Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Ugly American Tourist rejoice, you’ve been replaced by the Ugly Chinese Tourist“, klonk het op de website van het magazine The Atlantic. In 2012 gaven 83 miljoen reizende Chinezen ongeveer 102 miljard dollar uit, meer dan de Amerikanen en de Duitsers. En daarmee kwamen er nieuwe stereotypes. Het cliché van de domme luidruchtige Amerikaan of de dikke arrogante Duitser wordt vervangen door dat van de onbehouwen, boertige en onopgevoede Chinees.

De klachten over de nieuwe golf van reizigers zijn hilarisch. In het Louvre zou er een bordje hangen – uitsluitend in het Mandarijn – dat bezoekers verbiedt om tegen de kunstwerken te plassen. In Thailand proberen boeddhistische monniken de Chinezen uit te leggen dat ze geen shorts mogen dragen in de tempel, waarop ze de reactie krijgen : “I am rich.” Het cabinepersoneel van Hong Kong Airlines krijgt kungfulessen om dronken Chinezen de baas te kunnen. Hotelmanagers op de Malediven verwijderen de waterkokers uit de kamers omdat Chinese gasten er hun eten in klaar maken. Een Thais zakenman ergert zich aan hun rijkunsten : “Ze vlammen aan hoge snelheid aan de foute kant van de weg, gaan tegen het verkeer in door een eenrichtingsstraat en stoppen in het midden van een druk plein om ruzie te maken met elkaar.” En oh ja : ze kerven hun naam in een 3500 jaar oud Egyptisch reliëf.

“Ding Jinhao was hier”, was de boodschap die de vijftienjarige achterliet op het historische zandstenen reliëf in de tempel van Luxor. Het beeld ging via de sociale media de wereld rond en de inscriptie leidde tot een gigantische discussie over het gedrag van Chinese toeristen. Onbeschaafd en onopgevoed, vond vicepremier Wang Yang en hij riep al zijn landgenoten op om hun gedrag in het buitenland te verbeteren.

“Hoezo buitenland ?”, reageerden Chinese kranten. En ze maakten een lijstje van Chinees wangedrag in eigen land. In de Shenzhen Zoo werden vuilnisbakken en zitbanken in de krokodillenput gegooid, omdat de bezoekers zeker wilden zijn dat de krokodillen echt waren en geen opgezette exemplaren. In een andere dierentuin beet een vogelliefhebber een struisvogel dood. In de Verboden Stad haalde een bezoeker een glazen uitstalraam weg, om zijn naam in een eeuwenoude koperen ketel te krassen.

Te midden van de westerse verontwaardiging hebben Chinese journalisten erop gewezen dat de hele Chinese Muur beklad is met westerse graffiti. Wat geeft ons dan het recht om heiliger te zijn dan de paus ?

LENE.KEMPS@KNACK.BE

LENE KEMPS

De hele Chinese Muur is beklad met westerse graffiti. Wat geeft ons dan het recht om te klagen over het wangedrag van Chinese toeristen ?

Partner Content