Dino Calianno is simpel begonnen met pasta als voorgerecht en een stukje vlees als hoofdgerecht. Maar de Belgen vroegen om entrecote met spaghetti of met frieten en mayonaise. Dus vroeg Dino Calianno de kok om frietjes te bakken, maar dan wel, om het toch wat Italiaans te houden, in olijfolie. Dino Calianno heeft ook een delicatessenwinkeltje gehad. De Belgen vonden de fijnkost duur of waagden zich niet aan onbekende producten. De mentaliteit is intussen verruimd en Dino Calianno kreeg, culinair gezien, meer bewegingsruimte. Dat is ook prettig voor chef-kok Walter Niceli, die al vijftien jaar in huis is en graag wat extra moeite doet om het goede uit Italië te tonen.

Info

BAR tre

Botermarkt 19

3500 Hasselt.

011 22 88 13.

www.bartre.com

Dinsdag en zondagmiddag gesloten.

Zaterdag van 14 tot 18 u. wijn proeven.

Pieter Van Doveren – foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content