Het zijn harde tijden voor Mieke Vogels. Haar oproep aan de media om babes te vervangen door ‘modale’ vrouwen (wie dat ook mogen zijn) valt duidelijk in dovemansoren. Want daar komt VT4 op de proppen met Mediamadammen. Een half uur hersenloze televisie, gebaseerd op een format die duidelijk werd bedacht na een avondje cinema. Charlie’s Angels op z’n Vlaams met in de hoofdrollen Phaedra Hoste, Deborah Ostrega en Tanja Dexters. Drie babes, of zoals van Dale het vertaalt: popjes en simpele duiven.

Het moet gezegd, de dames spelen hun rol met glans. In de pilootaflevering kwam Pheadra – immer zwierend met haar lange manen – er eerlijk voor uit dat kunst haar petje te boven gaat. Tijdens het museumbezoek in het bijzijn van de bijna-prinses Delphine Boël, deed la Hoste geen enkele poging om haar gebrek aan belangstelling te verhullen. Ze gaf eerlijk toe dat de stoel van de zaalwachter haar het meest interesseerde. Waarmee ze bekende dat een culturele uitstap op stiletto’s ook voor modellen geen sinecure is. Deborah had het beter bekeken, zij trok met Sergio naar de fitnesszaal, in een gedoemde poging dat vierkante Jerommeke te restylen, en rollebolde vlotjes over het scherm in comfortabele turnpantoffels.

Tot slot mocht Tanja Dexters de show afsluiten met een fotosessie waarbij Dennis Black Magic uit de kleren moest. Het Vlaamse ekstertje van Eurosong genoot duidelijk van deze revanche. Nog maar een jaar geleden waren de rollen omgekeerd en poseerde zij – in een gooi naar de eeuwige glorie van het BV-schap – voor zijn naaktkalender. Nu had Dexters de teugels in handen en al snel ontpopte de babe zich tot een grrrl, een postfeministe. Niet opgewassen tegen zoveel girlpower besloot Dennis dan maar gedwee zijn zwartleren string uit te trekken. Van de Vlaamse pornokoning bleef niet meer over dan een schraal ventje dat angstvallig zijn kruis wilde beschermen tegen de nietsontziende camera.

Een schril contrast met Travis, de blonde, Australische surfgod en het nieuwe ‘gezicht’ van Body, de ondergoedlijn van Calvin Klein. In zijn slipje pronkt hij dezer dagen zelfverzekerd op duizenden Amerikaanse billboards. Nu heeft Travis ook wel iets om trots op te zijn. Behalve zijn gespierde torso spreekt de welving van zijn slipje tot de verbeelding van elke gezonde vrouw. Waarmee Travis kan beschouwd worden als de mannelijke tegenhanger van Eva Herzigova. Miss(ter) Wonderbra.

Lustobject voor de ene sekse, onbereikbaar schoonheidsideaal voor de andere. Na de babes doen nu de dudes hun intrede, met in hun kielzog de seksegenoten die voor de eerste keer in de evolutie van de homo sapiens geconfronteerd worden met de dictatuur van ideale maten. De ‘nieuwe’ man mag dan wekelijks van inborst veranderen (van bezorgde softie tot rebelse lad), zijn uiterlijk wordt almaar gepolijster en verzorgder. De fitness- en cosmeticaindustrie heeft in hem een gretige, nieuwe consument gevonden. Ook de psychologen profiteren van deze evolutie. Volgens Amerikaanse wetenschappers zouden steeds meer mannen lijden aan een adoniscomplex, wat kan leiden tot body dysmorphia, zeg maar een omgekeerde vorm van anorexia. Terwijl vrouwen zich uithongeren, vertonen mannen een dwangmatige drang om spierbundels te kweken. Waarmee de laatste gender gap eindelijk verdwijnt. De strijd om het onbereikbare schoonheidsideaal is niet langer een exclusieve vrouwenzaak. Uit een enquête van Men’s Health blijkt dat drie op de vier Nederlanders onzeker zijn over minstens één aspect van hun uiterlijk. Ze stellen vast dat een buikje niet langer symbool staat voor welstand en dat een wijkende haarlijn niet gecompenseerd wordt door een dikke BMW.

Dat is althans de theorie. In de praktijk zal er ongetwijfeld altijd een bepaald type vrouw gevoelig blijven voor symbolen van macht en geld. Gelukkig voor de Dennis Black Magics van deze wereld. En terwijl babes hun intelligente seksegenoten van het scherm concurreren, vormen dudes nog geen bedreiging voor Dirk Thieleman en Dany Verstraeten. De discriminatie blijft bestaan. Zelfs in van Dale. Terwijl een babe wordt vertaald als simpele duif, is een dude volgens het woordenboek: een kerel, dandy, modegek. Wat lang geen afbreuk doet aan een ’s mans intelligentie. Getuige hiervan deze modespecial, speciaal voor dudes.

PASCALE BAELDEN,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content