J osi Augustinus en haar man They zijn doeners die niet te beroerd zijn om een vervallen pand in ere te herstellen. Toen ze zeven jaar geleden in Kanne de voormalige burgemeesterswoning ontdekten, had die een kwarteeuw leeggestaan. “Het was niet veel meer dan een ruïne,” zegt Josi, “maar wel een aantrekkelijke.” We zitten in de prettige, nonchalante serre van het huis waar een groot portret van koningin Astrid de muur siert. “We hadden in Frankrijk enkele kleine hotelletjes gezien waarvan de sfeer ons wel beviel, en met dat beeld voor ogen togen we aan het werk. Vijf jaar geleden was het klaar, met een Frans sfeertje erbovenop, en brachten we vrienden en bekenden via een mailing op de hoogte van ons initiatief.”

Huize Poswick bestaat uit twee delen: het hoofdhuis waar het gastgezin woont en waar een moderne serre tegenaan werd gebouwd, en een voormalig schoolgebouwtje met op de beneden- en eerste verdieping zes gastenkamers. Tussen die twee ligt een binnenpleintje met een paar beelden, en het geheel is van de straat gescheiden door een veeleer wilde tuin: een gazon met wat ligstoelen en planten eromheen. De gastvrouw legde de tuinarchitect uit dat de tuin vooral niet te veel onderhoud mocht vergen, omdat ze liever langs brocanteurs rijdt dan de hele dag onkruid te wieden. En zo geschiedde. Daardoor heeft het domein dat onaffe van veel Franse hotelletjes, waarvan een stuk van de gevel ongeschilderd is gebleven, en waar perfectie vooral niet wordt nagestreefd.

Niet gelikt, noemt Josi het, een beetje rommelig, zoals de lange kostschooltafel waaraan alle gasten samen ontbijten en babbelen.

De benedenkamer waar we verblijven is erg ruim, witgekalkt en van een grote eenvoud, met een zeer verzorgde badkamer met ligbad én een douchecel. Er staat een oude secretaire, met daarop een prentbriefkaart van dat andere Cannes, aan de muren hangt een lelijke zeefdruk die, geheel in de traditie van de Nederlandse handelsgeest, ook nog te koop is. Later bezoeken we even de art-decokamer, en boven ook de bruidssuite met de prachtige oude, in hout gevatte wastafel.

Aan het ontbijt met versgeperst sinaasappelsap, een gekookt eitje, en diverse broodsoorten valt ons oog op een ingelijste opmerking van een collega van het NRC: “We begrijpen inmiddels helemaal waarom de vorige dag geen gast wilde vertrekken.”

Wij nu ook. Huize Poswick is gezellig en wie noordwaarts rijdt, komt al na een paar honderd meter op de weg naar Maastricht die Josi de mooiste weg van Nederland noemt. Dat haar Franse aanpak bovendien werkt, merkt ze al vijf jaar: wie in het weekend naar Poswick wil, moet weken van tevoren reserveren.

Huize Poswick, Muizenberg 7, 3770 Kanne. Tel. 012-45 71 27, fax 012-45 81 05. De grote kamers kosten 4100 fr., de kleine 3475 fr. Ze zijn allemaal geschikt voor twee personen. Voor het ontbijt wordt 365 fr. per persoon gevraagd.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content