TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Ik had er vroeger nooit aan gedacht om een b&b te runnen, maar ik heb altijd wel graag voor mensen gezorgd”, zegt gastvrouw Lut, die de medemens vijftien jaar lang in bejaardentehuizen heeft bijgestaan. Toen de twee kinderen het huis uit waren, besefte ze wel dat je zo’n job niet tot op je zestigste kunt blijven doen. “Maar het was uiteindelijk het enthousiasme van een buurvrouw dat me aan het denken zette, en aan gasten waren we sowieso gewoon. Tenslotte hebben we hier met de kinderen altijd al veel jong volk over de vloer gehad en was het niet uitzonderlijk dat je ’s nachts een onbekende op je toilet aantrof.”

Twee jaar geleden besloten de Setola’s, die achter een magnifieke, bijna monumentale achttiende-eeuwse voordeur in een eigenzinnige mengeling van grijs wonen, om de sprong naar de b&b te wagen. De tweede verdieping van hun herenhuis in hartje Brugge werd volledig ingericht voor het bezoek en daarbij werd niet over één nacht ijs gegaan. De hele zolder, waar generaties creatievelingen hadden geschilderd, gebeeldhouwd of in de donkere kamer gewerkt, werd eerst opengebroken (“een heel mooi moment”, herinnert Lut zich) en vervolgens heringedeeld in drie moderne kamers (“brocante is onze stijl niet”) en een ontbijtruimte met een kleine keuken waar ook een koelkast voorhanden is, zodat de gasten er hun eigen drank in kunnen onderbrengen. De drie ontbijttafeltjes met houten blad en stalen onderstel werden door de gastheer zelf ontworpen, terwijl Lut her en der op zoek ging naar originele lichtstukken en accenten. Zoals de fraaie aluminium lampjes met geel licht op de ontbijttafeltjes, een creatie van het Brugse bureau au zen!th.

De vloer van de hele verdieping die onder dakhelling zit, werd in eikfineer uitgewerkt, met witte muren die doorlopen in de drie slaapkamers. Die werden eenvoudig en smaakvol ingericht met houten beddenbakken met donsdekens. De achterkamer en een raam in de ontbijtruimte kijken uit over de Brugse daken, de kamers vooraan, waaronder één met een indrukwekkend schilderij van Leo Crul, die ook het brandglas in de ontbijtruimte ontwierp, over de Sint-Walburgastraat. De badkamers met douche en toilet zijn een voorbeeld: kraaknet, degelijk, verzorgd.

Het ontbijt weerspiegelt het enthousiasme en de zorgzaamheid van de gastvrouw, die voor verschillende broodsoorten zorgt, elke dag andere koeken, vers geperst vruchtensap, muesli, ham, kaas en een eitje. Te veel om op te eten. Maar ze helpt de zoekende gast ook wegwijs door het uitgebreide culturele en gastronomische leven van de Cultuurhoofdstad.

B&b Setola telt drie gastenkamers waarvoor 45 euro (één persoon), 50 euro (twee personen), 70 (drie personen) of 90 euro (vier personen) wordt gevraagd, altijd inclusief ontbijt. Wie slechts één nacht blijft, betaalt 5 euro extra per kamer. In het weekend worden enkel twee overnachtingen geboekt.

Huize Setola, Sint-Walburgastraat 12, 8000 Brugge, 050 33 49 77, fax 050 33 25 51, www.bedandbreakfast-bruges.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content