Terwijl topmodel An Oost de catwalks van de internationale modewereld afloopt, runt haar vriend Mathieu Van Damme in hun herenhuis aan de Gentse binnenwateren een originele bed & breakfast. Mode en design zijn er verweven tot in het kleinste detail.

Niet vaak kan je terecht in de woning van een topmodel om er een nachtje te verblijven. An Oost maakt er geen punt van. Terwijl zij een vliegtuig neemt zoals een ander in de wagen stapt, en zij Gucci, Prada, Boss, Versace, Van Noten en Branquinho tot haar vaste klanten mag rekenen of op de cover prijkt van Vogue, ID of het hippe Numéro, runt Mathieu het dagelijkse reilen en zeilen van het grote herenhuis. Hij schuimt de markten en het internet af op zoek naar origineel vintage design en Japanse toys. Al jaren is hij gepassioneerd door ontwerpen uit de jaren dertig tot tachtig. Al lang voor de ronde vormen en de Scandinavische eenvoud aan hun revival toe waren, verzamelde hij meubels, lampen en accessoires uit die periode. “Ik koop niet altijd grote namen, maar vaak gaat goed design gepaard met een gekend ontwerper.” Tot zijn grote favorieten behoren Joe Colombo, Charles Eames, Verner Panton, Bertoia en Castiglioni, om er maar enkele te noemen.

In het grote herenhuis dat An en Mathieu enkele jaren geleden kochten, kon hij eindelijk zijn gang gaan en vond een deel van zijn enorme verzameling een plek. Hier en daar moest wel wat gerestaureerd of verbouwd en geschilderd worden, maar verder had het huis alles : hoge plafonds, veel licht en ruime kamers. Het was geschikt om op de zolderverdieping gastenkamers onder te brengen en dat kwam van pas om de stroom aan internationale vrienden en kennissen op te vangen. Mathieu : “Ik ken ontzettend veel mensen uit de muziekwereld en ook via het werk van Anneke stond hier om de haverklap iemand aan de deur die in de buurt was en onderdak zocht. Leuk natuurlijk, maar soms werd het wat veel. Vooral als An tussen twee opdrachten even op adem wou komen en het ook hier bijna op een hotel leek. Uiteindelijk hebben we samen besloten om te beginnen met gastenkamers, die ik onder mijn hoede zou nemen.”

Seventies-sfeer

Meubels hadden ze in ieder geval al voor de inrichting. Elke kamer kreeg een kleur als leidraad. Hun namen, Space Age,Orange 70… verraden Mathieus passie en geven ook de speelse, ongedwongen, door de jaren zeventig geïnspireerde sfeer aan, die de inrichting van de rest van het huis kenmerkt. “Ik ben constant op zoek naar apart meubilair en weet daardoor heel veel bijzondere meubels staan”, vertelt Mathieu. “Soms moet ik wel jaren wachten tot ik eindelijk de kans krijg om het stuk te kopen. Dat was zo voor de Joe bijvoorbeeld, die enorme zwarte zetel in de vorm van een honkbalhandschoen. Het heeft me twee jaar gekost om de eigenaar ervan te overtuigen om hem van de hand te doen”, lacht hij zichtbaar tevreden.

Terwijl Mathieu een energiek druk-in-de-weer-type is, is An eerder zacht en rustig van aard. Ze is net terug van een fotoshoot voor Mario Testino en blijft nu even een poosje gezellig thuis.

Op de vraag wie de inrichting heeft bepaald, antwoordt ze beslist : “Wij beiden. Mathieu kiest vooral de meubels, ik meer de kleuren, maar uiteindelijk overleggen we altijd samen wat er in huis komt. Voor mij zijn ook mijn boeken heel belangrijk want als ik de gelegenheid heb, lees ik ontzettend veel, over van alles : kunst, geschiedenis, ontwerpers, design…”

Dat verklaart meteen de rijen boeken die zich tegen de wand van de woonkamer hebben opgestapeld. In andere delen van het huis vind je ongeveer hetzelfde volume aan schoenen ! “Dat brengt mijn job uiteraard met zich mee”, zegt An verontschuldigend voor de benijdenswaardige collectie waarin onder meer pumps, in pimpelpaars, met strass en bandjes en kniehoge laarzen gevoerd met zijdezachte lamspels. “… Maar thuis loop ik het liefst blootsvoets !”

Info : Design & Breakfast,

F. Lousbergskaai 121-123, 9000 Gent. 0473 990 509, www.designandbreakfast.be.

Prijs per nacht : 55 euro per persoon of

75 euro voor twee, inclusief ontbijt.

De kamers kunnen voor langere periodes worden gehuurd. De gasten beschikken over een

gemeenschappelijke keuken beneden,

met directe toegang tot de tuin.

++

Productie, styling en tekst : Kat de Baerdemaeker Foto’s Vercruysse & Dujardin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content