Keuken : 7 i Decor : 7 i Comfort : 7 i Bediening : 7 i Prijs/kwaliteit geproefde menu : 7 Op de plaats van de Boelwerf verrezen luxeappartementen met zicht op de Schelde. Die woningen aan het water trekken chic volk aan en Temse ondergaat een metamorfose. Op culinair gebied vullen de 25-jarige Nicky Van Goethem en vriendin Sharon Weekers die vernieuwing in. In januari openden zij, in een voormalige crèmerie, een eethuisje waar er modern wordt gekokkereld. De twee verbouwden met hulp van de familie de gelijkvloerse verdieping van een hoekhuis. Van onder het stof kwam een eethuis van bescheiden formaat met een actuele, grootstedelijke inrichting in de tinten grijs en bruin. Boven de tafels, die zijn gedekt met stoffen lopers, hangen kokervormige sfeerlampen. Via een nis in de achtermuur houdt de kok de eetzaal in de gaten. Sharon ontvangt en bedient spontaan vriendelijk. Zij zat vroeger achter de kassa bij Delhaize en is duidelijk blij met haar promotie.

Le Cirque heeft een korte en toch gevarieerde spijskaart. Specialiteiten zijn : paling in het groen met fijne frieten (22,50 euro) en rosé gebraden Bresseduif met risotto, peultjes, spek, jus balsamico en gebakken ganzenlever (24 euro). De kaart vermeldt zes keurig omschreven Franse wijnen. Dit beperkte repertoire krijgt ondersteuning van acht wereldse suggestiewijnen.

Wij opteerden voor het degustatiemenu met één tussengerecht (43 euro) en namen daar de aangepaste wijnen bij (13 euro). Deze wijnen werden ruim geschonken, waren van een redelijke kwaliteit en waren afgestemd op de gerechten. Mousse van makreel met tomatade en gazpacho met espuma van geitenkaas waren twee welkomsthapjes. In het glas kwam een Familia Plaia, een ‘vettige’ chardonnay-viognier 2004 uit Sicilië. Het voorgerecht werd geserveerd in hoog glas : cocktail van babykreeft en kalfstong, met appel en schuim van appel en een slaatje van paardenbloem met appel-edik. “Fris, lekker en goed gekruid”, zeiden wij.

De tweede wijn was een muscadet de Sèvre et Maine, Domaine de la Jousselinière 2005. Bij deze frisse witte met citrus in het boeket kwam in het bord een tartaar van in vanilleolie gemarineerde blauwvintonijn. De gehakte vis lag op een crème van wortel en citroengras en was bedekt met bolletjes gekoelde yuzu (Aziatische citrusvrucht) en versierd met appel en bolletje mozzarella aan spies. Ook deze bereiding wist te boeien, hoewel de kok moet oppassen voor de overheersende smaak van vanille.

Als derde wijn werd een kruidige en fruitige cabernet sauvignon Simonsig 2004 uit Stellenbosch geschonken. Bij deze sappige wijn verscheen gegrilde filet van succulent Iers Angusvlees met gebakken asperges, lamsoor uit de zee, lente-ui, ratteaardappel in veldkleed, wafeltje met bonenkruid en jus, geparfumeerd met truffelolie.

Om feestelijk af te sluiten volgden drie nagerechten : citroen-chibouste met sorbet van vlierbessen, kaaslolly van Coeur de Lion en hotshot van mojito.

Wij aten smakelijk en vermakelijk en herkenden de invloeden van Sergio Herman van Oud Sluis. Echt storend vonden wij dat niet. In ieder orkest is er iemand die de juiste toon aangeeft.

CHEF!

Nicky Van Goethem deed een stage in de Brusselse Comme chez Soi en ging aan de slag in De Plezanten Hof in Hamme en Roosenberg in Waasmunster. In zijn eigen restaurant Le Cirque gaat hij vernieuwend te werk. Hij streeft ernaar om goede producten op een lichte, moderne en originele

manier te presenteren.

Zoals voor vele ambitieuze, jonge collega’s is zijn grote voorbeeld de keuken van Sergio Herman van restaurant Oud Sluis in Sluis. Momenteel spaart de kok voor een machine om ingrediënten vacuüm te verpakken en voor moderne keukenapparatuur, zoals een Roner en een Pacojet.

Info

Restaurant Le Cirque

Moderne Gastronomie

Gasthuisstraat 110

9140 Temse

03 296 02 02.

Lunch 22,50 euro,

menu’s van

34 tot 50 euro.

Dinsdag en

woensdag gesloten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content