Categorie authentiek Libanees eethuis

Keuken 8 Decor 7

Comfort 7 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 9

Mensen die weten dat je als culinair journalist vaak tafelt in de meest uiteenlopende restaurants, informeren regelmatig naar je voorkeurrestaurant. Dat is een moeilijke vraag, want de keuze wordt altijd bepaald door variabelen, zoals ‘goesting’ of de hoeveelheid centen die je aan het eten wil besteden. Natuurlijk is het zalig om te kunnen genieten van verrassend fijne bereidingen in eethuizen als Hertog Jan, ’t Zilte, In de Wulf en andere topeethuizen. Maar dergelijke supermomenten zijn gereserveerd voor uitzonderlijke gelegenheden. Als je met de voeten op de grond blijft en je wilt toch vervoerd worden door authentiek eten en een authentieke ambiance, dan is er één restaurant dat altijd weer terugkomt : Mont Liban. Ook na al die jaren is het nog steeds ‘mijn favoriete restaurant’.

De Libanese keuken is in ons land een ondergewaardeerde keuken. Ze is gebaseerd op eeuwenoude tradities en eenvoudige, landelijke bereidingen met goedkope en altijd terugkerende ingrediënten, zoals olijf- en sesamolie, citroen, platte peterselie, aubergine, kikkererwten en bulgur. Aan de basis van deze eetcultuur liggen Arabische culinaire tradities. Deze werden in de loop van de tijd van buitenuit beïnvloed, en dat is niet verwonderlijk. Sinds 2000 voor Christus is Libanon altijd een uitverkoren plek geweest voor veroveraars, vluchtelingen, landverhuizers en handelaars. Ook vandaag bestaat de bevolking van Libanon uit minderheden.

De moslimtraditie stelde de overlevering veilig van gekruide olijfolie en citroensap als smaakmakers in dressings en marinades. De Arabische gewoontes maken ook dat de Libanezen yoghurt prefereren boven room, dat de voorkeur gaat naar lamsvlees, dat men varkensvlees afwijst en dat men verknocht is aan de veelzijdigheid van mezze.

In Mont Liban kun je op een aangename manier kennismaken met de Libanese keuken. Het is een comfortabel eethuis met in het verlengde van de keuken een druk bezochte snack en traiteurwinkel. In de snack ben je voor 20 euro de koning te rijk. Het meer gerieflijke restaurantgedeelte is ouderwets bekleed met lambriseringen van donker hout. De baas, Georges Boujaoudé, heeft het voorkomen van een boeddha en is moeilijk te benaderen. Hij schuifelt knorrend rond of gaat zitten op een van de met pluche beklede stoelen. Zijn helpers zijn soepeler. Er wordt Libanees, Frans en Engels gesproken en iedereen, arm of rijk, wordt er op dezelfde manier behandeld.

MONT LIBAN

Restaurant, snack, traiteur

Livornostraat 30

1000 Brussel

02 537 71 31.

Dagelijks open.

Zondag brunch 27 euro (13,50 euro voor kinderen).

www.montliban.be

HET FEEST KAN BEGINNEN

Koude hors-d’oeuvres : tabouleh van platte peterselie, bulgur en tomaat (6 euro), hummus of zachte puree van kikkererwten, sesamolie en citroen (6 euro), moutabal of puree van gebrande aubergines met sesamolie en citroensap (6 euro), habra nayeh of gemalen rauw rundvlees met sneeuw van knoflook (12 euro) en tajen of geprakte vis met ui, sesamolie, pistaches en amandelen (6 euro).

Warme hors-d’oeuvres : falafel of gebakken balletjes van spliterwten, tuinbonen, koriander, knoflook, platte peterselie (1,25 euro per stuk), lessanat of op de tong smeltende lamstongetjes in olie (7,50 euro) en kwartels van de houtskoolgrill (12 euro).

Nagerechten : chaaybyat van bladerdeeg gevuld met crème (2 euro) en aïsh el saraya of gesuikerde toast met melkcrème en gegrilde pistache (2 euro het stuk). Rekening : nog geen 40 euro per persoon.

Meer restaurants en restaurantbesprekingen op www.knackresto.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content