Categorie trendy bistro

Keuken 8 Decor 7,5

Comfort 7 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5

Breskens ligt op een kwartier met de auto van Knokke. Het Zeeuwse vissersdorp met internationaal gerenommeerde jachthaven is in volle ontwikkeling. ’s Zomers zitten er bij mooi weer wel vierduizend recreanten in de jachthaven en dat is meer dan er op dat moment in Sluis wandelen. ’s Winters ligt Breskens er echter uitgestorven bij. Het vergt dan ook moed om daar een trendy eethuis te openen, dat bovendien dagelijks non-stop open is.

Wij kwamen op een gure, regenachtige dag en verwonderden ons over de wanverhouding in het formaat van de benepen vissershuisjes en de dominante, betonnen stapelflats. De kaai ligt verborgen achter de dijk. Daar bevinden zich de oude scheepvaartgebouwen en de jachthaven, die binnenkort van afmetingen verdubbelt. Bij de jachthaven hoort sinds vijftien jaar een ‘plezier-eiland’, waarop een cluster van horecabedrijven is neergezet.

Bistro Spetters ligt op de eerste verdieping van één van de pretpaviljoens. Zwart hoogglanslaminaat, panelen van ijsblauw glas, een bar van verlicht albast en een plafond met blauwe en witte ledlampen zorgen voor een clubambiance. Via de ramen kijk je uit over boten, water en de skyline van Vlissingen.

Mark Bron is chef-kok. De spijskaart die hij presenteert, scherpt bij het lezen de honger. Zeeuwse producten krijgen een ereplaats. De vis komt van Louis van Eetveldt, Willy of Elro. Hun tong, kabeljauw, schol, zeebaars en ander lekkers uit de zee is afkomstig van kleine kotters die hooguit twee nachten op zee zijn. De sla en de groenten komen onbespoten van het land van boer Herman. Het vlees levert huisslager Milliano en het versgebakken brood is van bakker Stefan van bakkerij Willemsen.

Wij kozen twee voorgerechten : gekookte poten van Zeeuwse hoofdkrab vol heerlijk, bijna zoet vlees en opgediend met cocktailsaus (17 euro) en eersteklasgarnaalkroketten gemaakt naar recept van oma uit Bressiaanse garnalen en op het bord gebracht met bros gefrituurde peterselie (12,50 euro). Er kwamen ook twee verschillende hoofdgerechten : naar grond smakende paling uit het Grevelingenmeer in fris groen (25 euro) en in citroenboter gebakken sliptongetjes met schuimige tartaarsaus en kort gegaarde snij- en prinsessenbonen (21 euro). Bij de hoofdgerechten werd een kom vol prima frieten geserveerd. Afsluiten deden wij met een coupe dame blanche met zelfgedraaid ijs, slagroom en een kannetje warme chocolade.

Wij vonden het eten eerlijk en smakelijk en de porties royaal.

BISTRO SPETTERS

Kaai 5, Breskens (Ndl.)

+31 117381223

De hele dag non-stop open

Terras met aangepaste spijskaart (stoofgerechten in potjes)

Driegangenmenu : 30 euro.

Belgen in de meerderheid

Edwin Vincke is niet alleen een getalenteerde kok, die aan het fornuis creatief te werk gaat met eersteklas Zeeuwse producten, hij heeft blijkbaar ook kaas gegeten van ondernemen. Zijn gastronomisch restaurant, De Kromme Watergang (www.krommewatergang.nl), bevindt zich in het omgebouwde dorpsschooltje van het gehucht Hoofdplaat bij Breskens. Sinds vorig jaar heeft Edwin Vincke er een tweede zaak bij : bistro Spetters. Mark Bron, die acht jaar in de Kromme Watergang kookte, werd benoemd tot chef-kok van Spetters. De eerste drie maanden schoven zo’n 7000 bezoekers aan tafel, waarvan 70 procent Belgen. Dan kwam de winter…

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content