N icole Vanhollebeke is een doener, en Manoir du Dragon in Knokke getuigt van haar doorzettingsvermogen en goede smaak. Het landhuis dat in 1927 door baron Allard, een persoonlijke vriend van koningin Elisabeth, werd opgetrokken, kwam 21 jaar geleden in handen van de familie. Onder impuls van de eigenares en haar man werd het aanvankelijk tot een klein hotel van vijf kamers omgevormd, met een unieke kwaliteit: het golfterrein loopt tot aan de achtergevel, alsof het hotel een tuin bezit die zich in een landschap van groen en duinen oneindig ver uitstrekt.

Later kwamen daar nog tien kamers en suites bij, met een duidelijke sfeer voor ogen: gezelligheid en goede smaak. Mevrouw Vanhollebeke, die zich artistiek en perfectionist noemt, bouwde het geheel uit tot een uitzonderlijke plek. In de zithoek bij de haard kijkt men uit over het golf, zakt men weg in de fauteuils en geniet men er van een ouderwetse charme. De vertrekken zijn niet meteen sober, maar roepen een sfeer van weleer op, en de gasten zijn er omringd door prachtige schilderijen en objecten, een tijdschriftenrek, een feilloze service. De eetzaal waaraan een serre werd aangebouwd, sluit aan bij de salon en zit helemaal in het groen.

De oorspronkelijke architectuur werd grotendeels behouden, maar de kamers beschikken over het modernste comfort, hebben een kleine, ingebouwde kitchenette en vrijwel altijd een balkon of terras. De suite nr. 6 of Valentins Room heeft net als de andere kamers aan de achterkant een fraai uitzicht over het golfterrein. Gasten die ’s morgens het ontbijt op het terras krijgen geserveerd, zijn er niet weg te slaan, en beseffen dat rust en gezelligheid een vorm van luxe is, die je aan de Vlaamse kust niet makkelijk vindt.

“Toen de mensen hoorden dat het hotel een paar jaar geleden tot de Romantik Hotels was toegetreden, dachten ze dat de kamers onbetaalbaar duur waren geworden”, zegt de eigenares, die elke week voor verse bloemen zorgt en onvermoeibaar achter de perfectie aanzit. Het tegendeel is waar: voor de goedkoopste kamer wordt 5900 frank gevraagd, ontbijt inbegrepen. En alleen al dat ontbijt is de verplaatsing waard: naast de meer traditionele ingrediënten, omvat het onder meer vijf verse fruitcompotes en zeven soorten confituur, allemaal in huis bereid. Veel gasten voelen nauwelijks de behoefte om tot bij de zee te wandelen, ze zonnen op hun terras of in de tuin. En de actiefsten huren er een fiets.

Het Manoir du Dragon telt 15 kamers en suites, in prijs variërend van 5900 tot 12.750 frank, inclusief ontbijt. Het overgrote deel ervan beschikt over een kitchenette, jacuzzi en terras. Er worden geen lunches of diners geserveerd, maar veel goede restaurants liggen op wandelafstand. Romantik Hotel Manoir du Dragon, Albertlaan 73, 8300 Knokke. Tel. 050-63 05 80, fax 050-63 05 90.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content