Keuken : 7,5 i Decor : 7,5 i Comfort : 7 i service : 7 i Prijs/kwaliteit geproefde menu : 8,5Restaurant La Plage d’Amée is te vinden aan het strandje waar de inwoners van Namen begin vorige eeuw kwamen zwemmen. Op deze riant gelegen plaats aan de Maas was lang een taverne gevestigd die drie jaar terug door de ondernemende kok Benoît Gersdorff werd overgenomen en werd verbouwd tot een modern restaurant. Benoît Gersdorff is niet de eerste de beste. Zijn restaurant L’Essentiel in Temploux geniet een uitstekende reputatie en wordt al decennia lang massaal bezocht. De kok, die zijn keukenplunje verruilde voor een maatpak, is nu vooral zakenman, die zijn schouders onder heel wat Waalse horecaprojecten heeft gezet (waaronder het Kasteel van Namen). Benoît Gersdorff herhaalt in La Plage d’Amée de succesformule van L’Essentiel : feestelijke gastronomie tegen bodemprijzen. Het nieuwe product sloeg aan : men komt niet alleen van Namen maar ook van elders over de brug naar Jambes.

Als ondernemer spoort Benoît Gersdorff getalenteerde jonge mensen op. Hij motiveert ze en deelt de verantwoordelijkheden uit. In La Plage d’Amée zijn de vlotte zaaldirecteur/sommelier Jacques Michael en chef-kok Pierre-Antoine Langendries de spilfiguren. De jonge kok kan bogen op drie jaar dienst in Comme chez Soi en twee jaar Sea Grill/Radisson SAS.

De eetzaal is opgebouwd uit hout, aluminium en glas. Van daar heb je een riant uitzicht over Namen en de citadel. ’s Zomers is het terras boven de Maas een uitverkoren plek om buiten te eten. La Plage d’Amée is nu ook per boot te bereiken, want naast het restaurant verrees een nieuwe jachthaven.

Wij kozen het menu Tour d’Horizon (32 euro, plus 18 euro voor het wijnarrangement). Het eerste gerecht was een sierlijk gepresenteerd en smakelijk vormtaartje van ontrafeld vlees van gekonfijte eend, met daarbij een witloofsalade en tekening van siroop van aceto balsamico.

Het tweede vlotte gerecht was een torentje van risotto met parmezaankaas, twee gegrilde Canadese coquilles (minder fijn dan Schotse of Bretoense), tempura van rammenas en schuim van rode biet. Ook aan deze bereiding schortte niets. Toch maakten we de bemerking dat de twee gerechten beter waren opgediend in omgekeerde volgorde. De chef koos echter voor een praktische oplossing en serveerde eerst het koude gerecht.

Op de tong smeltende plakjes kort gebakken reebokfilet volgden en kregen als gezelschap gebakken bospaddenstoelen, herfstchutney met knapperige veenbessen, pomme dauphine (aardappelpuree met soezenbeslag ge-mengd en gefrituurd) en een lekkere wildsaus met veenbessensap en het parfum van rozemarijn. De twee wijnen die bij het menu werden geschonken waren : La Milta uit Calatayud, een koppige karakterwijn gemaakt van macabeodruiven, als witte met rondeur en flinke afdronk, en een Papa Luna 2004 uit dezelfde streek als mondvullende, makkelijk wegdrinkende en aangename rode.

Peer gepocheerd in siroop met hibiscus, verloren brood en sorbet van cuberdons waren het slotstuk van deze lekkere en vriendelijk geprijsde, hedendaagse maaltijd.

BODEM- PRIJZEN

La Plage d’Amée heeft een spijskaart zonder prijzen. Wie à la carte wil eten, kiest zelf en betaalt 32 euro voor twee bereidingen of 42 euro voor drie bereidingen. Voor de gerechten met kreeft of zeetong worden supplementen aangerekend van 6 en 4 euro. De dagschotel komt op 22 euro.

De spijskaart krijgt ondersteuning van

een wijnkaart met een ruime keuze aan correct geprijsde hele en

halve flesjes.

Het visitekaartje van

La Plage d’Amée is

het menu Tour d’Horizon met vier delicate bereidingen voor de aantrekkelijke prijs van 32 euro. Neemt u daar, zoals wij, de geselecteerde wijnen bij, dan bent

u in totaal 50 euro per persoon kwijt.Info

La Plage d’Amée

a

rue des Peupliers 2

5100 Jambes

081 30 93 39.

Maandag en dinsdag gesloten.

Pieter Van Doveren / foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content