Trui Moerkerke

Als u dacht dat kledingkeuzes een futiel onderwerp vormen, dan hebt u Trinny en Susannah nog niet aan het werk gezien. De Vlaamse tournee van de ondertussen wereldberoemde Britse stijlgoeroes is niet onopgemerkt voorbijgegaan (en op Vitaya nog te volgen tot 21 april). Het toeval wil dat de pleitbezorgsters van kleur in de garderobe, net voet aan wal zetten in onze vestimentair al zeer grijs-zwarte contreien op het moment dat in het Antwerpse modemuseum de expo Zwart openging. Dat leverde nogal wat kopij voor kleur-versus-zwartverhalen in kranten en magazines. Als zwartfan, hoewel niet meer zo fanatiek als in mijn jeugd, benieuwt het mij welke kleuren Trinny en Susannah mij zouden proberen aan te praten. Maar toen de mare kwam dat ze mijn woonplaats Leuven zouden aandoen, ben ik die dag in een grote boog om het centrum, waar ze mensen van de straat plukten, heen gegaan. Ik zou het besterven als ik met een cameraploeg in de nek de ongezouten vestimentaire meningen van het duo moest ondergaan. Als je dan al het geluk hebt dat ze niet aan je beha beginnen te sjorren of je buik of je achterste betasten om zich een goed idee van je anatomie te kunnen vormen. Ja, de dames zijn frank, maar wordt er meestal bijgezegd : het resultaat is altijd goed.

Vanuit mijn zetel kijk ik graag naar het duo. Toen ze voor de BBC allerlei beroemdheden re-styleden, leverde dat boeiende en geestige tv op (ik herinner me vooral dat stoere Jeremy Clarkson het duo niet aankon en zich gedroeg als een nukkig kind). In volgende reeksen namen ze de ‘modale’ Brit onder handen en met hun tv-shows en ook de hele trits kledingadviesboeken werden ze waanzinnig populair. De dames zijn handig commercieel en hebben van hun job een zeer lucratieve bezigheid gemaakt. Onder meer hun figuurcorrigerende onderbroeken (‘Magic knickers’) verkopen als zoete broodjes. Toch moet je het hen nageven dat ze hun onderwerpen nooit vragen om te diëten of ook nog maar plastische chirurgie te overwegen. Bovendien gaan ze geen uitdaging noch grote maat uit de weg. Ze proberen vooral iemands zelfvertrouwen op te krikken. Bij het radioprogramma Peeters & Pichal werd ook gediscussieerd over het Trinny & Susannah-fenomeen. Moet je je de les laten spellen ? En is dat wel mode wat die twee doen ? De Vlaamse tv-styliste Lien Degol antwoordde daar terecht : “Het gaat hen niet over mode, maar over je goed in je vel voelen, ongeacht je maat.”

Ik heb dus gekeken hoe mijn stadsgenoten (met ook een paar mannelijke exemplaren) het ervan afbrachten. Is dat niet Veronique ? Inderdaad, iemand uit mijn sportclub ! Nu zou ik het te weten komen. Maar neen, geen onvertogen woord over de dames. Uit haar enthousiaste verhaal blijkt dat het programma een goed geoliede machine is waar weinig aan toeval wordt overgelaten. Het gros van de kandidaten wordt op voorhand gescreend en Trinny en Susannah hebben hun dossier al doorgenomen. Dat van de straat plukken is dus relatief, maar zegt Veronique “dat is nu eenmaal televisie”. Toen iedereen klaarstond om in een gerestylede versie van zichzelf op de catwalk te verschijnen, hing er zowaar “een aura van geluk rond al die gezichten.” Ze is daarna met veel zelfvertrouwen haar kleerkast ingedoken voor nieuwe combinaties. De Leuvense groep heeft trouwens samen naar de uitzending gekeken (die een maand na de opnames was), bij een van de kandidaten thuis, helemaal opgedirkt volgens de Trinny & Susannah-doctrine. Altijd al geweten dat geluk ook in een jurkje kon zitten.

trui.moerkerke@knack.be

“Toen de mare kwam dat Trinny & Susannah Leuven zouden aandoen, ben ik die dag in een grote boog om het centrum heen gegaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content