categorie : kosmopolitisch avondrestaurant

keuken : 6

decor : 9

comfort : 7

service : 6

prijs/kwaliteit geproefde menu : 6

Aan de Antwerpse Oude Koornmarkt, de straat die de bijnaam ‘pitaboulevard’ kreeg, kan men zich laten vervoeren door de schoonheid van een gewelfde middeleeuwse kelder met zendecor. De naam van het avondrestaurant Roji Sushi verwijst naar het tuinpad in traditionele Japanse theehuizen, de verlichte weg die toegang geeft tot de wereld van onthaasten en van meditatie. Wanneer je bij het discreet opgelichte naamplaatje de historische trap afdaalt en de oude houten poort opent, beland je in die andere wereld. De ruimtes met romaanse kruisribben behoorden destijds toe aan het klooster van de kanunniken die later de kathedraal bouwden.

Roji Sushi straalt grootstedelijke allure uit. De inrichting is van meester-antiquair Axel Vervoordt en de Japanse architect Tatsuro Mili. Rond de open haard zijn zithoekjes, er is een cocktailbar met salon, een restaurant met lage en hoge tafels en een aparte kamer met sushitoog. Het porselein werd naar Japans model ontworpen door Belgische artiesten. De spijskaart is gevarieerd en vermeldt gerechten met een Japanse twist. Eten doe je met stokjes of met de vingers. Op de drankenkaart treft men, naast een ruime keuze wijn, ook vijfendertig soorten sake.

Wij kozen voor het degustatiemenu, dat niet overtuigend begon met uramaki of loempia met onfrisse soft shell crab en sojascheuten, waarbij inktvisringen met flauwe wasabimayonaise kwamen. Volgde tataki van te ver gegaarde tonijn in sesamzaadjes en panko (Japans paneermeel) met komkommer en mosterdvinaigrette. Plakjes sint-jakobsschelpdier verschenen op zeewier. Scampi’s lagen in een geoliede mengeling van paprika, champignons, sojascheuten, chili en knoflook. New style-sushi’s waren gemaakt met zalm, scampi, avocado en tonijn en daarbij hoorden rammenasreepjes en wasabi.

De eiken tafelbladen zijn gebleekt en toen wij water morsten, dat de ober zelfs na ons verzoek niet opdroogde, stegen chloorluchten op.

Gebakken kabeljauw werd begeleid door onfrisse Alaskakrab, zeekraal en mosterdsaus. Eendenborst kreeg bruine saus met truffelaroma en een bos groenten. Zoete afsluiters waren ijs van lychee, crème brûlée met matcha (groene thee) en tiramisu met kokosnoot en ananas.

Voor 45 euro komt er veel op je bord. Spijtig dat de kwaliteit van de gerechten die van een middelmatig eetcafé niet overstijgt.

Info – ROJI SUSHI

OUDE KOORNMARKT 26

2000 ANTWERPEN

03 296 61 33.

‘S AVOND OPEN.

WWW.ROJI.BE

Zondag en maandag gesloten.

www.knackweekend.be/knackresto

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content