Twaalf kookliefhebbers met totaal uiteenlopende achtergrond geven als tip voor de komende feestdagen hun voorkeursrecept vrij.

Koken op gevoel

Aurélie d’Hulst studeerde communicatiewetenschappen en houdt zich momenteel bezig met de aankopen voor een modewinkel, of ze organiseert met haar moeder feesten en andere happenings. In het ouderlijke huis is de keuken de centrale plaats. Moeder kookt graag en als klein meisje hielp Aurélie al mee en maakte zij taarten. Moeder en dochter volgden samen kookles bij grote chefs, zoals Roger Souvereyns. Aurélie ging in haar vakantie bij Wout Bru werken en springt de laatste jaren regelmatig in bij traiteur Boxy’s. Aurélie kookt het liefst op gevoel en op smaak. Zij kokkerelt thuis op een Agafornuis.

Verse pasta eigen versie

Monica Verhofstadt is het typevoorbeeld van de eeuwige studente. Momenteel volgt ze een Masteropleiding in cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen. Ook als hobbykok heeft ze een grenzeloze honger naar kennis, die ze onder meer met lectuur van kookboeken stilt. Ze noemt zichzelf een eigenzinnige hobbykok die uit recepten alleen maar inspiratie put. Verse pasta en patisserie zijn haar specialiteiten.

Indonesische maaltijdsoep

Rosa Vandamme heeft een Congolese moeder en een Belgische vader. Zij is stiliste van opleiding en werd gevormd door de Modeacademie van Antwerpen. Rosa werkte voor de KRO en voor het theater. Zes jaar geleden begon zij met restaurant Rosi Rosa. Potten en pannen verhuisden recentelijk naar de Torfbrug in Antwerpen. Zij kookt exotisch Belgisch en goochelt met specerijen. Het recept van de feestelijke laksa is afkomstig uit de Indonesische keuken.

‘Food pairing’ met wortel

Bernard Lahousse is momenteel de interessantste foodie van Vlaanderen. Professioneel houdt hij zich bezig met studies voor innovatie van producten en technische oplossingen. Ook zijn liefde voor de kookkunst is gestuurd door drang naar vernieuwing. Vanuit Food for Design bestudeert Bernard de manier waarop de wetenschap de kookkunst kan ondersteunen. Hij weet alles van moleculaire gastronomie en geeft raad aan de grootste koks van de wereld. Met food pairing toont hij dat voeding bij elkaar past wanneer de ingrediënten gemeenschappelijke smaakcomponenten hebben. Recepten op p. 56

Succes gegarandeerd

Luc Vroonen is zelfstandig kantoordirecteur van een bank. Zijn weinige vrije tijd gaat naar koken en fotograferen. Thuis heeft hij een semiprofessionele keuken, waar bekende chefs komen demonstreren voor een clubje van negen amateurkoks. Luc Vroonen won in 2000 als eerste de titel Hobbykok van het Jaar. Hij presenteert hier een spontane creatie die onmiddellijk succes oogstte.

Lekker en gemakkelijk

Catherine Van der Auwera heeft, zoals haar moeder en haar zussen, altijd van koken gehouden. Om bij te leren heeft deze fervente hobbykok lang in het restaurant Numerus Clausus in Lier gewerkt. Samen met baas en chef-kok Steven Persyn heeft Catherine het hier gepresenteerde recept met de sint- jakobsschelpdieren gecreëerd. Het is ongelooflijk gemakkelijk en het resultaat is superlekker !

Poolse lekkernij

Ursula Piotrowska is afkomstig uit Lodz in Polen en woont en werkt al negentien jaar in ons land. Onze keuken heeft ze stevig onder de knie, dankzij haar Belgische echtgenoot die ook graag in de keuken staat. Maar bij speciale gelegenheden grijpt ze graag terug naar lekkernijen uit haar geboorteland. Deze gevulde eend is er één van. Leuk om te bereiden en nog leuker om op te dienen.

Op de Franse toer

Marc Raes is wijnhandelaar en was actief als wijnkeldermeester op een kasteel in Bordeaux. Franse wijnen hebben weinig of geen geheimen voor deze levensgenieter die graag, en liefst voor een ruime tafel gelijkgestemde zielen, achter het fornuis kruipt. Als trouwe lezer van Le Monde op donderdag is hij steeds op de hoogte van wat de Franse kwaliteitscourant op culinair vlak te melden heeft. Recepten op p. 56

Italiaanse smaakvervlechting

Christine Van Aken is romaniste en dol op Italië. Ze pendelde voor haar werk enkele jaren tussen ons land en Rome, waar ze haar Italiaans kon onderhouden en perfectioneren. Voor culinaire avonturen in de Eeuwige Stad had ze echter weinig of geen tijd. Bij feestelijke gelegenheden bewijst ze graag alle eer aan authentieke Italiaanse gerechten die bekendstaan om hun superieure smaakvervlechting.

Snel gewokt

Dirk Poelemans is leraar Frans en geschiedenis, voorzitter van een amateurvoetbalploeg en dynamiserend lid van diverse feestcomités waar hij mee de culinaire toon zet. Ook thuis staat hij steeds aan het fornuis en dat tot grote vreugde van vrouw en dochters. Hij werkt graag met de wok omwille van de korte gaartijd. Dat is ideaal als je zelf optimaal aan het feestje wil deelnemen.

Variatie op de Sachertaart

Brigitte Römer is van Duitse origine en heeft de baktraditie uit haar moederland mee naar België genomen. Brigitte is huisvrouw en als een van de kinderen of kleinkinderen verjaart, bakt zij een vorstelijke verjaardagstaart met slagroom. Ook vrienden en kennissen die op de koffie komen worden getrakteerd op eigen baksels, zoals appeltaart. Het recept van de ‘Sachertorte op mijn manier’ heeft een Deens chocoladebrood als basis. Brigitte heeft er een variatie van de Sachertorte van gemaakt. Haar creatie heeft al heel wat jaren succes !

Gefascineerd door Franse patisserie

Winnie Kan verliet op haar zestiende Hongkong om haar vader te helpen met het starten van een Chinees restaurant in Merksem. Ze trouwde met een Antwerpenaar, leerde de Belgische keuken waarderen, volgde een kookcursus en ontdekte gerechten uit de Franse keuken die voor haar exotisch waren. Ze is bedreven in de Chinese keuken maar meer gefascineerd door Franse patisserie.Recepten op p. 56

Door Pieter van Doveren en Willem Asaert I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content