MET JE HOOFD IN DE WOLKEN

Bulthaup : meer dan showroom cooking. © GUSTI YOGISWARA

Petanquen boven op een oude katoenfabriek of in een spectaculaire art-nouveaulift naar boven zoeven. Knack Weekend ging poolshoogte nemen op dé dakterrassen van deze zomer.

ZONDER TIERLANTIJNTJES Bulthaup, Sint-Stevens-Woluwe

Waar ? De showroom van keukenfabrikant Bulthaup in Sint-Stevens-Woluwe. Gelegen langs een drukke invalsweg, maar op het terras merk je daar nog weinig van.

Wat ? Eten doe je hier tussen de minimalistische meubelen van de Beierse keukenspecialist, maar Bulthaup haalde alles uit de kast om het niveau hoger te tillen dan louter showroom cooking. Chef Pierre Godart leerde het vak bij de Brusselse topzaken Le Gril Aux Herbes en Fourneau. Hij kookt zoals zijn werkgever : met mooie ingrediënten en zonder tierlantijntjes. Dit is een adres voor zakenmannen en keukenshoppers.

Verrassing ? Het restaurant was nog geen jaar open toen het al 13/20 kreeg in de GaultMillau.

Info : Leuvensesteenweg 323,

1932 Sint-Stevens-Woluwe,

www.woluwe.bulthaup.be

PETANQUEN OP GASTON Gaston, Gent

Waar ? Op de oude industriële Galveston-site aan de Gentse Wiedauwkaai. De katoenfrabriek uit 1910 kreeg in de jaren negentig een nieuwe bestemming. Het complex is nu het decor voor een binnenspeeltuin, evenementenhal en zelfs een dansschool, maar twee keer per jaar krijgt ook het dak een nieuw doel : het pop-uprestaurant Gaston.

Wat ? Niet alleen het uitzicht, maar ook de inkleding van het restaurant is de moeite. Recyclage met een absurde twist. Een wand van twintig binnendeuren scheidt het restaurantgedeelte van de bar, de toog is bekleed met zesduizend kroonkurken. Gaston is een concept van het bekende Gentse restaurant Coeur d’Artichaut.

Wanneer ? Van 1 juli tot 31 augustus.

Verrassing ? Een hele waslijst aan surprises. Chef Wim De Bruyne belooft de beste garnaalkroketten van Gent te serveren. Tussen en na het eten kun je een balletje mikken op de vers aangelegde petanquebaan. Op zondagen komt er in samenwerking met De Munt uit Brussel telkens een opera op groot scherm, met de ondergaande zon op de achtergrond.

Info : Wiedauwkaai 52, 9000 Gent, www.gaston-gent.be

MEENEEMTAARTEN The Next Level, Antwerpen

Waar ? In een zijstraat van de Antwerpse Meir vind je Coffeelabs, een hippe koffiebar die in de zomer zijn gigantische dakterras omdoopt tot The Next Level.

Wat ? De groenten voor de salades en soepen komen rechtstreeks uit de moestuin op het terras. Grote kussens op pallets, relaxfauteuils, houten picknicktafels, felgekleurde stoelen : dit is een hippe place to be. Coffeelabs maakt deel uit van Idealabs, dat jonge ondernemers helpt met het uitwerken en lanceren van hun ideeën. Espresso, long black, americano, cortado, ice tea met gember en citroenmelisse of een sapje van spinazie, komkommer en ananas : de kaart verveelt niet, zoveel is zeker.

Wanneer ? Gedurende het hele jaar kun je terecht op de benedenverdieping, vanaf begin juni opent het dakterras.

Verrassing ? Het uitgebreide meeneemaanbod aan taarten. Je neemt hier een klassieke citroenkaart maar evengoed chocoladecake met bieten mee naar huis.

Info : Lange Klarenstraat 19, 2000 Antwerpen www.facebook.com/CoffeelabsAntwerp

MOESTUIN IN DE HOOGTE De Vooruit, Gent

Waar ? De Gentse Sint-Pietersnieuwstraat met Kunstencentrum Vooruit. Van op het terras kijk je op de zogenaamde ufo, het universiteitsforum met zijn geblokte architectuur.

Wat ? De Gentse Vooruit mocht in 2013 honderd kaarsjes uitblazen en dat werd gevierd met een nieuwe look. Het monumentale gebouw kreeg een opvallende uitbreiding: een fietsenparking met een dakterras erbovenop. Je kunt je er neervlijen in een van de kleurrijke schommelstoelen of plaatsnemen aan de glazen toog. Het contrast tussen de groene planten op het terras, de roestkleurige stalen constructie en de oorspronkelijke zijgevel van de Vooruit intrigeert. Een oase van rust in de stad.

Wanneer ? Het terras heeft dezelfde openingsuren als het café.

Verrassing ? Op het terras bevindt zich ook een tuin, uitgebaat door het Gentse Green Bastards Collectief. Hier krijgen relatief onbekende planten en zaden de kans om te groeien. In de tuin (die in de hoogte werd gebouwd) vind je gewassen als daslook, chiazaad en brave hendrik, bijgenaamd poor man’s asparagus. De planten worden niet geteeld voor de oogst, maar voor de zaadjes, die later dit jaar binnen de Green Bastards Coöperatie zullen worden verspreid.

