TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Wie ’s morgens op kamer 21 van het Hof van Aragon ontwaakt en uit het raam kijkt, zou zich in Brugge wanen. Een kanaal met eendjes, oude gebouwen, de forse toren van de Sint-Gummaruskerk. En toch zijn we in Lier, in een voormalig zestiende-eeuws weeshuis dat tien jaar geleden grondig werd aangepakt door Kurt Rastelli. Het gebouw, dat zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde beschermd is, onderging een grondige renovatie zodat het kon worden uitgebouwd tot een hotel met zestien kamers. Daarnaast worden een aantal ruimtes gebruikt voor feesten. Vijf van de hotelkamers werden op onberispelijke wijze aangekleed volgens instructies van architect Stijn Peeters. Die ontwierp bijvoorbeeld de erg elegante en toch sober gelijnde kasten, en het fraaie kubusvormige meubel waarin het televisietoestel een plaats vindt.

Onze kamer is behoorlijk ruim uitgevallen en wordt halverwege doorsneden door een deel van het gebinte, waardoor een smaakvolle mix van oud en nieuw is ontstaan. De twee eenpersoonsbedden met indirecte verlichting aan het hoofdeinde worden afgedekt met witte dekbedhoezen waarop in diepblauw de naam van het hotel is geborduurd. Aan de andere kant van de kamer werd een sober bureau uit notelaar neergezet met een mobiel tafelblad dat opengeklapt als een kleine toilettafel met ingebouwde spiegel gebruikt kan worden. De drie ramen kijken uit op de Mosdijk en op de kerktoren.

De kamer gaat via een deuropening zonder deur over in de grote badkamer met ligbad en douche, die geheel is bezet met rechthoekige, witte tegeltjes van het genre dat in de Parijse metro te zien is. In combinatie met het donkere arduin zorgt dat voor een luchtig en stijlvol geheel dat slechts door een muurtje van het toilet wordt gescheiden. Een etage lager werpen we even een blik in kamer nummer 11, die in eenzelfde, sobere sfeer baadt maar een andere badkamer meekreeg, met een fors arduinen blok. Ook prachtig.

Het ontbijt is gevarieerd, met kaas en charcuterie, knapperige broodjes, verse fruitsla en fruitsap. De koffie wacht in een thermoskan, het warme water voor de thee in een waterkan. We hebben niks tegen een ontbijtbuffet, maar vinden dat het inschenken van koffie of thee bij de elementaire service hoort, en die is hier niet voorhanden. De ontbijtzaal ziet eruit als een brede, doodlopende gang die het karakter mist van andere gedeeltes van het gebouw. Tegen de achterste muur hangen kleine, ingelijste portretten van dorpsfiguren, lithografieën van Felix Timmermans.

Het Hof van Aragon telt zestien kamers. De vier nieuwbouwkamers voor twee personen kosten 88 euro per kamer (76 euro voor single gebruik) voor overnachting met ontbijt. Voor de single nieuwbouwkamer wordt 72 euro gevraagd. De andere kamers kosten 54 euro (single), 66 of 74 euro per kamer.

Hof van Aragon, Aragonstraat 2-6, 2500 Lier, 03 491 08 00, fax 03 491 08 10, www.hofvanaragon.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content