Lieve en Marc bouwden in de Brugse binnenstad een BTW-kantoor om tot een zeer gastvrij klein hotel met onberispelijke service.

:: Hotel Ter Duinen, Langerei 52, 8000 Brugge, 050 33 04 37, 050 34 24 55, www.terduinenhotel.be.

Lieve is apothekersassistente, Marc taalleraar en toch zagen ze 23 jaar geleden wel wat in het runnen van een klein hotel. Omdat haar ouders in Knokke hotel hielden, was de gastvrouw wel wat met het reilen en zeilen ervan vertrouwd, maar niettemin bleek de overstap niet niks. Het stel zocht in de Brugse binnenstad naar een pand met trapgevel maar ontdekte uiteindelijk langs de Langerei een voormalig BTW-kantoor dat twee jaar had leeggestaan. Het ging om een statige dokterswoning uit 1890 die door de pennenlikkers een beetje heringericht was, en dat betekende voor het stel heel wat werk aan de winkel. Uiteindelijk werden er acht kamers ingericht en stapsgewijs is dat aantal uitgegroeid tot twintig.

“Die langzame evolutie is een uitdaging gebleken”, zegt Lieve, wier man bovendien een handige Harry blijkt. “Steeds opnieuw slaagden we erin de lat hoger te leggen.” De eerste indruk is er één van licht en van gezelligheid. De eetzaal die op de Langerei uitkijkt, loopt verder in een gezellige zithoek, die op zijn beurt uitkijkt op een binnentuin met een verticaal groeiende blauweregen. Her en der verspreid over het pand duiken prachtige, oude en ingelijste affiches van Brugse feestelijkheden, tentoonstellingen en processies op. De kamers zijn sober, werden in zachte kleuren gezet, soms afgeboord met een houten lambrisering. Ze hebben allemaal een televisie, airconditioning en badkamer met bad. Kamer 23, die wij betrekken, kijkt uit over de rei, waar bij tijden wel wat verkeer voorbijraast. Dat zette Marc ertoe aan om dubbele ramen te monteren die voor een perfecte geluidsisolatie zorgen. Het bed blijkt bovendien prima, de nacht (na een drankje in het salon bij een haardvuur met wat knetterend hout) uitermate vredig.

Als ik ’s morgens de trap afkom, ontdek ik in de ontbijtruimte een feest van kaarslicht en sierlijke bloemstukken, die door de gastheer ineengeknutseld werden. Uit een keukentje klinken geruststellende geluiden van fruit persen en versnijden. Op tafel wachten diverse broodjes, kiwi en ananas, op het buffetrekje een uitgebreid assortiment charcuterie en kaas. En reeds loert de immer stralende Lieve om de hoek met de krant en een vers gekookt eitje. Terwijl buiten de eerste troepen schoolgaande kinderen voorbijstappen en de koetsiers met hun paarden richting centrum rijden, geniet ik met één oog op Flori Van Ackers prachtige affiche uit 1925 van een prinsheerlijk ontbijt.

Hotel Ter Duinen telt 20 kamers die voor 98 tot 149 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Ligging : in het stadscentrum

Sfeer : in het stadscentrum

Reistijd : een uur rijden van Brussel

Prijsklasse : correcte prijzen

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content