Info : Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent, www.vooruit.be

MIDZOMERCOCKTAIL ZoMerbar, Leuven

Waar ? Op het dak van het opvallende M-museum in Leuven. Het museumgebouw van de Belgische architect Stéphane Beel integreert het historische herenhuis van oud-burgemeester Vanderkelen in een strak hedendaags geheel, gebouwd rond een statige oude eik in de rustige binnentuin.

Wat ? Een pop-upbar met uitzicht over de Leuvense daken. De bar staat dit jaar in het teken van de tijdelijke tentoonstelling Ravage, kunst en cultuur in tijden van conflict, over de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Voor de gelegenheid zullen decorstukken uit de tv-reeks In Vlaamse Velden de sfeer zetten.

Wanneer ? Van 11 tot 27 juli kun je gratis op het dak en vind je er de zoMerbar. Tijdens de rest van het jaar kun je bij droog weer het dak bezoeken als je een toegangsticket koopt.

Verrassing ? Vorig jaar hadden ze hun eigen midzomercocktail. De ‘Maf’ bestond uit watermeloen, munt, aardbei, limoen, witte rum, suiker- en spuitwater. Het wordt uitkijken naar de cocktail van dit jaar.

Info : Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven www.mleuven.be

PARTY IN DE WOLKEN Les jardins suspendus

Waar ? Tienhoog in de wolken, uittorenend boven wat je ‘Chinatown van Brussel’ zou kunnen noemen, vind je Parking 58. Gebouwd voor de Wereldexpo van 1958. De parking ziet er op het eerste gezicht schreeuwlelijk uit, maar het 360°-panorama is overweldigend. Van de basiliek van Koekelberg en de toren van het stadhuis tot het Justitiepaleis en het Atomium.

Wat ? Over enkele jaren wordt Parking 58 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw bouwproject en net daarom was het voor Les Jardins Suspendus de ideale plek voor een tijdelijke bar annex club. Dakparty’s zijn ingeburgerd in alle grote Europese steden, maar nog niet bij ons. Les Jardins Suspendus moet daar deze zomer verandering in brengen.

Wanneer ? 10 zaterdagen van 12 juli tot 13 september.

Verrassing ? Wie nog niet is uitgefeest, kan naar een afterparty bij Mr. Wong. Dat tot discotheek omgetoverde Aziatisch restaurant bevindt zich in de Zwarte Lievevrouwstraat, pal naast de parking.

Info : Bisschopstraat 1, 1000 Brussel www.lesjardinssuspendus.be

ONBEPERKT BRUNCHEN MIM, BRUSSEL

Waar ? Aan het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum loopt niemand zomaar voorbij, maar het terras in de nok van het gebouw is voor velen een goed bewaard geheim. Het opvallende art-nouveaugebouw van de Belgische architect Paul Saintenoy bood vroeger onderdak aan het warenhuis Old England. Met zijn bestemming als Muziekinstrumentenmuseum in 2000 kreeg het gebouw een nieuw leven.

Wat ? Vooral het uitzicht op het terras en de weg ernaartoe zijn de moeite waard. Je kunt naar de tiende verdieping met een prachtige oude art-nouveaulift met botanische motieven en hout. In het restaurant zijn er nog weinig sporen van de bouwstijl van de rest van het gebouw te bespeuren. Jammer, maar bij mooi weer kun je wel genieten van de Brusselse skyline. Het uitzicht maakt bijzonder veel goed.

Wanneer ? Het hele jaar door, volgens de openingsuren van het museum. De toegang tot het restaurant en het dakterras is gratis.

Verrassing ? Op zondag kun je van 10 tot 15 uur uitgebreid brunchen. Voor 29 euro eet je zoveel je wilt.

Info : Hofberg 2, 1000 Brussel, www.mim.be, www.restomim.com

ALTERNATIEF VOOR HET MAS Skybar, Antwerpen

Waar ? Wie dacht dat je voor een spectaculair uitzicht over Antwerpen enkel in het MAS terechtkon, heeft het mis. Op de twaalfde verdieping van het Lindner Hotel opent de Skybar al voor de vierde keer de deuren. Eten, drinken of dansen, 46 meter boven de grond, met de Scheldestad aan je voeten.

Wat ? Binnen is het gezellig en loungy, buiten word je van je sokken geblazen door het uitzicht op de stad. Op de kaart staan fruitige cocktails en hippe gin-tonics, maar ook Japanse en Franse tapas. De prijzen zijn wat aan de hoge kant, maar voor een chique, decadente avond is dit de plek bij uitstek.

Wanneer ? Vanaf 1 juli tot 31 augustus.

Info : Lindner Hotel & City Lounge Lange Kievitstraat 125, 2018 Antwerpen www.skybarantwerp.be

DOOR GÉRALDINE MOUTON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content