Wanneer precies ‘Frida’, de langverwachte biopic over de beroemde Mexicaanse schilderes Frida Kahlo, in première gaat, is nog onzeker. In elk geval zullen haar zwierige rokken en geborduurde omslagsjaals de komende maanden furore maken.

Pascale Baelden

In het besef dat ze nooit oud zal worden, besluit Frida ten volle voor het leven te kiezen. In de jaren ’20 huwt ze de beroemde muralist Diego Rivera. Het wordt een onstuimig huwelijk met buitenechtelijke relaties langs beide kanten. Als antwoord op de vernedering van Diego’s affaire met haar jongere zus Christina, begint Frida een passionele relatie met Trotsky. Een zoete wraak, want haar echtgenoot had hem als politiek vluchteling in 1937 met open armen ontvangen in zijn eigen huis. Drie jaar later wordt Trotsky vermoord. Frida wordt gearresteerd, maar later weer vrijgelaten. Ook Diego valt een tijdje onder verdenking. De hele situatie leidt tot een scheiding die echter maar één jaar zal duren. Hun lot is voor eeuwig met elkaar verweven. Zij is de liefde van zijn leven en zijn grootste criticus, hij opent voor haar de wereld en stimuleert haar persoonlijkheid.

De mythe wil dat ze onder zijn invloed resoluut kiest voor de traditionele Mexicaanse klederdacht. Vooral de jurken van Tehuantepecse snit dragen haar voorkeur. Niet toevallig. Tehuantepec is een matriarchaat en ook de enige regio in Mexico waar macho’s het niet voor het zeggen hebben. Frida wordt daarmee niet alleen een stijlicoon, maar ook het feministisch boegbeeld van haar tijd. Een bezoek aan Frankrijk brengt haar op de cover van Vogue, en ook in Amerika kan ze rekenen op veel belangstelling.

In 1954 sterft ze een raadselachtige dood. Een jaar voordien werd haar rechterbeen wegens een gangreeninfectie geamputeerd. Vanaf dat moment valt Frida Kahlo in een zware depressie en onderneemt ze verschillende zelfmoordpogingen. In haar dagboek staan haar laatste woorden te lezen: “Ik hoop dat het heengaan vreugdevol is en hoop nooit meer terug te komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content