Casa Nostra, Nachtegalendreef 40,

2280 Grobbendonk, 014 50 20 53,

wimvanacker@skynet.be,

users.compaqnet.be/bedandbreakfast

Eén van de voorwaarden om in deze reeks te worden opgenomen is het karakter van het huis, en meestal gaat het om de historische waarde. Dat het ook anders kan, ervaren we deze week in Casa Nostra, een minimalistisch gastenverblijf in het groen van Grobbendonk. Wim en Veerle Vanacker-Gevaert komen uit West-Vlaanderen maar streken na hun studies neer in de Kempen. Ze woonden een half jaar op een appartement in Zandhoven, maar ervoeren het ontbreken van de natuur als een echt gemis. Dus gingen ze op zoek in een natuurrijke omgeving en vonden in Grobbendonk een flinke lap grond met een huis dat volgens de eigenaar “nog slechts goed was om af te breken”.

Gedurende twee maanden werkte het duo met familie en vrienden aan het leefbaar maken van het huis, installeerden elektriciteit en deden een pak bouwervaring op. Die zou goed van pas komen, want vier jaar later begonnen ze aan een indrukwekkend project : het bouwen van een minimalistisch huis dat eigenlijk uit verscheidene units bestaat waarin het oorspronkelijke huisje werd opgenomen. Uiteindelijk kan men van een tienjarenplan spreken waaraan vorig jaar een laatste unit werd toegevoegd, die nu als enige gastenkamer fungeert. Want de gastfamilie wilde ook anderen laten delen in hun architectonische ervaring. Die kamer is uitermate sober, werd in verschillende tinten van grijs gezet met oranje en rode accenten voor bedsprei en armaturen. Eén zijmuur werd geheel in glas uitgevoerd en kijkt uit op het binnenterras. In de badkamer vindt men een combinatie van wit en oranje, en dat is even wennen.

Toch komt het karakter van het geheel pas ’s ochtends volledig tot zijn recht. Het ontbijt nemen we, samen met de familie met drie kleine kinderen, in de minimalistische, erg moderne keuken annex ontbijtruimte met gesloten haard. Vanaf de rijk gevulde tafel, met onder andere een gekookt eitje en vers fruitsap, kijkt men uit over de horizontale en verticale lijnen die doorlopen in een tuin met bloeiende, paarse rododendrons, die daarna overgaat in de beboste Bouwelse heide. Als de zon van de partij is, wordt er buiten getafeld, maar individualisten kunnen dat ook op hun eigen binnenterras doen.

“De tuin werd rond enkele waardevolle bomen geconcipieerd”, zegt Wim, die burgerlijk ingenieur elektronica is, en een volleerd amateur-architect die zijn vrouw zachtjesaan tot het minimalisme wist te bekeren. Hij droomt al van een volgend project : een zwemvijver in de tuin. Intussen biedt hij gasten de mogelijkheid van een relax package aan, in een aparte badkamer met jacuzzi en aromatische oliën.

Casa Nostra telt één kamer met badkamer en douche die aan zestig euro per nacht wordt verhuurd, inclusief ontbijt. In combinatie met een relax package met jacuzzi en aromatische oliën wordt dat honderd euro.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content