:: Visrestaurant ’t Stoveke : Jetsestraat 52, 1853 Strombeek-Bever. 02 267 67 25. Verjaardagsmenu van 15 april tot eind mei : vier gangen, een glas champagne Detelmont Blanc de Blanc, koffie en versnaperingen inbegrepen, 59 euro. Zondag en maandag gesloten.

“Geen diploma, wel veel talent” : dat kan gezegd worden van autodidact Jan Hostens. Zijn visrestaurant ’t Stoveke, dat hij twintig jaar geleden met zijn vrouw Annie Coeckelbergs opende, was al die tijd een veilige haven voor beschaafde burgers. De huiselijke sfeer, de vriendelijke en persoonlijke ontvangst van een gastvrouw die voorheen laborante was, gecombineerd met de zuivere kookkunst van Jan Hostens en de constante kwaliteit van de producten maakten van ’t Stoveke een vaste waarde.

Jan Hostens is 57. Hij is al die jaren consequent geweest en staat vandaag met nog evenveel enthousiasme en energie in zijn open keuken. “Goede producten, daar gaat het om en daar moet je als kok niet te veel mee sollen”, zegt deze verstandige man. De kok had al vroeg belangstelling voor de keuken. Thuis waren ze met twaalf kinderen en was het de gewoonte om twee keer per dag warm te eten. Op 13-jarige leeftijd kookte Jantje al voor een bataljon hongerige mondjes. Na zijn humaniora werkte hij voor multinationals. Omdat de lancering van een nieuw computermodel werd afgelast, kreeg hij een gouden handdruk en was het tijd om de sprong te wagen. Jan en Annie hadden reeds lang hun oog laten vallen op een oud hoevetje en zij besloten de boerenwoning om te bouwen tot eethuis. Jan werd kok en maakte van zijn hobby zijn beroep. Dat liep aanvankelijk niet van een leien dakje. Het was bijvoorbeeld moeilijk om het vertrouwen te winnen van goede leveranciers. De kok had nog veel te leren : toen de eerste vis werd afgeleverd, moest de chauffeur van de vrachtwagen tonen hoe Jan de vis in filets moest snijden. De neofiel studeerde uit koekboeken en leerde later veel van zijn souschef die bij Claude Dupont had gewerkt. Beetje bij beetje wisten de twee het niveau te verhogen.

Mensen met smaak en geld weten dat men naar ’t Stoveke komt voor een eersteklas stuk verse vis en een goed glas witte wijn uit Frankrijk. Annie heeft het al lang opgegeven om niet-Franse wijnen voor te stellen : daar zijn haar klanten veel te behoudzuchtig voor. Op haar aanraden ging die avond de kurk van een bordeaux Château Haut-Gardère 2000, Pessac Léognan, gemaakt van 65 procent sauvignon en 35 procent sémillon-druiven, een karakterwijn die onze harten wist te veroveren (54 euro).

Verjaardagsmenu

Wij waren die avond proefkonijn en mochten als eerste het verjaardagsmenu degusteren. Bij een feestelijk glaasje champagne kwamen hapjes in de vorm van venkelmoes, brandade en aspergesoep met amandelroom. Het voorgerecht was delicate surf & turf, samengesteld uit terrrine van ganzenlever (helaas te zout, de chef was de dag voordien verkouden), risotto van fijngestampte wortel met parfum van rozemarijn, prachtige verse langoustinestaartjes gebakken in pecannotenolie, origineel bereide fettuccine van opgesteven langoustinefond en coulis van asperges met parfum van rozemarijn en steranijs. De tweede bereiding was natuurlijk en harmonieus en bestond uit : kabeljauwhaasje, lichtgeroosterd en perfect gegaard, opgediend met gebraiseerde Belgische asperges, een smakelijke sabayon van vocht van tapijtschelpen en gedroogde schorseneren. Als hoofdgerecht volgde zeebarbeel van onberispelijke kwaliteit, op het vel gebakken en op het bord gebracht met zonnige begeleiding van pesto, paprikacoulis en timbaal van zuiderse groenten met olijfolie van Mausanne. Het smakelijke feestmenu werd afgesloten door een flan van verse geitenkaas met een fris soepje van aardbeien, pinot noir en een weinig szechuanpeper.

’t Stoveke is een sfeervol en intiem klasserestaurant, zonder pretentie, maar wel met pure bereidingen waarin vis de hoofdrol speelt.

Gastronomisch visrestaurant Keuken: 8/10, Decor :7/10, Comfort :7/10,Service: 8/10, Prijs/kwaliteit: 7/10

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content