In deze maandelijkse rubriek verdiept wijnkenner Frank Van der Auwera zich in de laatste nieuwtjes van de wijnwereld : over trendsetters en buitenbeentjes, oude en nieuwe appellations, spectaculaire veilingresultaten, tegenvallende of exploderende export en meer van dat.
Push the button
Twee Amerikanen die niet in deze kolommen mogen ontbreken, zijn de uitbaatsters van VinoVenue, een wijnbar annex shop die dit najaar de deuren opende in het South of Market-district, een van de hipste hoeken van San Francisco. Mary Lynn Slattery en Nancy Rowland installeerden daar immers een wijnversie van een bankautomaat, waardoor klanten in totaal zo’n honderd diverse flessen kunnen (voor)proeven. Verschillende wijntypes werden gegroepeerd in dertien ‘stations’, waaronder een voor ‘lichtere witte wijnen’ en een voor exclusieve cru’s. Elk apparaat functioneert grosso modo zoals een klassieke automated teller machine (zeg maar : Bancontact/Mr. Cash) : de klant brengt de speciale kaart in – kaart die in de shop gekocht kan worden met een waarde tussen 10 en 100 dollar, selecteert de wijn die hij wil proeven, drukt op de knop en meteen vloeit er in het glas een ‘proevertje’ van 1-ounce. Proevers met grotere dorst drukken uiteraard een tweede (of derde ?) maal. De kost van uw keuze wordt automatisch afgetrokken van het kaartkrediet en het saldo kan meteen digitaal afgelezen worden op een display. De meeste samples kosten minder dan 3 dollar, op een stel luxeproducten na. Zo kan er zelfs genipt worden van een Château d’Yquem 1997, het summum onder de zoete dessertwijnen. Dat prijskaartje is natuurlijk minder mals : 28,50 dollar voor een proevertje.
De flessen worden bewaard door er geur- en smaakloos argon-gas aan toe te voegen, waardoor in theorie een geopende fles zo’n maand kan overleven in de wijnautomaat. Bedoeling is dat klanten flessen kunnen uittesten die ze daarna bestellen.
Uiteraard zouden Mary Lynn & Nancy geen rasechte Amerikanen zijn als ze niet meteen een goudmijntje wilden maken van hun concept. Een franchising-plan voor een hele keten ligt al op tafel.
Studenten leren smaak
Dat ‘goed onderwijs’ niet alleen letter- of cijfervreterij en scores betekent, maar ook opvoeding in (goede) smaak en productkennis, is een idee dat helaas nog vaak in de taboesfeer zit. Tenzij straks de ‘Week van de Smaak’ waarmee minister Bert Anciaux speelt – naar het voorbeeld van Frankrijk – de geesten opent en zich niet plat laat sponsoren.
Nochtans kan verstandig drankenonderricht aan jonge volwassenen hét antidotum vormen tegen wild alcoholisme op latere leeftijd. Tot dat inzicht kwam onlangs ook de directie van het Colby college in Maine (VS). Daar werd verleden maand gestart met het onderricht in verantwoorde én matige alcoholconsumptie bij de maaltijd, in plaats van de klassieke boodschap ‘Alcohol Is Altijd Des Duivels’ met alle macht in de jonge geesten te pompen. Die dan uiteraard precies het tegenovergestelde doen, al was het maar om de volwassenen te jennen.
Het Colby college stimuleert nu echter studenten om elke vrijdagavond in de eetzaal proeverijen te organiseren van wijn of bier, met de focus op de koppeling van gastronomie en dranken. Of zoals studentenleidster Catherine Welch het ‘nuchter’ verwoordde : “Ze bereiden ons hier niet alleen voor op onze major, maar ook op een succesvol leven na onze studie.”
Frank Van der Auwera I Tekening Jan Vanriet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier