Mevrouw Taxichauffeur

Taxichauffeur Vanessa Glover in het Meatpacking District. © Tekst en foto Thérèse De Belder

Vaak uw eerste ontmoeting op buitenlandse bodem : Meneer/Mevrouw Taxichauffeur. Bron van informatie over de couleur locale. Deze week in New York : Vanessa Glover. “Ik ben de human gps.”

Aantal dienstjaren : 26.

Gps of uit het hoofd ? “Ik ben de human gps ! ( lacht). Ik krijg voortdurend telefoontjes van collega’s die me de weg vragen. Vooral Manhattan, Brooklyn, Queens en de Bronx ken ik op mijn duimpje. In Staten Island kom ik minder maar als ik daar passagiers naartoe breng, weten die meestal wel precies waar ze moeten zijn.”

Wat is er veranderd de voorbije jaren ? “New York is sterk veranderd door de aanslagen van 11 september 2001. Het was afschuwelijk rond te rijden tijdens de weken na de aanslagen : overal rook je de brand die op de plaats van het WTC bleef woeden. Als ik nu de Freedom Tower in opbouw zie op Ground Zero, ben ik erg fier. Ik vind dat de New Yorkers meer verbonden zijn sinds die aanslagen. New York is er uiteindelijk beter en veiliger op geworden.”

Wat zijn dé frustraties over New York ? Traffic jams ! Eindeloze files !”

Wat zijn nu populaire bestemmingen ? “Dat is zonder twijfel het Meatpacking District, vol hippe restaurants en bars, terwijl het tot voor een paar jaar een vrij vuile, deprimerende buurt was waar het vlees werd verhandeld en ingepakt.”

Geven mensen nog fooi ? “New Yorkers wel, die kennen de regels ! ( lacht). Toeristen weten meestal niet dat ongeveer twintig procent van de prijs de norm is als fooi.”

Dag- of nachtritten ? “Ik verkies de nachtritten, de klanten zijn veel meer ontspannen : ze zijn op weg naar een restaurant of club en hebben tijd. Overdag heb je meestal zakenmensen die dringend naar een meeting of naar de luchthaven moeten.”

Wat is de mooiste rit ? “Na 26 jaar in mijn taxi krijg ik nog altijd kippenvel als ik van de Long Island Expressway naar de Midtowntunnel rijd. Op een gegeven moment moet je een helling op en als je daar boven komt, krijg je plots een prachtig gezicht op de volledige skyline van Manhattan. De toeristen die ik van de luchthaven heb opgehaald, vinden het altijd fantastisch !”

Is een taxichauffeur gids of veeleer psycholoog ? “De twee. Mijn klanten spreken zelfs openhartig over hun relatieproblemen, omdat ze weten dat ik ze toch nooit meer terugzie.”

Vaste plek voor de lunchpauze ? “Ik ben gek op de sandwiches van Sunny & Annie’s Deli, 94 Avenue B aan 6th street in East Village. Daar bestel ik de Obama wrap : een heerlijk broodje met gegrilde kip en groenten.”

Nog een tip voor bezoekers ? “Het museum The Cloisters en de tuinen eromheen in het noordelijk tipje van Manhattan. Het is een afdeling van het Metropolitan Museum of Art.”

Radio of stilte ? “Veel chauffeurs luisteren naar 77 WABC Talk Radio, maar ik verkies rock op 101.9 !”

Tekst en foto Thérèse De Belder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content